kyla/ värma hästens ben

Fick frågan när man ska kyla och när man ska värma benen. Jag är ju ingen expert på denna punkt men vi gör på detta vis:
 
Om hästarna har gått hårt brukar vi kyla hästarna ben med vattenslangen ett tag, finns bra kylskydd att sätta på också, vilket jag ska införskaffa! (påminnelse till mig själv) Om hästen har fått slag eller någon svullnad kyler vi även också.Man kyler benen efter träning  för att blodkärlen vidgas vid ansträngning och vid kyla "dras de ihop igen" .
 
Vi använder ju oss av back on trackpaddar (=värme) på natten för att få igång blodcirkulationen också. Det gäller att ibland göra paus ifrån back on tracket för att ge bästa effekt har jag hört. Back on track hjälper hästar som har gallor bra också.
 
Jag är lite dålig på sånt här så ni som kan detta bra kom gärna med tips!
 
bild ifån google.
 


1 Kommentarer till "kyla/ värma hästens ben"

Pernilla Skriver:

Vi kyler alltid efter hårdare träning/hopptävling/hoppträning. Eftersom mitt sto har lite lätt för att fylla i och bli lite tjock i benen (även fast hon är så ung) så kyler jag hennes ben så ofta det behövs. Nizzes ben kan också fylla i lite och bli tjocka - de kyler vi också. Nidos ben behövs sällan (läs aldrig) kylas. Han har nog aldrig varit tjock i benen ... hehehe ... jo kanske när han gjort illa sig men inte efter vanlig träning.
Vi använder oss av kyl-lera som har lite mer långvarit effekt än vatten och det går lite fortare för oss också. Jag gillar kyl-leran man har också provat kyl-gele, funkar nästan lika bra.
När jag hade en äldre häst förrut så satte jag på magnet-lindor på nätterna ibland - han hade bedrövligt galliga ben. Det tyckte jag också om. Kanske ska ta fram dem till mitt sto - nu när det snart är dags för att stalla in igen (hon blir tjock i benen av att stå still). :)

Svar: bra tips där! Kylleran är guldvärd :P
Lina Dolk

2012-08-19 | 23:24:31
Blogg/Hemsida: http://pernillaodlund.se





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0