Perfekt fredag!

Jag vaknade upp imorse med min fina vän Linnea, åkte till skolan och höll en lyckad gruppredovisning, gått med mamma på stan och fikat. Nu är jag påväg hem till hästarna.

Jag köpte en skidjacka jag gått och kollat på hela vintern, 85% rea var det på den idag. Två nya vårskor och en VS bodysplash.

Ikväll åker vi ut till sommarstugan och hem tidigt imorgon bitti. Ha en fortsatt bra fredag!

Bilder från idag

Jouleen blev rädd för duvan i ridhuset, haha! Tvärnit!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Patrik i GBG

Jag hade väldigt gärna fått vara i Gbg nu i helgen för att spana in både dressyren och hoppningen.

Läs denna väldigt bra artikel ifrån tidningenridsport: http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Scandinavium/2014/2/Patriks-damer-med-stort-D/

Jag gillar hans ridning skarpt och det han säger jobbar vi på hemma redan. Roligt att se att vi jobbar rätt även om det är låååång väg kvar!

3a

Klassen slut och det blev en tredjeplacering med oss hem! Klara tvåa och Per Sandgaard som segrare.
Roligt med två juniorer strax efter honom :) 

Alice var med och red ihop 66% på OpMan!


Kvalad!

Kvalad till nationellt! 69% i msv b:4 :D

Fina Jouleeb trots missar så grejade vi det. Nu är vi anmälda till Nationella i Åstorp om tre veckor.


Dags att sätta fart igen

Har nu varit inne och ätit lunch och pluggat program.

Imorse var jag på Brolöten kl 7 och joggade Jouleen samtidigt som Emelie red. Jag joggade henne bara lätt eftersom vi startar sent idag. Efter det klippte jag Wisse och åkte sedan hem igen.

Nu ska jag packa det sista och så småningom ta in hästarna och börja göra iordning Jouleen.


liksidig

Fråga: Hej! Min häst välter in på min ena skänkel.. Hur får jag honom mer liksidig?  Svara gärna i inlägg :)
 
Svar: Hej!
När jag jobbar hästarna för att de ska bli liksidiga och raka så tränar jag innanför spåret, bort ifrån väggarna för där kan man lätta fuska lite genom att ta hjälp av väggarna.
Jag tycker galoppen är svårast då de ibland blir lite vingliga, men det gäller att inte hjälpa dom hela tiden genom att sitta och parera upp det hela. Utan bort med bena och låt de få chansen att hitta sin balans och rakhet. Sedan när det behövs lägger jag till bena men sen bort igen. De blir starkare om man låter dom bli det :)
 
Vänd rätt upp på medellinjen och ställ lite höger men samtidigt ska du kunna vara kvar på den raka linjen, det är mycket svårare än vad man tror när man börjar med övningen. Sedan nästa gång ställer du vänster men kräver rakheten där också, så att de verkligen tar i framåt och inte vinglar.
 
Även om du rider på volt så rid hägerställning i vänstervarvet men samtidigt kunna följa den runda fina volten. Tänk på att aldrig bli stark utan lätta av och lita på din häst så kommer det fungera. 
 
Hoppas detta hjälper dig något, funkar på mina :)
 
 
 
 
 Träning 26/2 Jullan

Korta snuttar ifrån träningen idag.
Solen har fläckar

Även mästaren i att ha benlindor kan ha sina fläckar! Jag hann verkligen inte Linda idag till träning då jag prioterade att rida fram ordentligt. Det funkar med skydd men jag gillar linder då det ger bättre stöd.

Träningen idag var riktigt bra! Vi tog igenom mycket inför imorgon och det blev både super och dåligt, så håller jag mig i mitten så blir det bra. Haha.
Vi har så mycket i oss men vi når inte riktigt fram. Men det kommer att komma med mer träning och styrka. Fina Jouleen kämpar på så gott hon kan. Håll tummarna för oss imorgon nu så att vi sätter kvalet till nationellt. Måste rida ihop över 62% msv b:4 imorgon så kan vi aaaaandas lite. Eller jag menar- träna mera ;)


Killar killar killar

Kommentar: Måste bara säga det här (har inget med inlägget att göra) men vet att du skrev att du inte har tid med pojkvän då du lägger all tid till hästen! som jag håller med dig så otroligt mycke på! för jag har skaffat pojkvän som är så nog den mest ointresserad av hästar och jag tappa lite lusten att gå ut i stallet, MEN han gjorde faktiskt att jag fick lust igen, han tjatar på mig varjedag att jag ska ut till stallet och han följer alltid med mig ut och mockar och gör klart allt i stallet undertiden jag rider även fast han tycker det är urtråkigt men han vill att jag ska hålla på med det jag älskar mest och stöttar mig igenom det! måste bara säga att alla häst tjeje borde ha en sån pojkvän! och att det är otroligt roligt att dom vill detta! ^^

Svar: hej! Kul att det funkar för dig och att du hittat lusten tillbaka till stallet.
Jag vill inte ha en kille som gillar hästar men visst kan det vara en fördel om den (när jag nu faller för någon) har intresse att kolla någon gång. Men stallet är min frizon och där vill jag vara själv ;) 

Här är en bild på världens bästa kille : OJ OJ
Tänkte hitta en kille i hans kategori annars får det vara vill inte gå ner mig ;) 

Nehepp tre hästar tränade, sista kvar nu! 

Tack

Tack för alla tips/åsikter vid råd om foder. 

Vi har nu även ställt ut en fodervagn till Jouleen i hagen så hon har fri tillgång dygnet runt nu ett tag. Sedan har vi ökat på kraften lite och ska börja ge olja, vi får ge det lite tid så rundar hon säkert på sig lite snart. Hon går ju rätt ordentligt nu så inte konstigt om hon minskat lite.

Snart framme på Brolöten med Jouleen, träning för Emelie, sedan hem och rida de andra.Dagens plan!

När jag kommer hem ifrån skolan idag åker jag och Elin med Jouleen till Brolöten och tränar för Emelie. Ett sista genrep inför imorgon. Sedan hem och rida hästarna hemma.
 
Måste även ta tag i lite skolarbeten.. 
 
 
Imorgon startar jag ca halv 7, bästa Linnea följer med och hjälper mig imorgon då Elin är borta. Tror hon tar med kameran och fotar lite också. Hon som tagit denna fina bilden på Oj Oj. 
 
  Duktiga hästar

Jouleen gjorde jag mycket programdelar på. Hon var fin passet igenom, jag måste dock ha en klarare plan mitt huvud så jag korrigerar henne direkt jag känner att det inte är bra. Vi gjorde väldigt bra byten idag också!

Oj Oj var så himla fin idag. Red i den höga formen med lite mer samling och tryck. Det enda man kunde klaga på var att i galopp-skritt övergångarna gick han iväg utan avv vänta på mig i skritten. Men sen blev dock klockrena också! Min prins <3


Bästa pappa och Oj Oj idag!Matildahavre

Jag skulle behöva eran hjälp. Jag och pappa satt och diskutera lite foder som alternativ till Jouleen.  
Vi började prata om matildahavre och när jag googlade på det låter det som att det skulle passa henne eftersom att det är en hög fetthalt.
 
 

- tävlingshästar med behov av hög koncentration av energi- och fettillskott.

 

- hästar i träning då studier har visat att hästar som äter Matilda-havre får mindre mjölksyra i musklerna.

 

- nervösa/stirriga hästar kan bli lugnare och lättare att ha att göra med tack vare den höga fetthalten.

  
 
 

Är det någon av er som har/haft matildahavre till era hästar? 
 
 
 
 Klar för dagen

Då kan vi bocka av både måndag och tisdag! Och vi har hunnit med det som ska och det är alltid skönt.

Fick frågan om jag verkligen hinner allt som vi planerar, och det gör jag. Iaf ridningen så som hästarna ska gå. De behöver gå efter planen för att vi ska komma vidare.
Däremot hinner jag inte alltid det runt omkring så som att frisera eller Linda upp alla lindor, det kommer i andra hand.

Just nu har vi fullt fokus på att få upp Jouleen i vikt, hon är i det smalaste lagret. Hon har fri tillgång inne på hö sedan ger vi även i hagen. Hon står också på 3 kg hippo basic. Får se om vi ska sätta till olja också. För att kunna sätta mer muskler måste hon upp i hullet. 

Messi går själv in ifrån hagen som ligger cirka 300 meter ifrån stallet, han leder de andra som dock är kopplade ;)

Veckoplaneringen

Veckans schema
 
Måndag: Rida Oj Oj innan skolan dressyr, Pippin ut, dressyrträning med Jouleen för Emelie och jogga Valle
 
Tisdag: Dressyr Oj Oj hög form, lösgörande Pippin, lösgörande Jouleen
 
Onsdag: Ut Oj Oj, Dressyr Jouleen, dressyr Pippin
 
Torsdag: Tävla Jouleen regional Msv b:4, innan skolan jogga Valle och dressyr Pippin
 
Fredag: Dressyr Oj Oj programdelar, dressyr Texas
 
Lördag: lösgörande Oj Oj, bommar Pippin, dressyr Texas, dressyr E-type
 
Söndag: Tävla Oj Oj nationellt Fei Lagtävlan och Fei mästerskap, Ut Pippin, Jogga Jouleen
 
Elin rider E-type utom på lördag rider jag honom för hon åker till Åre tor-sön, jippi exakt när mina tävlingar är.. suck! Men bara att gilla läget och göra det bästa av det hela.
 
 
 
 Träningsdagen 20/2

 
 
Fler bilder
 
Det är okej att tycka att det ser lite roligt ut när jag och Jullan försöker hänga med i hoppningen. För vi hade verkligen roligt båda två! Hon vaknade till liv ordentlig och gillade att få skutta runt lite istället för bara dressyr <3
 
Moa och Jouleen
 
 
 
Vilma och Maaike
 
Linnea och Indra, de har börjat året perfekt med fina rundor och seger förra helgen!
 
Hannah

Emmy
 
 
 Bilder på Texas 20/2

Bilder från i torsdags när jag rider Texas.
En ponny som jag hjälper till att träna ibland. Hur snygg är han inte?
Och han vet om det själv ;)
 
 
 
 Klar med första

Första passet för dagen är klart, Oj Oj fick en guldstjärna = morot ;)

Fick frågan när jag ska tävla med Oj Oj, och jag ska rida en nationell tävling nu på söndag i Fagersta. Spännande! 

Rider fram i lågform
Allting går

Kommentar: Måste bara säga att du är en sån otrolig inspiration! 
Jag har en D-ponny som jag tävlar och en storhäst som är 6 år som ska vara min framtidshäst. Men alla säger till mig att jag måste sälja min ponny för att när jag börjar gymnasiet,vilket jag gör till hösten, så kommer jag inte hinna med att rida och ta hand om två hästar! Men du visar verkligen att det går att träna och tävla aktivt med mer än en häst även om man går i skolan. Jag vill verkligen inte sälja min ponny än för jag känner att vi inte är färdiga och vi har fler mål att uppnå innan han ska säljas. 
Tack för att du visar att det är möjligt! Även om vissa inte tror mig när jag säger att såna som du finns, såna som kan använda alla de 24 timmarna på dygnet på rätt sätt.

Svar: hej!
Självklart går det hinna med två tävlingshästar även om man går på gymnasiet. Allting handlar om planering och viljan att lägga ner tiden.
 Strunta i de dumma kommentarerna och visa motsatsen, jag håller på dig! :)

Jag ska ut och rida Oj Oj nu eftersom jag varit borta i helgen, sedan rider jag han igen innan skolan imorgon och roder Jouleen och Pippin efter skolan.
Allting går bara man vill! :D

Kommentar: Kan du inte berätta hur du "gör" för att få ihop allting? :) 

Planerar du din vecka/vardag? 

Svar: Först utgår jag efter hur hästarna ska gå, när deras vilodagar ska vara. Ett veckoschema helt enkelt, vi gör alltid scheman inför veckan. Försöker planera ut deras vilodagar på olika dagar så de inte vilar samma dag. Efter det planerar jag om jag behöver rida någon innan skolan eller om jag hinner med alla efter. Det är ju beroende på om jag ska åka iväg på träning eller inte. Plättlätt att bara göra det när man har det svart på vitt. Klockan 06.00 sitter jag på Oj Oj imorgon. 

Kram


Jouleen är tränad

Vilken lyx jag har idag, Elin var snäll och tog med sig Jouleen till Brolöten i förmiddags så Emelie kunde rida henne. 

Och Emelie jobbade med att få mer en variande form än att Jouleen alltid ska gå i samma läge och kunna lätta av mera.  Tack elin och Emelie.

Brukar era tränare hoppa upp på ibland och hjälpa er samt känna av? 
Jag tycker det är jättebra!

Outfitsbilder fick jag såklart skickat till mig ;) 
Nu åker vi hem

 
Sitter nu på tåget, efter att ha varit på fel station och tagit någon stadsbuss och frågat förvirrade människor så hamnade vi tillslut rätt. Vi ska byta tåg i Göteborg, är framme i Katrineholm vid 6 tiden.
 
Idag har vi lyssnat på Thomas Enhage som är mentalcoach. Vi fick göra massa roliga övningar och han sa massa kloka ord! Avslutade med en supergod Brunch med ett gigantiskt buffébord..
 
Åker nu hem till mina saknade hästar och är otroligt taggad till årets tävlingar med alla inspirerande och motiverande människor jag har träffat denna helg! 
 Samlar inspiration

Dagen har varit helt grym! Började med en jättegod hotellfrukost, efter det var det föreläsning med Erica Johansson som tävlat OS i längdhopp och har flera VM och EM guld. Hon pratade om sin resa mot toppen. Riktigt kul och inspirerande.  
Sen var det otroligt god lunch och en föreläsning med osteopat. Han tog fram 4 st av oss ryttare och visade olika saker. Måste ha varit magi i hans händer. Vi fick även några tips på massageövningar vi kunde göra på våra hästar. 
 
Nu väntar middag med hela gänget! 
  
 Messi

Eftersom Messi kastrerades igår tog Elin med honom till ridhuset idag när hon red E-type så han får bort lite stelhet och svullnad. Det är halt i hagarna nu så då fick han röra sig fritt i ridhuset istället :)
Trygghet

Ibland blir jag så trött på att alla ständigt ska lägga sig i hur man gör. Varför kan alla inte bara göra som de själva vill och sluta bry sig om alla andra. Hitta den väg du söv tror på helt enkelt.

Det här med att ha eget stall är underbart, våra regler, våra rutiner, våra framgångar och våra misstag.
Det finns ingen annan att skylla på eller ödsla dålig energi på.

Att hitta sin egna väg och det man tror på är det viktigaste. Man kan inte lyssna  på 5 andra och ta lite av varje. Jag tror stenhårt på att följa en riktning ifrån à till o och funkar inte det få får man ändra. För man ska inte vara rädd att bryta något som inte fungerar. Att hoppa hit och dit mellan olika tränare tror jag inte heller på, utan att ha två tränare tror jag är Max för vad jag kan ta in och följa. För att få något att fungera så måste man lita på sin tränare till 100% och fullfölja det. 

Trygghet och rutiner är det som får mig att utvecklas. 

Hingst blev valack!

Nu har vi ingen hingst kvar hemma. Messi är färdig kastrerad och får nu leva sitt liv som valack!
En Hen

Har longerat Jouleen och ridit Oj Oj, nu kommer strax vetrinären hit och lille Messi ska bli en Hen.

Kastrering på schemat med andra ord. Eftersom han ibland rymmer så känner vi att det är bättre att det är en valack på vift än en hingst. Så håll tummarna att allting går bra för han.

Sedan är det avfärd mot Falkenberg för ungdomsträff för juniorerna och ponnyryttarna. Min vän Alice och jag åker tillsammans och kommer dela på hotellrum- lyxigt ;) 

Alvin och Messi för två dagar sedan, hur söta är dom inte?!:) 

Sagoponny

Sist ut nu ikväll var min sagoponny Oj Oj. Han var så rund och mjuk direkt ifrån början så det var verkligen en härlig känsla. Vi behövde inte göra så mycket idag för fokuset var lösgörande och han var fin direkt och då blev det ett kortare
Pass. Vi tränade lite på galoppökningarna att verkligen kunna samla oss direkt efter, klockrena! 

Så idag avslutar jag ridningen med ett stort leende <3


Texas

Texas var väldigt pigg idag, ätit dynamit?;) kul med hästar som är framåt det gäller bara att kunna kontrollera det. Texas har gjort stora framsteg med skänkelvikningarna- roligt!
Min bästa vän

Man måste ha kul i träningen och det har vi.Hiss och Diss på hjälmar

HISS
Samshield hjälmarna är nog de snyggaste hjälmarna ute på marknaden just nu. Faller verkligen mig i smaken, bling bling, sportig men inte överdriven. Kan däremot inte bestämma mig för vilken modell som är snyggast.   
 
One K Hjämlarna är också snygga, liknar samshield hjälmarna lite modellen. Emelie har en sådan hjälm och hade inte sett dom innan. Verkar även sköna och funktionella. 
 
DISS 
Uvex hjälmarna, nej dom har aldrig fallit mig i smaken. Plastig, konstig form och väldigt hög i nacken vilken känns som mindre säkerhet. 
 
 
 Nät

Som ni vet har vi använt oss av slow näten till hästarna. Men efter mycket diskussioner mellan mig och Elin samt stor iakttagelse på hästarna när de äter ur dom har vi bestämt oss att sluta med dom.

Dels för att vi läst lite negativt om dom att hästarna får spänningar i nacken för att de måste vinkla huvudet för att äta, samt att de ibland blir lite sura över att de får så lite mat åt gången att de rycker tag i hela nätet.

Vi började använda det för att maten skulle räcka längre in på nätterna så att de var sysselsatta i boxen samt att hästarna är lugna hela tiden om mat finns. Men nej. Vi har bestämt oss, de näten är inget för våra hästar.

Så vi gör om och gör rätt- bort med näten och ger maten på marken istället. Det är nog bättre för dom.

Alla kan vi ändra oss :)
Vad tycker ni om dessa nät? Vore kul att veta allas åsikter om dom.


Hittade detta Bamse nät på internet, haha aldrig sett så stort!


Många att rida imorgon

Imorgon ska vi träna ett helt gäng ihop, alltid bra att se varandra även om man är på olika nivåer i olika grenar.

Jag ska rida Maaike, den ponnyn som var här i träning förra året i två veckor, elins kompis Saralis ponny. Vilma heter tjejen som rider henne och är inriktad mot hoppningen.

Sedan kommer Texas! Härlig ponny att rida. Vi ska nog börja leta upp någon liten tävling snart.

Ska även rida Jouleen, Oj Oj och E-type. Rida rida rida! :D 
Jouleen ska gå med i gruppträning imorgon "markbommar" variation av träning gör susen för att bygga upp henne :)

Nya ponnyn i träning Pippin går tillsammans med Messi i hagen, de har blivit bästakompisar och är så söta tillsammans! Roligt när hästar kan gå bra ihop så de slipper stå själva.Tandläkaren

Nu är vi påväg hem ifrån Tandläkarbesöket med Jouleen. Hon hade väldigt vassa kanter som nu är ner slippade. Hon hade även långt bak på högersidan en undertand som var högre än de andra, så övertanden hade slippats ner av under tanden.

Så om 3 månader ska hon tillbaks på återbesök för att se att tanden på högersidan blivit bra och hon maler maten som hon ska. Annars hade hon väldigt fina tänder.Hon kan ridas redan imorgon igen :)Nu kör vi

Nu är jag och Jouleen på plats på Brolöten. 
Morgonfix i stallet nu, och det är nästan den mysigaste stunden på hela dagen. Höra hästarna stå och tugga medan man lindar av och byter täcken innan deras dag drar igång. 

Klockan 13 åker vi till tandläkaren med Jullan. Tror hon har vassa kanter som hon behöver få hjälp med.

Programträning

Den 15/3 kommer det vara programridning här hemma för dressyrdomaren Lotta Finstorp.

Man får 20minuter på sig att rida igenom programmet och sedan göra om det som behövs. 150kr kostar det.
Valfritt program och skrivare finns, anmälan görs till Elin och det finns fåtal platser kvar. 


Träningen idag

Oj oj oj, Emelie är hemma ifrån Holland igen och är riktigt hård gällande allting! Idag kunde jag inte ens få godkänt på friskritt på långtygel, utan hon var på mig in i minsta detalj haha.

Men jag gillar detta. Tufft och hårt och rätt = det ger resultat.

Jag måste sluta rida som att jag tävlar, jag gör liksom allting på lite halvfart, tar inte igenom ordentligt för att jag tycker det är bättre att satsa på en helt okej än att misslyckas. Vilket såklart är fel tänkt, träning är till för att utvecklas och då måste det får bli dåligt innan man gör det bättre med förändringar.

Jouleen måste utbildas och inte fortsätta som vanligt, vi ska höja oss i allting gällande form, gångarter, kvalité på rörelserna och min inverkan. Allt ska bli bättre och jag är verkligen redo att satsa stenhårt på det.

Ska träna imorgon med för Emelie innan tandläkarbesöket för Jouleen, vem vet då kanske vi kan skritta på långtygel ;)frågor

Fråga:Hej lina
Undrar bara när du tycker man ska ha en padd under sadeln Elr är det bara ens eget tycke man bör gå efter, tack för en bra blogg!
 
Svar: Hej!
Enligt mig  ska man  bara använda extra utrustning ifall man behöver det. Sadelpadd används om sadeln glappar/ är för stor eller om man behöver få bort tryck.
Oj Oj har det för att han får lätt skav nu på vintern, och E-type har det för att den inte ligger helt optimalt utan.
 
Tack snälla! =)
 
Fråga: Hej jag är nyfiken på ponnyn du red här om dagen på brolöten som du sa att du skulle lägga upp mer info om sen.. Vore kul att se bilder! Du är så duktig
 
Svar: Hej!
Det är en tjej som är på Brolöten just nu med hennes ponny som frågade om jag kunde hoppa upp och rida. Och visst kunde jag det när jag ändå var på plats =)
 Brolöten <3

Gör som mig, häng på Brolöten i sommar och lär dig massor ifrån allt ifrån skötsel till ridning. Att kunna följa Emelie i hennes vardag som GP ryttare lär man sig massor på.

Ett fantastisk ställe där hästen sätts i centrum men sedan finns det självklart tid för bad och andra aktiviteter. Bara åka dit för att äta Ritas goda mat är en upplevelse för sig.

Detta passar alla ifrån okunniga till elitryttare, allting anpass åt dig och din häst.

All information hittar ni här: http://www.broloten.se/ 


Min lunch

Har ju fått frågan om vad jag äter, och såhär ser min lunch ut idag.
Kräftstjärtar, kyckling, pasta och sallad. Stor och rejäl portion ska det vara!:)


Snyggare

Ridningen på Jouleen gick väldigt bra idag. Hon är så mycket bättre på flytta sig i slutorna och skänkelvikningarna nu än tidigare. Nu tar hon verkligen i med bakbena utan att jag behöver vara på henne. Ska bli roligt att visa henne för Emelie imorgon.

Efter ridningen bestämde vi oss att ta tag i hennes fula klippning. Som ni sett på bilder har hon inte blivit klippt på bakena och även lite kvar på frambena. Så på med hjälmen och muta henne med morötter så gick det få henne klippt. Skönt! 

Vi har även börjat broddar av hästarna idag, skulle inte förvåna mig om det blev kallt imorgon igen vara för det ;) men dumt att ha broddar när det inte behövs. Hela dagen

Idag är det stallet heeeeela dagen. Ridning på förmiddagen alla hästar sedan ska vi fixa i stallet. Så skönt att komma i fas med allting igen.

Någon som vet hur hög dörren för shettisar måste vara? Vill fixa så Messi ser ut och inte känner sig så instängd då han är så liten.

Nehepp upp på första nu, börjar med Jouleen.

Planering

Måndag: Träna Jouleen, Oj Oj och Pippin (fire Bird love går under det smeknamnet enligt Elin) på hemma plan. Elin rider E-type

Tisdag: träna Jouleen för Emelie på Brolöten. Rida Pippin hemma, ut på Oj Oj och E-type

Onsdag: Uteritter Jouleeen och E-type, sedan ska Jouleen till tandläkaren.

Torsdag: Dressyr Oj Oj, Bommar Pippin, dressyr Texas

Fredag: rida tidigt innan avfärd mot Falkenberg för ungdomsträff. 

Lördag: Elin tar hand om alla hästar

Söndag: rida när jag kommer hem, Pippin, Jouleen och Oj Oj

E-type ska med andra ord få börja komma igång igen efter hans vila på två veckor. 


Fire Bird Love

Namn: Fire Bird Love
Född: 2000
Mankhöjd: Maxad c-ponny 139 cm
Kön: Valack
Utbildad FEI dressyr

Denna herre kom som sagt igår till oss för träning och försäljning. letar du c-ponny ta kontakt med Elin. Det lilla jag har sett av honom så verkar han väldigt snäll och en alert herre .

Planen för denna veckan är att jogga igenom han några dagar för att sedan sätta igång med träningen ordentligt nästa vecka. Ska bli roligt och se hur vi passar varandra. Kommer komma filmer och bättre bilder på honom framöver här.

Förra året startade han med sin ägare la:P1 på över 72% och har även startat nationellt  63% 
Plus för galoppen och verkar gilla att arbeta. Så honom kommer ni få följa här o bloggen framöver :)

Fire Bird Love med sin ägare EmmaJoggat nya

Nu har jag kännt på nya ponnyn här hemma i träning. Joggade bara för att testa den lite. 
Kommer mer info om den ikväll :)

Hästdag!

Imorse red jag som sagt Oj Oj hemma, han vilade igår så han var lite stel i sidorna i den höga formen, fick lossa honom lite men det släppte snabbt och han var fin. Jag måste påminna mig själv att inte rida honom för rak, vilket jag lätt gör ibland.

Åkte sedan till Brolöten och red Valle och en annan ponny åt en tjej som är där under lovet. Kan berätta om det senare. Chris kollade när jag red Valle, hon tyckte att han var superfin, Kul!

Nu sitter jag på bussen hem, ska äta lunch, ta stallet och rida Jouleen och nya ponnyn och sen innebandyträning. Fullt upp med andra ord!


Oj Oj i morse
Stallet

Fick frågan hur vårat stall ser ut, såhär kommer några bilder :)

Vi har eget stall hemma på gården, ett mindre stall med fyra boxar och en Shettisbox åt Messi. Kallstall vilket är lite kyligt för oss men bra för hästarna. Vi har peppar peppar haft väldigt friska och sunda hästar.

Boxarna ser ut på detta vis


Stallgången 
 Svarta dörren är in till sadelkammaren
Tre stora rosettavlor som en snäll herre som heter Stig byggt till oss :)


Sedan har vi en ridbana hemma på 20*40 meter

69,3% i MSV:B4

Hipphurra!! Vi fick mycket beröm utav Gustav idag och hans såg stor skillnad sen sist. Red igenom programmet med en riktigt bra känsla dock två missar på koeffecienterna. Annars riktigt bra, sluttade på 69,3% Kul att en sådan duktig domare ger både mig och Jouleen så mycket beröm.

Känns också bra att få ett kvitto på att vi skött träningen så pass bra utan Emelie, nu när hon varit borta i flera veckor. Så då borde det bli ännu bättre med tränaren hemma.

Nu är jag riktigt taggad till nästa start!

Påväg

Nu är jag påväg till programridningen. Mamma kör och Jullan står snällt bak i trailern. Skönt med hästar som är lätta att lasta och snälla att köra. 

Elin tar emot ponnyn som kommer hem till oss idag för träning/försäljning  ni kommer få mer information om den efter jag ridit den imorgon. Idag får den bara kolla in miljön och spana in sina nya stallkompisar.

Såg att ni vill se bilder ifrån vårt stall och det ordnar jag imorgon. Lite tråkigt att ta bilder idag när allting är så lerigt och skitigt ute! Fy så hagarna ser ut :( antinge får det bli sol och varmt nu så det torkar upp eller kallt så det blir hårt i marken och snö! Värsta vädret är nu.


styrkan

Det var ju första gången jag red över bommar med Jullan och hon tyckte det var roligt. Som de flesta hästarna faktiskt gör =) Vi travade bara över markbommar idag om några gånger kan vi höja upp dom lite så hon får ta i ännu mera.

Det jag hela tiden måste tänka på med Jullan är att se till att det händer saken, flytta henne, ställa inåt, ställa ut, rakrikta, halt, övergångar. För om jag bara sitter på en volt och snurrar runt runt så tappar jag henne och hon blir lång och för rak. Ny tränar vi på snabba hjälper och styrkan.

Red prinsen direkt efter, OJ OJ <3

Dags att träna in Msv B:4 så jag kan det till imorgon när det är programridning. Har ridit det på Valle i Jönköping en gång tidigare.

 

 Bommar Jullan

Jullan måste bli starkare och använda bakbena mera. Då är det väldigt bra att ta hjälp av bommar!:)
Först ut

Åkte till Brolöten och red Valle nu innan mina . Det gick bra och vi gjorde mycket övergångar och skolor idag.

Nu upp på Jullan!

Korgarna

Det var dom här korgarna jag köpte igår till stallet. Här i ligger vardagssakerna så som skydd, lindor och paddar.

Sedan är de finare träning/tävlingssakerna i sadelkammaren.

På detta vis slipper vi bära allting så mycket och vi kommer linda upp Lindorna direkt efter träning då de syns framme än att kasta in dom i sadelkammaren. 


Bommar

Idag ska både Jullan och Oj Oj få träna med hjälp av markbommar. Både på rakt spår samt på volt. Jättebra sätt att få hästen ta i lite extra och att de flesta brukar tycka det är roligt :) kommer rida över både kort och långt avstånd så de får tänka till lite.

Jag har faktiskt inte gjort det på Jullan ännu så det blir kul att rida henne och testa. Oj Oj är väldigt bra på  bommarna.

Träning på lördag

På lördag har min klubb Årsta-Runsten Sportryttare en träningshelg för Gustaf Svalling. Så jag kommer rida på lördag och rida igenom Msv b:4 som vi inte är redo för ännu men det är väl perfekt att få experthjälp då!

Gustaf är väldigt bra att rida för då han säger exakt hur jag ska göra för att få den där extra poängen i rörelsen och man får väldigt bra hum om vart man ligger till procentmässigt.

Det blir Jouleen som ska följa med mig på detta =) Hon behöver ut och luftast och vi behöver verkligen träna program tillsammans.

 

Tränar ni mycket program innan tävlingen? Jag har varit dålig på det innan men har lovat mig själv att bli bättre på det nu I år.

 20.000 sidvisningar

Ibland glömmer jag att bloggen blir läst av rätt många, senaste veckan har det varit över 20.000 sidvisningar på bloggen och 68.000 gånger har folk sett mina filmer jag laddar upp. Galet! Och det är inte jag som gjort min bloggdesign som många frågar om, utan det är min vän Frida! :)

Men väldigt roligt att min blogg uppskattas. Glöm aldrig att det är mina personliga åsikter som skrivs och jag absolut inte kan allting. Men jag försöker lära mig nya saker hela tiden:)

Imorse började jag och Elin röja i stallet, dags att göra om lite så det blir bättre och lättare att fixa med allting. Tid är ork haha ;) jag har köpt nya korgar idag innan jag tog bussen hem, ska visa er senare vad de ska användas till för att minska spring i stallet.


Godmorgon!

Är på Brolöten nu och ska träna Valle! Sedan var ju tanken att jag och elin skulle rida ut på Jullan och Oj Oj men Jullan var så trött igår efter träningen så hon för vila idag och ta igen sig.


Träning för Mattias

Vi fick träna mycket på att kunna variera steglängden och tempot i både galoppen och traven. Svårt! Vi behöver bli lite starkare sen blir det förhoppningsvis lättare :)
Outfit idag

Outfit

Boots:  köpta Kvalité Häst och hund
Benlindor: BR, köpta i Globen
Paddar: Mias's
Schabrak: Schockemöhle, Kvalité Häst och Hund
Tröja: HM
Sadel: Equipe
Kandar: Dyon Kvalité Häst och Hund
Stövlar: http://m.ridingboots.vpsite.se/
Jacka: Uhip MaskinCenter 

Ludd

Tips på om man inte har pengar att lägga på en snygg grimma utan känner att det får faktiskt vänta lite.
Smörj av en gammal lädergrimma och på med ludd så ser det bra ut!


Tycker om min tjej mer och mer för varje dag <3

Varmt och skönt

Jouleen fick åka i detta täcke av märket Pessoa med hela 550 gram. Köpt hos MaskinCenter 

Storlek 155cm, och Large på halsdelen
Transportskydd ifrån Hööks

Torrschampo

Såg att någon undrade vad jag använde för torrschampo. Och det är denna Miracle Groom. Mirakel är det inte men den hjälper!:)

Används väldigt flitigt nu när det är kallt ute och vi inte kan bada våra hästar.

Köpta på Maskincenter i Sparreholm

Träning för Mattias

Idag är det träning för Mattias Jansson hemma hos Sanna på hennes anläggning. Gillar att åka dit, varmt och skönt samt bra underlag ;)

Ska bli roligt att visa Jouleen för Mattias, men även lite nervöst. Kommer han gilla henne? Det jag måste tänka på är att jag tar god tid på mig i värmningen, små steg, flytta, övergångar - kontroll. Innan jag börjar med de större sakerna. Så jag inte stressar ifrån värmningen för den är verkligen a - o för att få till en bra träning med Jullan.

Rider klockan 17, så jag blir upphämtad i skolan så vi hinner dit ordentligt. 


Badar isvak

Igår badade vi isvak igår med klassen, häftig upplevelse! Jag var först ut!
Orken

Frågor:
Skulle vara så snällt om du kunde svara på dessa frågor. Men först vill jag fråga om Kvalité häst och hund har en webb sida? Sen till de jag ville fråga, hur orkar du med att rida och hålla glöden uppe hela tiden? hur hittar du motivationen? och hur orkar du? blir du inte trött när du måste sköta skolan också? hur ser en vecka ut för dig? Går dina hästar nästan varje dag i veckan? hur många vilodagar har dom, ca. Måste säga att jag är otroligt chockad av att du orkar. Riktigt bra gjort! och en sista sak, hur ser din kost ut? vad gör du för att orka arbeta så mycket? Hinner du någon gång vara ute och springa eller något? Tack för en bra blogg!! :))
 
Svar: hej!
Ja det har dom http://www.kvalitehasthund.com/ du kan även följa dom på Facebook de 
uppdaterar mycket där.
 
Jag älskar det jag gör och då funkar det. Jag tycker det är roligt att hoppa upp i
sadeln och göra nya framsteg. Alltid bra att göra en planering för varje vecks hur
hästarna ska gå så man har allt tydligt och klart för sig, då är det bara att köra på;)
Hästarna vilar 1-2 dagar i veckan helt. Men jag rider alltid någon så inte alla vilar samma 
dag.
 
Jag äter mycket och ofta, vilket gör att jag orkar mera. Att försöka undvika att tippa i orken
så gäller det att fylla på ny energi hela tiden. 
Jag tränar innebandy varje söndag sedan tränar jag massa i skolan då jag går den inriktningarna 
jag gör. 
 
Kul att du gillar bloggen :)
 

Gelsox

Som ni vet har jag samarbete med Kvalité Häst och Hund i Flen, de har det mesta av det bästa i deras butik.
 
Denna produkt är för dig som har häst med Mugg problem. Man kan klippa av dom i önskad storlek. Dessa skyddar ifrån smuts och lera vilket är bra för hästar med irritation och spårproblem.
 
Ring butiken för mer information. Kvalité häst och Hund kommer börja lägga upp deras butikfilmer i bloggen så ni ser mer vad de har hemma :)
 

Morgonträning

Satt på Jullan innan 6 nu på morgonen, det gick bra. Jobbade bara i den låga formen, tog igenom lösgörande arbetet. Mycket skänkelvikningar och åttvolter gjorde vi.

Nu skolan! Sedan åka och rida Texas ikväll. 

Fråga

Fråga: Du skriver att du sökte en häst som du kunde satsa med direkt nu i år...men det gör du ju redan med Jouleen, alltså tävlar för fullt och jagar kval....jag förstår inte skillnaden.

Svar: Vi letade häst i en helt annan prisklass en Jouleen och en häst som hade stabila resultat i högre klasser med bättre gångarter.

Inte Jouleen som har sämre resultat än E-type nästan och inga erfarenheter ifrån stora arenor.

Jouleen är fin verkligen, men det är mycket träning och vi hoppas att nästa år är vi redo att vara klara för Juniorklasserna med stabila och höga resultat.

Men självklart börjar vi redan nu för att få rutin och bygga upp oss. 
Alla som satsar är ute och försöker kvala redan nu, nya regler för junior betyder en större stress att hinna med.


Träning Johan Spetz

Ikväll har jag och Elin varit och kollat på hoppträningar för Johan Spetz. Även fast vi är dressyr inriktade så är det alltid givande och titta på andra träningar också.
Planen

Upplägget med tävlingar ser ut såhär nu.

Den 27/2 kommer jag starta Msv b:4 på Jouleen i Eskilstuna. Sedan den 4/3 är det en Msv b:4 i Katrineholm. 

Jag hade gärna fått mjukstarta med en b:2 innan men nu finns inte det alternativet, så bara att gilla läget så tränar vi på :)

Ska se till att göra skolorna i b:4 för Mattias på onsdag och få tips med dom, och självklart bytena. 
Hade gärna sett att slutorna låg på diagonalen istället som det gör här på medellinjen.. Men utmaningar är roliga så nu längtar jag hem ifrån skolan så vi kan börja leka med det hela.

Oj Oj kommer starta nationell i Fagersta med mig. Ska bli riktigt kul för han känns så fin nu :D 


Skolan och betyg

Fråga: Vad har du för betyg i skolan? Ska du satsa på skolan mycket? Motivera ;)
 

Svar: När jag gick ut 9an så hade jag bra betyg. Hade lätt för skolan och hängde med och satsade mot de högre betygen. Jag är däremot inget "A-barn" utan jag måste lägga ner tid och energi på ett arbete för att det ska bli bra. Jag hade högst betyg i de praktiska ämnerna så som musik, slöjd, hemkunskap och idrott.
 
Nu i gymnasiet är allt mycket svårare och det kräver mer tid. Jag försöker hänga med och göra så mycket som möjligt på lektionerna så jag sparar lite tid hemma. Det är svårare att få topbetyg nu, och jag satsar mer på hästarna vilket gör att skolan hamnar i andra hand. Jag vill såklart ha bra betyg men det är inget jag lägger ner överdriver mycket tid på, för den tiden har jag inte. 
 
Hoppas du förstod mitt lite luddiga svar! 
 
Min nuvarande klass SABET13a 
Sam-beteendevetenskap inriktning specialidrott fitness. 
På bilden ser ni allt ifrån fotbollsspelare, handbollsspelare, tennisspelare, ryttare, basketspelare, simmare, dansare, innebandyspelare, badminton, hockeyspelare, klättrare och bodybuilders. En salig blandning, men vi lär oss utav varandra och har riktigt kul tillsammans.  
 
Idag efter lunch ska vi göra något spännande tillsammans, bada isvak och basta! Planering

Grovplanering för veckan!

Måndag: Jullan lösgörande, åka och kolla på hoppträning för Spetz
Tisdag: jogga Jullan, möte Årsta-runsten, rida Texas
Onsdag: Oj Oj dressyr, Jouleen för Mattias Jansson
Torsdag: Elin och jag rider ut ihop på Jouleen och Oj Oj kondition
Fredag: bomträning Oj Oj 
Lördag: dressyr Jouleen och Oj Oj, ta emot en ponny som kommer för träning/försäljning 
Söndag: rida ponnyn som kommit, longera Jouleen 


Skydd

Frågor: Hej Lina! Jag har lite frågor till dig. 


Jag undrar vad det kostar att ha en häst försäkrad på den nivån OjOj är på? Och så undrar jag hur mycket han går ute i hagen och hur stor hage? Vissa tycker jag på den nivån knappt verkar ha dom ute i hagen och isåfall bara en liten sandhage. Är det så? Och vad har du för benskydd på hästarna i hagen? 

Förlåt för många frågor, hihi. Du är så duktig på att rida! 

Svar: Hej!
Ja försäkringarna är inte gratis direkt och riktigt dyrt. Vet att många som har flera hästar inte kan försäkra alla sina just för att månadsavgiften blir för hög. Jag kan inte exakta summor då inte kag betalar och är insatt vet bara att det är dyrt. Gå in på de olika bolagen och kolla, Oj Oj är försäkrad i Folksam och Jullan & E-type i Agria medan Messi inte är försäkrad alls.

Våra hästar går ut strax efter 7 på morgonen och kommer in vid 16 tiden. Vi har stora hagar och det funkar för våra hästar. Det gäller att anpassa hagarna efter varje häst endel hästar klarar inte av att gå i stora hagar då de springer och stressar. Medan de är väldigt lugna i mindre hagar.

Alla våra hästar har boots i hagen för att minska tramp och speciellt nu när de har broddar. Oj Oj har även skydd runt om. Smidiga tunna skydd som sitter "mjukt" runt.

Ska köpa hagskydd även till Jouleen, för mig är det inget konstigt att ha skydd i hagen utan bara en större säkerhet att minska skador.

Kul att du ställde frågor! Kram 

Ice-vibe

Som ni vet har jag använt mig av Ice-vibe till Oj Oj i över ett år. Tycker verkligen de är värda sina pengar och är verkligen superbra! Nu använder även Jullan dom.

När jag gör iordning hästarna sätter jag på skydden utan kylskydden i, och sätter igång vibrationen för att öka blodcirkulationen. Sedan efter ridning hämtar jag kylskydden i frysen och sätter först på dom och sedan vibrationsskydden över.

Allt för att hjälpa hästarna att må bra innan och efter träning för att minska skador.Träning Jullan

Lite ifrån allting vi gjorde på träningen idag. Tycker ni det ser bättre ut än tidigare filmer?
Varför Jouleen

Fråga: Hej jag har en liten fråga. Men först vill jag bara säga att din blogg är så bra! Tumme upp! 

Men till frågan , varför köpte du just jouleen? Varför fastna du för just henne? 

Ni kommer bli farliga på tävlingsbananorna tillsammans! 
Kram 

Svar: Hej! Tack så mycket! 
Att det blev Jouleen var lite otippat då hon inte var den hästen vi var ute efter, och just därför blev det väl hon, ödet ;)

Vi letade efter en lite mer rutinerad häst som vi skulle försöka satsa med direkt nu i år. Men när jag kom upp på Jullan så fanns känslan och det var roligt att rida henne de följande dagarna.

Känslan fanns och det är viktigast av allt, resten får man träna fram förhoppningsvis :)
Min ögonsten

Kommentar: Hej Lina! Din blogg är så bra! 

Jag har en fråga, och jag vet att det är ett jobbigt ämne hos dig,och därför avgör du om du vill svara på min fråga. 

Är det någon som har ring och är intresserad av oj oj. Varför väljer du att sälja honom när du får tävla honom något år till. Hoppas att det inte gjorde något att jag frågade denna fråga! 
Kram 

Svar: Hej!
Tack roligt att du gillar bloggen :)
Ja det är jättetufft för mig att min Oj Oj är till salu, det är min bästa kompis och det är så otroligt häftigt att rida honom när allting bara funkar. Magiskt. Min ögonsten.

Ja det har varit samtal och även två som provridit honom nu i helgen faktiskt. Både i fredags och idag visades han för olika tjejer. 

Att han säljs nu är för att vi har gjort vårt på tävlingsbanan och det är rätt läge att sälja nu. Oj Oj är en ponny för allra högsta nivån och jag har passerat åldersgränsen för NM, Falsterbo och internationella starter. Men Oj Oj har fortfarande flera år kvar där och bör få vara där. Vi vann derbyt i år, tog placeringar på NM , lag silver på NM, lag silver på SM, SM 4a två år i rad och tre segrare internationellt. Han fick även ihop flest rankningpoäng av alla i år.

Jag vill fortsätta satsa stenhårt och därför måste jag släppa honom och tänka på oss båda även om jag får tävla två år till i Sverige. Blir han inte såld i år så satsar vi på medalj på SM absolut.

Nu vill jag faktiskt inte svara på fler följdfrågor om försäljning eller provridning. Det gör för ont helt enkelt, den dagen när det nu blir att vi går skilda vägar kommer vara den värsta dagen i mitt liv, jag vet det redan nu.


Byten

Idag kom jag på hur jag ska rida Jouleen innan bytena och hur vi ska samspela! Fick till några riktigt fina byten faktiskt, lite förvånad själv hur pass mycket lättare det blev. Tänkte visa er film imorgon när jag gör byten imorgon sedan lägga upp från i torsdags att jämföra med, kommer det inte upp någon film så var det bara lyckoträffar idag och att vi jobbar vidare ;)

Istället för att tävla imorgon så ska jag och Elin fixa hagarna hemma, snön har gjort så det hänger lite samt att Messi inte riktigt begriper vart han ska vara så det blir till att upp med fler trådar. 

Världens finaste Oj Oj <3 han bör lära Messi hur man ska bete sig i hagen.

Kan ej starta

Åhh! Jag får inte starta imorgon :( det finns en regel som säger att man får anmäla till tävling även om man inte kvalat till om man tarbort anmälan en vecka innan anmälningstiden gått ut.

Nu gjorde ju vi hästbyte ifrån E-type som är kvalad till Jouleen eftersom hon blev klar för Msv b i tisdags.
Men kvalet måste ske innan anmälningstiden gått ut. Skit tråkigt! Men regler är regler så bara att följa. 
Tack Oliva för att Du gjorde oss uppmärksamma på detta!

Sjävklart gick Jouleen super idag.. Jaja kul det iaf ;) 
King Co pussas

Finaste b-ponnyn som har massa SM- guld är nu 31 år gammal och lever pensionärslivet på Brolöten. Pussas gillar han :)
Lider med dig

Något riktigt tråkigt jag läste förra veckan var att megatalangen Ella Björklund förlorade sin otroligt fins ponny då den brutit benet hagen.

En fantastisk ponny som Ella lotsat otroligt fint. Ella jag lider med dig! Kan bara tänka mig din känsla. 

Ella tävlar idag och jag håller extra på dig idag <3

Priser

Fick detta i pris och en hink med mat i, perfekt för mig som äter som en häst, dock äter jag inte häst höhö 

Tack Tom på Amazon för en rolig kväll som är väldigt uppskattad av oss alla. 
Årets kvinnliga!

Tog hem priset i Årets kvinnliga idrottare! Tack alla ni som röstat!

Och tack mina hästar, ni är min värld.

Mot idrottsgalan!

Har sjal, örhängen och klänning ifrån Kvalité Häst och Hund på galan ikväll. De har ju både inredning och vanliga kläder i deras butik :)


Pikeur

Skönaste ridbyxorna måste vara de ifrån Pikeur.
Sitter som ett andra skinn :)

Ska spara ihop till ett par nya, kollade in Kvalité häst och hund i Flen som har en massa modeller inne nu. Och de med "mjukt modd" ner till måste vara bäst tror jag då de inte kan skava när man har stövlar eller strumpor.

Kanske blir det några med färg :)

Dags att sova!

Efter skolan idag pysslade jag lite i stallet. Ryckte bland annat Oj Ojs man, det behövdes! Min bror och sofie kom senare över på middag, efter det var det bara att ta tag i pluggandet. Torsdagar är en bra dag att plugga på då jag rider alla innan skolan. Skickade in ett arbete i samhällskunskapen som jag är riktigt nöjd över!

Snart sommar jag nyduschad i ett alldeles för varmt rum och hoppas på att vakna med mycket energi imorgon. Imorgon kommer bli en intensiv, känslosam, förväntansfull och lång dag som avslutas med idrottsgala! Påtal om idrottsgala måste jag klura ut något att ha på mig..

Nytt i garderoben

Nya transportskydd har kommit hem till Jouleen. Ett bar rejäla slitstarka skydd som sitter bra. Även nya hagboots i lite rejäl färg så man hittar dom om de tappas. Köpta på Hööks
Ridsporten <3

Tack för alla kommentarer på gårkvällens inlägg. vilken power vi har i ridsporten. Vi ställer upp för varandra, hejar på varandra och stöttar varandra. Vi har en enorm kraft om vi använder den rätt.Når man satsar så mycket som jag och många många flera gör så är det bättre att klappa på axeln och säga något trevligt och uppmuntrande. Annars kan man vara tyst. Jag tror att alla som har hästar och lägger ner denna kärlek, tid och respekt gör allt för att ens häst ska må så bra som möjligt. Vi gör det bara på olika sätt. 

Mina hästar kommer alltid i första hand <3 


Tre hästar klara!

Sitter på bussen till skolan nu och tycker att alla dagar borde vara som idag, först rida tre hästar SEN skola. Det upplägget vore perfekt. Så kan man sluta vid 18 tiden istället. Hästarna och jag gillar att rida på förmiddagen! :)

Började med Jouleen idag, tog lång tid på mig när jag red fram, även om hon går i den låga och långa formen så måste hon svara lite kvickare med bakbena och få lite snabbare ben. Sedan efter det gjorde vi några byten, och vi satte hälften!;) haha så otroligt svårt men roligt för vi försöker verkligen tajma in varandra men ibland är vi ite helt med på noterna att göra bytet tillsammans. Tänker be Emelie göra bytena och befästa dom mera och att jag får hjälp ifrån marken hela tiden så fort hon kommer hem. Några blev riktigt bra!

Oj Oj gick ut som nummer två, och han var verkligen fin idag. Snabba ben och lätt i den höga formen när jag plockade upp honom. Gjorde väldigt fina öppnor idag. Han är lite aningens taggad just nu och tålamodet på gången är inte den bästa men roligt att se honom så glad.

Sist ut Valle. Och han gör allting så lätt för mig. Vilken läromästare och gör att jag kommer hitta knapparna på Jouleen snabbare när jag får sitta på en sådan utbildad häst som Valle. Jag behöver bara tänka byte och göra en liten hjälp med vikten så gör han stort och fint byte. Ska kolla om han ska tränas på lördag också för då finns jag i högsta hugg och är redo att hoppa upp ;)


förklarar igen

Fråga:Du rider inte särskilt bra.. Och varför tävlar du när det ser dåligt ut?
 
Svar: Så jäkla dåligt kan jag ju inte rida med tanke på att jag presterar på banan med olika hästar rätt många gånger, och har en otroligt bra år bakom mig? Brister det har jag, precis som alla andra, ingen blir fullärd i denna sport och det är roligt tycker jag. Och jag älskar att träna så kan tänka mig att jag blir ännu bättre detta år.
 
Varför jag tävlar mycket nu i början på året har jag förklart men kan göra det igen om du inte förstod det hela direkt.
 
Jag har köpt en ny häst som heter Jouleen, och det är kvalregler för att kunna ta sig till SM, man kan inte bara anmäla sig dit.
Först måste man ha två kval i Msv c på över 62% och det fixade vi på våra två starter vi gjort. Sedan för att få starta nationellt måste man även ha en ritt på 62% i msv b för att ens kunna rida de klasserna som är utsatta för kval till SM. Därför tävlar jag just nu för att nå kvalet till nationellt. Och både jag och Jouleen är rätt hyfsade så jag tror vi klarar det bra. Jag rider henne inte hårdare på tävling mot ett träningspass borta. Och för att kunna prestera måste vi få rutin tillsammans.
 
På denna bild ser jag en glad häst som är påväg ut ifrån tävlingsbanan igår. Hon ser inte ut att lida särskilt mycket va? Sedan har hon vilat idag och ska få träffa equiterapeuten imorgon just för att jag är väldigt mån om henne.
 
 Pether och Per

Tidningenridsport har länkat till Kuriren som gjort ett reportage hemma hos Pether och Per!
Ett bra reportage och roligt att se lite på deras gård. Min bror har  varit där och grävt ;)
 
http://ekuriren.se/evelina/1.2103452-rustika-arphus
 
 Klämmande ben

Mitt största problem med sitsen är att jag får klämmande ben ibland. Vilket jag jobbar på ständigt att få bort!
 
Något som är skillnad mot att rida en väldigt känslig häst som Jouleen är att om jag klämmer med skänkeln på henne blir hon sur direkt och säger till mig genast. Vilket är bra för då gör jag det mindre, och hon fostrar mig väl. Jag klämmde till en gång med bena som ni ser på bilden, men jag slutade efter tillsägelsen ;)
 
Klämmer jag så skuttar hon till ordentligt och säger typ "lägg av med det där genast"

Oj Oj blir såklart också sur som alla hästar om man klämmer men han rycker typ i tygeln och skakar om mig istället ;)
 


 
 Kathis!

Idag vilar såklart både Jouleen och E-type efter tävlingen. En promenad med båda för hand kommer de få.

Oj Oj ska däremot tränas, blir ett dressyrpass. Tänkte rida igenom lite skolor och mycket övergångar i ridhuset.

Imorgon kommer världensbästa Kathis som är vår equiterpeut, hon är magi till våra hästar.
Det blir Oj Oj och Jouleen som ska få kollas på, blir kul att visa Jouleen för Kathis då hon inte sett henne tidigare.

På söndag har vi gjort hästbyte ifrån E-type till Jouleen i en Msv b:2 , det vore så skönt att sätta sista kvalet för att få starta nationellt. Gör vi det blir det inga tävlingar på några veckor för varken E-type eller Jouleen utan endast fokus på träning nu i februari.


Fler bilder

Lite fler bilder ifrån igår på tävlingen.

Duktiga Klara på hennes fina häst. De fick precis som jag och Jouleen missar men det syns att även de blir farliga när vi får ihop allting.


Jag och Klara tillsammans i cafeterian Vinnaren igår, riktigt fin hingst!

Chrille och Allie som placerade sig som nummer 6 igår.
Dressage team Brolin på prisutdelningen, höger vänster rakt fram? Vi är rätt vilsna utan Emelie som styr upp oss lite ;)
E-type idag

Duktiga E-type, nu får han sin vila och kommer igång igen om cirka tre veckor. Han behöver det!Jouleen idag

Bilder på fina Jouleen!

Kan inte låta bli att tycka att vi är riktigt fina med varandra. Vi passar ihop även om det är långt ifrån klart på banan mot vad vi kan, men vi vill satsa på junioråren och då måste vi igång.

Är riktigt glad att vi klarade delmål 1 på första försöket och längtar tills vi gjort kvalet i MSV b så vi kan få lugna oss och endast fokusera på träna ihop oss. 

Placerad med båda

Placerad med båda, 3a på Jouleen och 5a med E-type!

Inga toppen procent men vi är glada för kvalet! Och resten tar vi med oss hem och tränar vidare på.

Resultat

Inga höjdare resultat idag då på Jouleen var det missar men fin däremellan. Vi hade lite kommuniktationsmissar och hittade inte flytet. Men kvalen är nu klara och vi får gå upp till Msv b!
64.22% idag.

E-type rann det iväg lite och kvaliteten blev sådär, men han stannade inte och det var ju kul ;) haha. 63% på honom.

Överlag rätt hård bedömning idag men jag tar åt mig av kritiken. Vi får se vad jag slutar på om 40 minuter :)

Har lånat Linneas kamera så bilder kommer ikväll.


Iväg!

Nu är hästarna lastade och vi är påväg till tävligen.
Är så glad över våra 550grams täcken med hals. Hästarna är varma när de har dom och de sitter riktigt bra.
Märke: pessoa
köpta: Maskincenter i Sparreholm
Storlek: 155cm till båda
Färg: blåa
Sista dagen

Idag är sista dagen för att rösta fram till Flens idrottsgala som jag är nominerad till.
Så rösta gärna! Jag är nominerad i två grupper och det är Gala på fredag.
 
Sms till 72001
EK GALA 51 (årets idrottskvinna)
EK GALA 32 (årets unga idrottare)
 
Mejl
nominering@flensidrottsgala.se
 
då skriver ni i ämnesraden vem ni röstar på, jag har 51 och 32
 
 dagen innan tävling

Det blev en riktigt tränardag efter skolan, jag började med Jouleen för Chris idag, och jag fick jättemycket tips med mig till imorgon hur jag ska rida henne så det var väldigt givande och kul!
Jag måste tänka på att få henne lite rundare i formen samt att jag verkligen vågar agera i min ridning under programmet och inte bara sitta där *host* tycker någon skrev ett inlägg om detta nydligen hur man ska göra?! Att det ska vara sååå svårt! Det roliga är att Chris och Emelie säger exakt samma saker hela tiden så ibland skrattade vi lite åt det för det känns som att de står brevid varandra och pratar i munnen :P
 
Valle var fin, lite pigg ibland bara så fick tänka på att rida lugnt och att han inte låg på i handen.
E-type den rackaren var fin idag precis som dagen innan förra tävlingen också. Så vi får väl hoppas han vill vara med imorgon och sköta sig! Men det vet man aldrig..
 
 kommentar

Kommentar:Nu vill inte jag vara negativ men det skär i denna fälttävlans tjejs hjärta, UPP MED RUMPAN!;)
Du måste ju ge hästen spelrum under hoppningen du kan nog inte hitta en enda elit ryttare i hoppning/fälttävlan som rider sadel.
Jag vet att du inte är så insatt i hoppning men jag tycker det är kul att du hoppar ibland ville bara säga det för vissa tränare säger igenting om det och då blir jag så frustrerad :P
Älskar din blogg <3
 
Svar; Hej!
Haha ja min hoppteknik är väl inte någon höjdare så jag där gärna emot tips. Jag var mest nöjd att vi kom över hindrerna och att hästarna tyckte det var roligt :D
Kul att du gillar bloggen!
 
Här hoppar jag Puff, måste få lite godkännande för blicken där va? redan redo för jakten på nästa hinder ;)
 
 
 
Haha blicken här verkar lite sämre, och mina knän står rätt ut, tjusigt!
 
 Hoppning

Det kommer inte bli någon framgång på hoppningen för mig eller våra hästar ;) men roligt att variera träningen! Ellen rider E-type och jag Oj Oj som tyckte detta var roligt.
Tips

Fråga: Hej Lina! Först måste jag bara säga (skriva ;)) att din blogg är hur grym som helst. Klickar in här fleera gånger om dagen och älskar att läsa om dig och dina hästar. Du är även en galet duktig ryttare som jag verkligen ser upp till. Men nu till min fråga:
Jag rider och tävlar just nu min kompis ponny i dressyr. Han är tävlad upp till reg. LA med goda resultat men utbildad upp t.o.m FEI. Han kan därför det mesta. Jag har inte ridit honom så länge och har nyligen hittat knapparna och börjat komma till ordentlig ridning på honom. Men jag har stött på ett problem som jag ser som ett ganska stort hinder i vår utveckling. Trots att han har blivit piggare och finare under tiden jag har ridit honom är han fortfarande lite nonchalant för mina hjälper (främs framåtdrivande) och tar dem inte så bra. I t.ex. enkla byten saktar han sällan av till skritt direkt utan travar gärna något steg före och i den nya fattningen tar det några sekunder innna han kommer upp igalopp igen. Detta trots att jag noga förbereder både av och igång sättningarna. Även i ökningar har jag svårt att få fram honom ordentlig och f honom att länga på steget.
Har du några tips för att få honom mer lyhörd och kunna rida med mindre hjälper?
Svara gärna i ett inlägg eller i ett mail :)

 

Svar: Hej! Först och främst tack för dina vänliga ord! =))

Roligt att få äran att tävla en kompis ponny på den höga nivån! Mitt råd är att verkligen se till att du aldrig klämmer med skänkeln, utan att när du vill ha effekt så lägger du till och sedan bort med bena igen. Jag har samma problem själv att jag klämmer lite och då struntar hästarna i det jag vill nästa gång för att de blir så vana att jag håller om dom hela tiden. För att få snabba hästar som reagerar för vad man ber om med småhjälper är det superviktigt att tänka på detta för då blir de även lyhörda över vad vi som ryttare vill. Emelie är på mig hela tiden om just detta! Om hästen har svårt att gå ner i enkla bytena så gör jag antingen halt efter övergången för att tydligt visa vad jag vill, elelr verkligen ser till att jag får den skritten jag önskar genom att helt enkelt ta fler skrittsteg och vänta ut dom tills de gör rätt, i träningen har man inte bråttom med rörelserna utan hellre att de förstår vad man vill och ger dom god tid än att man stressar iväg bara för att det ska vara 3-5 skrittsteg i programmet. Hoppas detta hjälper dig lite på vägen!

 Träning för Chris

Efter skolan idag tar vi och lastar in hästarna och åker till Brolöten för träning. Eftersom Emelie är i Holland så är det Chris jag ska träna för idag, Hon är ju utbildad domare så det är jättebra att få lite tips och synpunkter inför morgondagens tävling.

Jag ska även rida Valle ikväll, vilket alltid är roligt :)

plus/minus

Alla hästar har olika förutsättningar och olika saker de är bra på samt saker som behöver tränas upp. Precis som oss ryttare.
 
E-type-
Han är en häst som har lätt för sig i framdelen och rör sig rätt trevligt där, däremot är bakdelen mycket svagare och det gör att han ibland blir väldigt hänigig i handen och tung. Men då får man rida igång bakbena, många övergångar och se till att HAN bär sig själv utan hjälp ifrån ryttaren. För börjar man hjälpa honom att bära sig är det kört, han måste bära sig själv och det blir bättre och bättre. Men jag som ryttare måste verkligen se till att han tampar under och är lätt i handen och snabb med skänkeln. 
 
Oj Oj-
Har väldigt lätt för alla rörelser, och bra gångarter. Han har vi jobbat väldigt mycket med skritten som var ett problem när han kom till mig för tre år sedan, vi sjönk väldigt mycket i skrittdelen på tävling och tappade massa poäng. Det gäller att få honom att skritta på och slappna av, han kan vara lite spänd i skritten och nästan trippa fram. Men det har blivit mycket bättre och nu får vi till det på tävling också (nästan jämt ;))
 
Jouleen-
Går naturligt i den höga formen och är lätt i handen. Däremot lite svår då hon ibland hamnar bakom lod och smyger in utan att jag märker det.. Men nu har ni sett som jag skrivit mycket om kommit på hur vi ska göra just nu, lång och låg form så hon får sträcka ut halsen och stretcha överlinjen. Galoppen jobbar vi hela tiden på att få henne komma upp med i sprången och sätta under sig mera. Hon är alltid glad och taggad för träning och det är superbra egenskap hon har.
 
 
 Nerver

Jag vet att jättemånga är väldigt nervösa inför tävling och att man faktiskt kan missa det viktigaste på tävling pga man är så nervös - Att ha kul! Det ska vara roligt att tävla.
 
Att vara lite nervös tror jag bara är bra, det blir lite skarpt läge och man fokuserar på vad man ska göra. Men det svåra är när nerverna tar övertag och man tappar sin ridning och plan.
 
Jag var också nervös förr när jag tävlade men nu har jag ett bra upplägg för att kunna kontrollera det för att kunna ha rätt förutsättningar för att prestera och det är att ha koll på läget och det har jag genom följande sätt:
 
1. Jag kommer förberedd och vet att jag har haft ett bra upplägg med träningen innan
2. Jag har packlistor som är skrivna för varje häst och bockar av allting innan vi åker
3. Kvällen innan skriver jag upp exakta tider när vi ska lasta ur, leda fram, hoppa upp och när fodrinarna ska ske.
 Jag har stenkoll i minut när det ska göras.
4. Min utrustning är välputsad och jag har allting tvättat och rent
5. Jag tävlar för mina egna mål och ingen annan
 
 
Dessa punkter hjälper till att ha fokus, slippa moment att det blir stress och irritation på att man helt enkelt inte har koll.
 
 
 
 programträning

Idag är det endast Jullan som ska ridas, men det blir efter kalaset för mitt kusinbarn Alvin som fyllt 3 år, för ridhuset är upptaget av Bruksklubben som tränar på söndagar. Att rida Jullan bland en massa hundhinder och hundar verkar lite sisodär nu innan tävling ;) Men vi beger oss till ridhuset ikväll!
 
Ska rida igenom hela programmet idag, det är svårt att rida program och jag gör det för sällan. Jag måste bli bättre att rida hela programmet innan tävling och inte endast sitta och göra rörelserna för sig, för det är inte svårt, då har man tid att lägga en volt, göra en övergång till skritt eller helt enkelt göra öppnan på nästa långsida för att man inte har rätt känsla. Och det är mitt problem, jag vill alltid ha kontroll och ha rätt känsla innan jag gör rörelsen och blir för långsam att styra upp det hela. Sedan på tävling är det pang pang pang det händer grejer hela tiden och sakerna rinner ihop, man missar de viktiga övergångarna och verkligen rida rörelse för rörelse och rida ordentliga vägar.
 
Mitt upplägg inför varje tävling 2014 ska vara att jag ridit igenom programmet innan varje start, det får inte prioteras bort eller ändras på.
 
 Träningsdag

En väldigt bra dag har passerat, träning i dressyr och hoppning på alla nivåer och åldrar. Men en härlig blandning på raser.

En dag med en sak som framgick- vi alla älskar hästar.

Här har ni ponnyn jag rider åt en 8årig tjej. 

Haha det här med fuxligan tar vi på fullaste allvar;)


lördag!

Godmorgon!
 
Då var det lördag och man är som vanligt vaken tidigare än när man ska till skolan ;)
Hästarna står och äter mat och snart ska jag börja göra i ordning Jouleen för ett träningspass.
 
Eftersom hon vilade igår så följer jag planen idag som jag lovat mig själv - små steg, låg form och fokus på kontrollen. Imorgon blir det ett hårdarepass där jag ska trycka igång gångarterna lite och jobba henne i den höga formen sedan på måndag rider jag igenom programmet. Tror detta blir ett bra upplägg för henne, svårt att veta när allting är så nytt men man får testa sig fram.
 
Oj Oj och E-type ska båda gå klockan 13.30 idag, markbommar och småhinder, haha kanske kommer en film om jag inte görbort oss allt för mycket ;D Elin har lånat ut E-type till Ellen idag. Snällt gjort! Ellen red E-type igår och kände lite på honom, det såg bra ut!
Mer uppdatering senare, ha en bra lördag så länge!
 
 RSS 2.0