Seger la:1 70,9%
Grattis

Måste säga grattis till Ove & Ronja som gjorde sin första debut på banan idag, seger!

Så stolt! Grattis grattis!
Bra dag!

Maaike var super på framridningen dock så orkade hon inte hålla ihop sig inne på banan. Denna ponny kommer bli så fin och jag gillar henne skarpt.

Phaffe slog till med en seger på 70.9% trots två grova missar. Han är på rätt väg och vi har mycket mer att visa i oss.
Roligt med seger igen i La!

Grattis Moa som vann lb!
Tack Linnea för fotona. De kommer upp här sedan såklart.
Fina Oj Oj

Godmorgon grålördag! Just nu är det uppehåll men det lär inte vara det hela dagen.

Jag har ridit Oj Oj nu, vi gjorde om schemat lite så han fick vila igår för vi har bokat träning för Emelie imorgon så då ville jag rida igenom han idag. Men åter till träningen, han var så fin! Hade en jättebra känsla och han rullade på väldigt bra med en fin takt och flyt hela tiden.glad!

Jag tränade mycket med att se till att han var framför skänkeln, jag gick in på korta diagonaler där vi brukar göra enkla bytena men istället så ville jag bara rulla på och se att han hade de stora sprången hela tiden utan tveka på att byte skulle komma. Gjorde likadant på medelinjen såg till att han var rakriktad och bjöd på hela medelinjen utan tvekan till en eventuell halt som vi brukar.

Nu ska vi fixa stallet sedan ska jag göra klart hästarna som ska tävla. Elin åker tidigare då hon ska hjälpa andra på plats också.
Redo

Hästarna är badade och tränade. Det känns bra inför imorgon.
Det ska dock regna hela dagen och det är framridning utomhus, segt!

Önskar även min gamla ponny Ove lycka till imorgon som gör sin första start med sin nya ryttare. Jag hejar på er!
Ungern!!

Nu är det nästan klart, vi ska tävla i Ungern!! Coolt!

Jag pappa och Oj Oj åker i Brolötens buss med Emelie och Briman. Sedan ska även Mattias Jansson och Sanna Nilsson åka så vi samåker bakom dom.

Skojade med datumet, vi åker 15e september så jag missar första omgången av Eliten. Sen är jag med igen :)
Dagen innan

Idag är det fredag och imorgon är det alltså tävling! Både Maaike och Phaffe ska tävla imorgon och jag har olika upplägg på dom.

Maaike- ska endast bli joggad idag, testa galoppfattningen till höger som är det svåraste för oss. Sedan ska jag bara rulla runt i en låg form. Spara på krafterna då hon inte är lika stark ännu som Phaffe.

Phaffe- ska bli riden ordentligt idag, jobbas igenom i alla gångarter och verkligen få igenom ställningen och att han kommer igenom bakifrån och trampar under bra. Tänkte även rida igenom programmet för elin också.

Sedan ska Oj Oj ridas och de som ska tävla ska bada. Elin är ledig så hon tar stallet, sedan ska vi shoppa lite när jag slutat skolan så det blir en bra dag :)
Förbundet

Fråga: Vem var det som fråga? Vet du om det är några andra som ska dit? (Ungern)
 
Svar: Jag fick mejl ifrån Bobbo som är förbundskapten över oss ponnier. Jag såg vilka mer som hade blivit frågade då vi fick samma mejl, men jag vet inte vilka som kommer att åka.
Jag har iaf gjort en intresseanmälan om jag gärna vill åka och planeringen med Emelie är i fullgång om det blir av.
 
Om vi åker så åker vi på min födelsedag den 23 sep, ner till skåne. Sedan åker vi till tyskland där vi sover en natt och sedan vidare till Ungern. Det är vetrinärbesiktning på torsdagen och sedan tävling fre-sön.
 
Hoppas hoppas.
 
 
 
 Ny hage

Under sommaren har vi sagt att två nya hagar behövs. Men vi alla har haft väldigt mycket att göra, speciellt pappa.

Men nu har iaf den lilla hagen börjar byggas, den är brevid ridbanan. Och där ska hästarna få gå om de behöver gå i mindre rasthage pga skada eller att de ska få gå ut och beta en stund innan träning/tävling eller ja ni förstår. Hagen behövs. Den är nära och vi har uppsikt över den hela tiden.

Sedan ska en större gräshage hängas in då vi behöver mer bete till hästarna när det vart så mycket hästar här under sommaren.
Noviform

Måste tipsa om Noviform som går att köpa på Apoteket utan recept och kostar 99kr.

Denna salva är superbra om hästarna har rinnande ögon pga flugor som stört dom eller något annat som irriterar dom. Hjälper nästan direkt och det behövs inte många dagar med det.

Zlatan har också haft rinnande ögon och de blev bättre på endast två dagar.
Duktiga Maaike

Se filmen jag la upp för några dagar sedan och jämnför. Visst är det mycket bättre?! Hon är mycket bättre i båda sidorna och vi är inte lika vingliga. Även galoppen är mer bärig. Duktig ponny!
Tömköra

Att variera sin träning med hästen är viktig tycker jag. Så igår fick Phaffe tömköras. Ett bra sätt att se dom ifrån maken hur se rör sig med bena rygg och hals. Man får en funderare!

Tömköra är bra för då slipper det bli det statiska som i longering utan nu kan man byta varv och göra vad man vill nästan, ställa igenom dom ordentligt och rakrikta.
Jag är dock inte så bra på det ännu men jag jobbar på det. :D
Torsdag

Lite kylig morgon men som tur håller man värmen när man rider. Har ridit Oj Oj nu på morgonen och ska snart hoppa upp på Maaike. Och avsluta ett pass på Phaffe för Elin.

Som jag berättat så går jag gymnasiet med inriktning idrott. Så varje tisdag morgon/ förmiddag kommer jag vara på Brolöten, då jag är på högnivå så får jag ha egen tränare utanför skolan. Där kommer jag ha min inriktning och Oj Oj kommer alltid vara med på tisdagarna. Jag ska även få hjälpa Emelie att rida hennes hästar för att utveckla min egen ridning och hjälpa till i stallet med vardagliga sysslor. Detta känns jättebra! Torsdagar börjar jag också 12 i skolan men då kommer jag träna hästarna hemma extra.

Det som är bra med denna satsning är inte bara att det blir bra upplägg med hästarna utan jag får även hjälp i skolan med styrka kondition kost välmående och mycket mera. Jag har mycket idrott men även de "vanliga" ämnena då jag vill kunna plugga vidare sedan till idrottslärare.
Kondition

Har ridit ut en ordentlig tur på Oj Oj! Vi har väldigt bra vägar där man kan släppa iväg hästarna i ordentlig galopp då det nästan aldrig är några människor eller trafik.

Han gillade att få leka av sig lite. Nu är det Phaffes tur :)
Wihuuuu

Ungern kan bli av! Det är inte klart men vi planerar.

För Emelie ska ev också tävla där och då får jag och Oj Oj åka med i deras stora lastbil. Perfekt! Emelie vet exakt hur man reser långt med häst och jag har världens bästa tränare med mig. Pappa följer med och hjälper till att köra lastbilen isf och elin flyger ner till tävlingarna fre-sön. För då tränar hon hästarna hemma.

Hoppas hoppas detta blir av!!

Jag missar dock omgång 2 i eliten men mina duktiga lagryttare klarar sig utan mig den omgången.
Nytt

Jag och elin har börjat med något nytt, vi tar alltid stallet på morgonen nu innan skola och jobb. Så strax innan 06 ses vi i stallet och fodrar samt mockar och släpper ut hästarna.

Lite mysigt är det och väldigt skönt att veta att stallet är klart när vi kommer hem och då är det endast ridning.

Idag kommer vår Hovslagare Ida och skor Phaffe. Sedan ska han tömköras och Oj Oj ska konditiontränas ute. Elin rider E-type och Maaike ska vila.

Bild. Ifrån i söndagsmorgonen när jag var påväg tidigt till Brolöten. Fint va?:)
Cadish

 Mer bilder på Phaffe

 
 
 
 Ungern?

Jag har fått mejl om en tävling i Ungern att delta på en internationell tävling. Coolt!

Men det är 400 mil typ och det krävs mycket planering och fundering. Ska prata med Emelie och diskutera det hela. Men vore så jävla kul (ursäkta språket) att få göra en utlandsresa med Oj Oj innan jag är för gammal.

Gahhh spännande!'
Blått är flott

Kör på en outfit som är blå idag, det klär Oj Oj bra! Samt att jag tycker det är snyggt med Maskincenter texten och kronan.

Ska endast jobba mjukgörande och se till att han är framför skänkeln, sedan ökar vi på träningen för varje dag.
Moa & Puff

Puffs nya ägare Moa kommenterade i bloggen detta: tänkte bara säga att allt är bra med puff.
det första han gjorde när vi kom hem och släppte in han i boxen var och rulla;)... har tränat dressyr idag på han och det gick super! han var lite spänd när det gick förbi en häst på andra sidan bakom buskarna (neranför en slänt med buskar). annars var allt toppen han kändes riktigt fin i traven idag, wow vilken känsla jag fick! han är verkligen en riktigt stjärna och visade verkligen vad han kunde! jag har lagt ut bilder på min blogg om du vill se. kram!
 
Svar: Hej Moa!
Så kul att du hör av dig! Roligt med Puff, och ja haha han rullar sig jämt i boxen/hagen! =) Man ser hur han riktigt njuter. Kul att första passet gick bra! Tips är att alltid börja med galoppen han kommer igång bra där när man rullar igång.
 
Moas blogg: http://dressyrtjejen.devote.se/
 
Även om Puff inte var min så gillade jag honom så mycket! Så jag kommer följa Moa & Puff på vägen och önskar dom all lycka <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Morgonträning

Har ridit Phaffe nu på morgonen, känns fin i sidorna men lite stel i nacken. Red igenom programledarna till i helgen och han kan sina saker han behöver bara släppta till lite mera igenom hela kroppen.

Oj Oj och Maaike rids efter skolan.
Longerad

Vita prinsen hade varit pigg och glad vid longeringen idag. Så imorgon joggar jag ett pass på banan sedan blir det två dagar uteritt och sedan dressyr på fredag.

Som ni ser har jag växlat till ett annat bett än det jag tävlar på just för att variera mig och låta han få gå på två olika.

Nu satsar vi för eliten med Årsta - Runsten, vi vill till finalen i Lag SM!
Phaffe del 1

 
 
Datorn dog så ni får fler bilder imorgon!
 
 Bilder

Det kommer bilder ikväll ifrån gårdagens tävling. Han är bra fin eller hur? Och stor mot Oj Oj ;)
Ny vecka

Alltid skönt med ny vecka så man kan ha ny mål och möjligheter.

Oj Oj ska sätts igång igen efter vilan han fick nu efter SM. Elin ska longera honom nu när jag är i skolan. Alltid bra att se dom ifrån marken när de vilat för att se hur de rör sig, samt få bort lite överskottsenergi ;)

Phaffe ska tränad på banan, dressyr. Ska tävla honom på lördag, La:1

Maaike blir det också dressyr på, igår var första gången jag kunde samla henne i galoppen bra, kul! Blir start på lördag på henne i Lb:1

Även min kompis Linnea ska starta sin hopphäst Indra i dressyren, kuuuul!
Coolt

Jani, måste nog dra till med "ingenting är omöjligt" som Gunde säger när man läser om denna Danska vid namn Stinne.
Att kunna rida utan ben är helt otroligt, jag begriper verkligen inte hur det går till, och lyfter hatten av för henne!
Ett brons för denna 19 åring blev det nu på EM i paradressyr- STORT GRATTIS!
 
bild ifrån: www.tidningenridsport.se
 
 Joggar etype

Svårt utan bett så jag joggar bara så hoppas vi snart på att kunna ha bett!
57%

Att vi red ihop endast 57% i La:3 berodde på att denna väldigt fina häst är spänd när han kommer till nya miljöer. Han är inte så erfaren ännu och därför blir han laddad kan man säga ;) och jag är väl inte direkt van att rida storhästar som blir lite laddade.

Vi missade saker men vi gjorde även endel grejer bra som vi tyvärr inte fick utdelning för. Ibland är det så att domare drar ner allt hela tiden pga spändheten igenom hela programmet. Men vi är inte bittra vi inte, utan jag satt på en väldigt fin häst som behöver komma ut och få rutin. Vi kommer igen!

Bild som Emelie tog på framridningen. Fina killen!
nu kör vi!

På plats! Tävla är kul även om man var på bröllop igår och sovit några få små timmar. Älskar att tävla!
 
 Fina fina

Vi bestämde oss för att raka Puff idag så vi lämnar iväg en välvårdad häst till nya ägarna. Han är så snäll att raka så det gick fort.
 
 Har packat klart hans saker och skrivit en liten informationslapp om hur vi brukar träna så att de fortsätter på samma spår i början för Puffs skull. Det har ju faktiskt funkat det vi har gjort så dumt att ändra direkt.
 
Jag kramade om Puff ordentligt idag efter vårat sista pass tillsammans, detta gjorde VI bra killen och jag önskar han all lycka med sin nya ägare <3
 
Tack snälla för att jag fått träna/tävla denna fina kille! Jag gillar han skarpt
 
 Debut imorgon

Tränade Cadish idag och det gick bra faktiskt, och imorgon gör vi våran debut tillsammans! Spännande! Det är en fin häst jag sitter på, men vi är lite vingliga och vi kan inte rygga så bra, men vi ska självklart göra vårat bästa. Ska bli kul att se hur han är på tävlingsbanan!
 
Putsade sakerna och såg över det jag ska ha med mig, eftersom jag ska på bröllop nu på eftermiddagen/kvällen så blir han badad av en tjej på Brolöten, väldigt snällt! Jag åker dit och hjälper till med morgonfodringen och sedan ska jag knoppa och snygga till innan avfärd.
 
Startar först i klassen imorgon, 09.00 och det är en LA:3
Hållt tummarna för oss att vi lyckas göra en godkänd debut där vi är nöjda  :)
 
 Phaffe annons

Ni som letar d-ponny, ta en titt på Phaffe!
 
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=745916&inriktning=&typ=
 
 onödig info

 
Tre saker om varje häst:
 
Oj Oj
1.  Håller allitd på med sin mule, charmigt enligt visa inte för alla!
2. Dricker alltid bättre på meeting än hemma
3. Älskar att gå först när man rider ut, lägger alltid bak örona om någon häst går om han, då pinnar han på så han först igen och då är örona spikrakt framåt igen
 
E-type
1. Den värsta av alla att mocka till, får nästan tömma boxen helt två gånger i veckan
2. Störst i stallet men snällast av alla, han skulle inte göra någon/något illa med flit
3. Slår alltid till med svansen när man går förbi, tror han gillar att tajma in läget precis så han snärter till svansen i ansiktet för han ser väldigt nöjd efteråt! Och det gör han för att vara "rolig" inte dum. Lite tråkig humor av han ;)
 
Puff
1. Tror att alla har godis på sig jämt som han ska få, han letar nästan i fickan på jackorna när vi står brevid han
2. Rullar alltid direkt när han är spolad
3. Leker alltid med vattenslangen
 
Phaffe
1. Snäll som en kattunge mot vem han än ska gå med i hagen, väldigt social
2. Bajsar alltid på stallgången så fort man ställer ut han ifrån boxen
3. Måste klura på en tredje på han!
 
 
 
 
 Lördag

Tidig morgon och jag är i full fart! E-type är riden, joggade han på banan, lite svårt att få ihop han ordentligt i galoppen på hackamore tycker jag men lättare i traven.

Klipper Puff nu, sedan blir det ett dressyrpass på han och även Phaffe. Sedan åker jag till Brolöten och roder Cadish och i eftermiddag ska jag på bröllop, därav den tidiga morgonen :)
Fråga

Fråga: Hej! Varför rider du Maikee? Red inte linnea Philipsson honom? :o
 
Svar: Hej
Maaike är hos mig för att träna grunderna i dressyren samt att utbildas lite. Linnea har hjälpt Sara att hoppa Maaike och även tävlat i hoppning. Senaste tävlingen red Vilma som är Saras systerdotter.
Elin och Sara är även bästakompisar och de har bestämt att de kan gå in och hjälpa varandra när den andre behöver hjälp.
 
Perfekt att kunna vara ett helt team där varje person gör det den är bäst på. Och jag är bra på dressyr medan Linnea är bra på hoppningen. Alla vinner på det hela :)
 
 Maaike

Hopp-ponny som är hos mig i träning i två veckor. Avslutar träningen med att debutera en lb dressyr.
efter skolan

Idag efter skolan ska dessa fyra ridas:
 
Jogga Phaffe
Hoppa Puff gymnastikövningar
Dressyr Maaike
Dressyr Cadish
 
Jag saknar att rida Oj Oj men snart är hans vilovecka över och vi kan börja träna till eliten som snart drar igång! E-type kan nog ha bett nästa vecka om det fortsätter läka såhär bra så det är snart fullfart på de båda  :)
 
Puff åker som sagt på söndag, så jag kommer bara rida han idag och imorgon. Ev ska vi fota honom på söndag när jag rider på åkern men det beror lite på när jag är iväg med Cadish och tävlar. Emelie ska också tävla så är nog kvar hela dagen med dom =)
Ska packa ihop Puffs saker och se över dom, putsa upp sadeln och tränset så det bara är att smörja av lätt till söndag.
 
 
 
 
 
 
 Grattis Sverige

Brons! Stort grattis!

Host Emelie Brolin ;) haha!
Oj oj

Dålig bloggning nu men jag har verkligen fullt upp!

Jag har iaf ridit Maaike som känns bättre och bättre för varje pass, superkul! Gillar hennes inställning hon är glad till träning och snäll i hanteringen.

Cadish är även riden och vi hittar knapparna mer och mer! Svårare att få till det "snabbt" med en storhäst än ponny märker jag nu.

Phaffe är kollad av Anna idag, blev masserad och lasrad. Ska bli kul att få jogga han imorgon och se om det känns någon skillnad nu när han vart hos tandläkaren och blivit genomgången kroppsligt.

Puff och Oj Oj vilade idag. E-type longerades.
Världsrekord!

Magiskt! In och kolla ritten, jäklar vad bra det är , respekt!

Svt/play
SM dag 3 Final

 Maaike

Den lilla fuxponnyn kom igår och jag red i morse, vi bytte bettet till ett tredelat istället för rakt gummibett. Tycker själv att jag rider bra på tredelade bett. Även Maaike kändes fin på det.

Det viktigaste är med M att jobba igenom är att få en jämn bjudning, ibland är det lite på och av. Men det jobbar vi på och M svarade bra när jag korrigera det hela. Galoppen är svårast och det blir utmaningen dessa dagar.

Ska starta Lb:1 nästa helg, får se hur det går ;) men tävla är kul och vi ska dit för att försöka få en sådan positiv inställning som möjligt för det blir M första dressyrtävling någonsin.
Cadish

Har somsagt ridit Cadish igår och idag. Jag börjar hitta knapparna mer och mer, red även igenom programmet idag. Det är lite vingligt här och där och jag behöver hålla ihop honom mer i programmet. Men jag har ju ända tills på söndag att förbättra det, det ska bli riktigt roliga att få visa upp sen så fin 6 åring!
 
Tack sälla Chris och Emelie att jag får chansen att rida eran fina holländare!!
(lägg märket på min snygga lösning på stövlarna som sprack igår... tur att det var mina tränings stövlar)
 Man blir trött av att börja skolan!

Igår kväll hade jag tänkt att blogga, ladda upp sista bilderna ifrån SM och duscha. Men det kunde jag ju fet glömma, medans jag väntade på att mamma skulle bli klar med datorn så somnade jag uppochner i soffan på några sekunder!
Vaknade sen 02.50 och då orkade jag inte sätta mig framför datorn.

Nu sitter jag på Puff sedan ska Maaike ridas innan jag åker till skolan :)
Fokusera på det du själv kan påverka

Jag var väldigt spänd när jag red dessa dagar på SM. Inte kostigt heller, jag hade höga mål! Vilket jag forfarande gjorde rätt i att ha, fick dock platsen utanför mitt mål men den placeringen är inte heller illa såhär några dagar efter ;)
 
Emelie sa till mig innan jag red in på banan på finalen, "Du kan bara påverka vad du själv gör med dig och Oj Oj, vad som händer runt om och vad alla andra gör kan du inte styra"
 
Och det är kloka ord, något som jag måste börja se till att mera få in i skallen när det väl gäller!
Hörde många som sa "det blåste en mugg där", "regnet öste ner" "hunden vid busken skällde" , "domarna dömde så konstigt", men vet ni vad, OCH (?!) är då mitt tänkande till det. Vad ska man göra åt saken, det är inte helt vindstilla och publiken sitter som nålar eller att domaren alltid skriver som de andra fyra utan detta är mänskliga saker som sker och vi kan inte påverka det själva som ryttare. Vi kan bara fokusera på det vi själva styr över =hästen och vår egna ridning!
 
Jag sa själv till Elin "åhh jag hade kunnat fått medalj OM vi inte galopperade i båda ökningarna och slutan var bättre"
Haha ja, men varför galopperade Oj Oj i sin paradrörelse som vi fick 9or på under NM ? Jo jag var spänd och jag måste ju hjälpa Oj Oj fullt ut för att få 8-9.
 
Vi vill så mycket, så det är dags att börja fokusera på rätt saker, jag och Oj Oj ska en dag vara bäst när vi går ut ifrån banan, det ska vara så bra så jag säger - inget kunde vara bättre! Det är mitt nya mål. Fokusera på det jag själv kan påverka!
 
Rörigt inlägg, hoppas ni förstår vad jag ville få ut.
 
 Säger det igen, Emelie är bäst <3Tuffingen

Länge sedan jag skrev  ordentligt om Puff, han lever och mår utmärkt ;)
Han fick ju vila fre-lör när jag var på SM annars har han tränats på,
 
Jag longerade han i söndags när vi kom hem, han kan vara lite pigg när han vilat två dagar så longering passar honom utmärkt dagen efter vila.
Igår och idag har jag ridit dressyr på honom, igår använde jag mig av 4 bommar som jag la längs medellinjen med jämna mellanrum, sedan red jag åttvolter och serpentiner över dom. Samt galopperade som galoppbommar också! Bra övning och han gillar när det är bommar med i träningen.
 
Idag jobbade jag mycket med skänkelvikningar och formen, han kändes väldigt väldigt fin!
 
Vi har ju fått hem en ny ponny idag, Maaike som jag skrev om, vilket betyder att vi har 1 häst för mycket hehe. Men våra grannar har stall och är det oväder så får vi stå där. Ikväll är det fint väder, så E-type och Oj Oj som har vila pga semester, tunga och tandläkare får idag till deras förtjusning gå utomhus. De har regntäcke och Oj Oj sina skydd runt om.
 
Sedan tänkte vi faktiskt släppa ihop Maaike med Phaffe som är världen snällaste mot alla ( maaike är också snäll) medan Puff får gå själv sista dagarna. Puff klarar av att gå själv utan problem så länge han har hästar runt om sig. Det känns dumt att släppa ihop alla tre för dessa få dagar.
 
Imorgon innan skolan ska jag träna Puff och Maaike, elin ska hjälpa mig! Sedan på kvällen efter skolan åker jag och rider cadish på Brolöten.
 
 
 
 Tandläkaren

Elin och Anna var med Oj Oj , E-type och Phaffe till tandläkaren idag, det är två tandläkare som åker i team till några stall i Sverige ibland. De kommer ifrån Danmark och Spanien, väldigt duktiga, jag har träffat dom tidigare också!
 
Oj Oj var den som behövde mest hjälp, han hade riktigt vassa kanter och hakar, tydligen räckte det inte med varannat år på honom utan han behöver ses över varje år. Han hade även som en låssning i käken som de fick loss nu när tänderna blev bra.  Även framtänderna behövdes slipas ner lite och jämnas till.
 
E-type var det lite samma sak med, dock inte lika "farligt" utan han behövde fin justeras lite. Däremot fick han riktigt bra hjälp med tungan, det satt tydligen 2 stygn kvar som måste ha blivit missade igår (inte så konstigt då han har bitit sig så pass långt in)  och de tog bort lite "död läkhud" som hade hamnat som en hinna på tungan, de tog bort den så det kom fram färskt som kunde läkas ihop bättre.
 
Alla som har hästar - se till att de får gå till tandläkaren regelbundet! Tänderna växer på hästar hela tiden och de behöver hjälp med detta, inte endast tävlingshästar för hjälp med lättare känsla till bettet. Utan för att de ska kunna äta på rätt vis och slippa obehag.. Det är vår skyldighet som hästägare!
 
Bild ifrån googel.com på Lalla ifrån Danmark
 sponsorer

Fråga:Åh vad roligt med sponsorer! Har du några flera sponsorer?
Kram :)
 
Svar: Superkul, väldigt givande för min ridning =)
 
Maskincenter, Flens event & nöje, och www.ryttarsmycken.se har gett mig fina smycken!
Pappa är den största hehe ..
 
TACK till er.
 
 Bästa MaskinCenter

Vilka underbara sponsorer jag har! Blev så glad.

Tack MaskinCenter i sparreholm
Nya karenstider

Det gäller att hålla koll på karenstiderna, och de har uppdaterat dom idag: http://www3.ridsport.se/Tavling/Dopning/Karenstidslistor/Karenstider-for-vissa-utvartes-produkter/
 
Det som står i kursivtext är det som är ändrat! Tycker det är väldigt mycket man får använda nu somd et är 0 timmar på, vilket är bra, för endel saker behöver våra fina hästar få använda för att fungera.
 
 
 
Är det något ni tycker bör vara tillåtet som inte är det idag?
Isf av vilken anldening? =)Stygnen

Idag var vetrinären och tog stygnen på E-type. Alltså den hästen måste vara den snällaste som finns, han ställer upp på det mesta och gör som han blir tillsagd i de skarpa lägena, hade det varit Oj Oj så hade han vänt upp och ned på stallet innan en manlig vetrinär fick spana i hans mun med redskap haha.
 
Det hade iaf läkt bra, lite som inte gått helt igen, men det kommer självläkas så det behövde inte sys om. SKÖNT! Nu är det viktigt att vi spolar rent munnen ordentligt och hjälper E-type med det, han kommer fortfarande ridas utan bett samt äta uppsvälld mat en tid till. Men det går framåt och det är huvudsaken!
 
 
 SaBet13

Första dagen på gymnasiet är nu avklarad! Min nya klass heter SABET13 (sambeteende spec idrott)

Detta kommer nog bli bra!!

Jag har lämnat Flen, 9B och börjat i Eskilstuna där jag inte hittar för 5 öre (tur att vi ska ha statsvandring imorgon... heheh) Mycket idrott kommer det att bli vilket jag gillar, klassen värkar också bra. Känner inte någon men snart så ;)

Nu ska jag vidare till frissan sedan hem och rida :)Phaffe till salu

 
 
Fina Phaffe utvecklas hela tiden och är riktigt fin. Han är en känslig ponny som kräver en ryttare med stadig hand. Underbar energi då han jobbar på själv och man behöver inte driva igång honom själv.
Värd att komma och se ni som letar d-ponny
 
Annonsen hittar ni här: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=745916&inriktning=&typ=
 
 Gymnasiet!

Denna vecka är det mycket fastän det är vila för Oj Oj och Puff åker!
 
Idag: Börjar gymnasiet! Klippa mig.Rida Puff
Tisdag: Tandläkaren för E-type Phaffe och Oj Oj, rida Puff
Onsdag: Beroende på hur hästarna såg ut i munnen så kanske de ska vila, antar det första dagen efter. Puff ridas
Torsdag: Hjälpa till på Brolöten efter skolan
Fredag: Rida Puff och Phaffe
Lördag: Bröllop, rida Puff och Phaffe
Söndag: Tävla Cadish LA:3 -Gud så kul! Puff åker, blandade känslor, jag gillar honom enormt mycket, men är samtidigt glad att han har hittat sin nya ryttare. Rida Phaffe
 
Sedan ska även Cadish tränas i veckan, ska kolla med Emelie hur han ska gå, och sedan kommer Maaike hem till mig,  hopponnyn som ska skolas i dressyren! Sedan hoppas vi även att Kathis ska kunna kolla igenom Phaffe också, hon är grym så det vore bra för honom!
 
=)
 
 
 
 medaljerna

Här ser ni vilka som tog medaljerna: http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Dressyr/2013/8/Ivarsson-svensk-juniormastare/
 
Stort grattis till er!
 
Nu ska jag sova, det är mycket nästa vecka och jag känner mig lite mentalt sliten efter helgen ;)
 
 Oj Oj dag 2 SM

 Semester

Nu har jag semester i en hel vecka och ska endast gå i hagen och promenader. Ska åka till tandläkaren på tisdag- mindre kul!

Jag är rätt bra ändå, 4e bäst i Sverige, själv tycker jag att jag är finast men de andra sprang på lite bättre i helgen..

Jag är överlägset bäst i stallet hemma och det vet dom andra fyrbenta om!;)
Nu Är jag i hagen och äter gräs och tar igen tid i friheten efter stått på box sen i torsdags.

Både jag och min ryttare fick lite nerver i helgen och kunde inte bättre. Men vi gjorde vårt bästa (nästan jämt, ibland höll hon inte i yttertygeln och ibland galopperade jag när jag skulle trava och skritta är skittråkigt tycker jag)

// hälsningar Oj Oj !
4a

Blev totalt 4a i år igen på SM. Jag är besviken och irriterad att jag inte kunnat prestera bättre.
prisutdelning kval 2

B-D PONNY JUNIORER OCH UNGPONNY.
Felicias och Ellas hästar gillade jag bäst av de jag ungponnierna jag såg =)
 
 
 Mys

Finaste killen i världen
Mentalträning

Nu är vi på middag och Emelie har mentalträning med mig. Jag måste fokusera ännu mera och gå in i min roll bättre när det gäller. Släppa allt och endast se mig själv och självklart den viktigaste av allt Oj Oj!

Fokus fokus fokus! Peppa peppa peppa!
Bästa

Haha bästa Emelie hade mig och Felicia på olika banor idag nästan samtidigt, så hon kom i en väldans fart flygande fram! Hon kallar sig själv "snabbaste tränaren på tävling "
4a

Även om det endast är 1% bättre idag så var han mycket bättre. Traven låg vi riktigt högt i och han kändes med mig, likaså i galoppen. Däremot skritten den kan vi ta bort idag ;) han var lite loj i den och det var där vi tappade poängen.

Men känslan var bättre och det lovar bättre för a finalen imorgon.
Prisutdelning dag 1 SM

Prisutdelning b-d ponny och juniorer, blandad ordning! Inte det lättaste att springa med ridstövlar på =)
 
 Emelie!

Idag kommer världens bästa tränare till mig! Jag är så glad, för det kommer hjälpa mig mycket, igår nöjde jag mig med att han kändes fin på framridningen, men på ett SM räcker inte det, han måste kännas super! Även om han blir lite sur i början så släpper det, idag ska jag rida!

Elin ligger sjuk i stugan och har legat där sen 18 igårkväll. Hoppas hon mår bättre snart för jag vill ha elin och Emelie på plats, vi är ett team och det ger trygghet.
Andra ekipage del 1

 Isabella Tovek

Grattis Isabella som tog hem två segrar idag!!
 
 
 Bilder SM dag 1

 
 
 Prisutdelning SM kval 1

Tråkigt att inte hästarna fick vara med :/ men bra priser och de gjorde det lite roligare än "vanliga utan häst prisutdelningar "
5a

Kommer igen imorgon hoppas jag! En domare har mig helst på en 13e plats, det var skumt.

Grattis till er andra som placerade sig! Linnea var en värdig vinnare, såg väldigt fint ut.
Suck

Ja vad ska man säga, jag ville såklart rida på bättre än 67% och kunna visa han bättre.

Han var loj i skritten och jag missade ryggningen fullständigt. Trist. Men jag laddar om och kommer igen.
12.52 på banan

 

Just NU är jag på banan (om inget hänt och det är ev förseningar) Nu kör vi, hoppas vi är lagom taggade och inte klantar oss samt håller tungan rätt i munnen :P
 Knoppad

Nu är Oj Oj ren och fin, faktiskt nästan kritvit :) jag har även sytt knopparna och Elin har putsat mina saker.

Vi kommer vara snygga iaf :)
Detaljbilder

Lite bilder på min tävlingsoutfit, de flesta smyckena är ifrån Gunilla som driver  www.ryttarsmycken.se sedan köpte jag kavajen ifrån Sanna http://www.sannanilssondressyr.se/webshop inviger kavajen för första gången idag . Ridbyxorna är av märket back to back, sköna och sitter bra! Skärpet med bling bling kommer ifrån hööks. Plastrongen är ingen man behöver knyta utan den är klar och man knäpper den bara runt halsen, köpte den på derbyt kommer dock inte ihåg vilken affär.
 
Ska tillbaka och fota några av mina vänner nu, så det kommer bilder såklart på andra ryttare än mig ikväll =)
Isabella har bett mig särskilt så det kommer ett eget inlägg på henne, hon är grym hon har kvalat hit 2 storhästar och en d-ponny, bra gjort!
 
 
 
 
 Promenad

Nu har vi gjort klart i stallet, mockat gjort rent hinkar och fyllt på vatten samt promenerat över 30 mon med Oj Oj, hann ner och gå på banan igen så det var bra, är några läbbiga skyltar där.

Nu kom även regnet och ser ut att hålla i ett bra tag, vi åker tillbaka till stuga och laddar lite. Mamma skriver för 4 åringarna nu på morgonen, snäll hon!
Godmorgon

Nu är det snart dags för frukost innan det är dags att åka till tävlingsanläggningen. Vi har faktiskt bokat morgonfodring över helgen som skulle ske vid 06 varje dag. Det är proffsigt och ordning och reda här så vi vågade oss på att lita på att Oj Oj får sin mat.

Som ni ser så har vi ändrat på ledtränset, jag vill verkligen försöka undvika det som hände med E-types tunga, så nu har jag både nosgrimma och nosrem på ledtränset, allt för att försöka undvika en olycka :/ man kan inte hindra allting och olyckor sker, men att etype fick ut tungan så långt berodde nog också på att vi hade tagit av nosremmen och endast hade nosgrimman spänd. När han ska beta tar jag självklart av nosremmen så det blir lättare, men inte vid ledning.
Träningsdag, bilder på de andra tjejerna!

 
 
 

 
Tyvärr inte bilder på alla som var med under dagen igår, men några iaf!=) Kul dag med roligt gäng!Träningsdag Maaike & Puff

Första hästen ni ser på bilderna är Saras hopp-ponny, den kommer till mig snart och ska skolas lite i dressyren, sedan ska jag starta den dressyrtävling den 31 augusti. Den har lite svårt att svänga till höger just nu, men det är styrkan som brister,  lovande ponny. Sedan är det fina Puff! Bästa Linnea som tagit bilderna =)
 


 Årsta -Runsten

Här har vi bild på Årsta!
Sedan en bild till Emelie ifrån dina träningstjejer :) Vi längtar tills du kommer på lördag!!
Invigning SM
Stallpyssel

Hänger i stallet och väntar på att invigningen ska börja. Oj Oj är lindad med back on track och har fått i höt i nät så han har lite att göra.

Jag hamnade brevid Ella i stallet, kul!

Fick fråga om Oj Oj är i hage något när vi är iväg på helgerna, och nej det finns ingen tillgång till det. Just därför åker vi alltid dagen innan bara så han kan gå i hagen hemma, sedan blir det många promenader och betesturer under helgen.
Hammarö SM 2013

Väldigt fin anläggning med superbra underlag!
Pris NM

Jag råkade glömma hämta ut ett hederspris ifrån NM, men Moa var snäll och tog med det och jag fick det idag! Fick denna häst, klocka och plakett, fint!

Oj Oj gillar den hälsar han då han tycker vita hästar är snyggast ;)
Besiktad

Vi är framme, resan gick väldigt smidigt! Oj Oj fick först gå en promenad, sedan besiktade vi honom och fixar nu boxen.

Vi står i som en stor maskinhall där det är väldigt många boxar i, tror det var 100 boxar här. Rymliga och bra boxar, prinsen är nöjd! Härligt att komma under tak om det skulle bli regn.
Våga

Jag har funderat fram och tillbaka länge på om jag vågar säga "jag satsar på medalj på SM!"

När jag säger det i huvudet till mig själv låter det absolut rimligt och helt okej att våga säga. Men om jag säger det högt låter det helt plötsligt hårt och lite drygt(?!) Man ska alltid behöva vara så försiktig med allting så folk inte ska tolka allting fel eller tro att man menar något illa men man måste tro på sig själv,
för gör inte jag det, vem ska då göra det?

Så jag har bestämt mig, jag satsar på medalj och ska göra allt i min makt för att kunna fullfölja mitt mål. Och skulle jag inte klara det så har jag iallafall vågat chansa fullt ut och kommer nog efter ett tag vara väldigt glad över det sen.

Så jag säger det med största ödmjukhet och respekt för mina motståndare, jag satsar på medalj med min finfina Oj Oj! <3
Lastad

Tränad badad och lastad ~ nu drar vi!
Off road

Härlig galopptur på stubbåkern och rida i solen med fågelkvitter är nice!

Killarna är glada:)
Ute

Oj Oj är utsläppt några timmar på morgonen i hagen och får äta lite gräs.

Phaffe är riden och det gick jättebra, fin kille.
Nu ska vi rida Puff och E-type sedan ta stallet och lasta för att åka till Brolöten.

Kommer komma fler bilder ikväll ifrån gårdagen men internet var så segt.
Träningsdag Puff

Fina Puff
 
 
 Mina saker kvar!

Har precis hängt upp en jacka som jag nydligen tvättat. Bara mina saker kvar men det går ganska fort att packa! Ska även duscha och lägga in bilder ifrån dagen. Men innan jag kan lägga in bilderna måste mamma komma hem med datorn.

Det är även ridsport på Eurosport just nu!Redo

Sådärja, nu är trailern packad och allting är förhoppningsvis med, kämpigt annars ;)
 
Jag tycker detta ska bli superkul att få komma iväg på igen, mitt fjärde SM och i år är min största chans hittills. Oj Oj känns glad och framåt så hoppas på han är taggad nu efter all träning senaste tiden.
Jag skulle inte kunnat göra upplägget bättre så det känns bra att komma med den tryggheten med sig, än att jag skulle ångra något.
 
Vill bara säga till er som kommer se mig och tycker jag ser lite sur ut, jag är inte arg när jag rider, utan jag är så inne i min egna värld när jag rider fram och kopplar bort allting runt om och fokuserar enbart på Oj Oj, Elin & Emelie. Så ibland har jag tydligen missat att hälsa på folk men det är inte för att jag är otrevlig utan endast för mitt fokus. Ville bara säga det! =)
 
Många har åkt till SM idag redan har jag sett på instagram och facebook, blir sugen jag med kan ni tro, men eftersom jag gillar att träna på hemmaplan och inte på tävlingsplatsen dagen innan start så åker vi alltid med endast 1 dag innan start. Det är bra också då hästarna kan bli trötta att stå uppstallade hela helgen.
 
Imorgon rider jag Puff och Phaffe, sedan åker jag till brolöten för sista träningen. Blir ett lättare pass och endast få till små sakerna.
 
Nu kör vi, SM 2013 jag är så redo att komma, lycka till alla!
 
 Hoppning

Kommer bilder ikväll!
Tidigare

Vi måste åka strax innan 12 då besiktningen var tidigare imorgon än vad vi trodde. Tycker det är helt otroligt att man ska betala 350kr för att springa fram och tillbaka med hästen samt att vetrinären kollar i munnen.

Snacka om grymt betala per timme, då det brukar ta 3 min per häst. Det är dyrt iaf med box/ anmälan / boende/mat så detta är jag emot att det är så överbetalt.
Fullfart

Stallet är mockat och E-type och Oj Oj är ute, dags att börja göra klart Puff och Phaffe för en träningsdag med både dressyr och hopplektion, superkul!

Jag tar med systemkameran och ser till att det kommer bilder ifrån dagen :)

Zlatan följer med och hejar på idag ;)
Kallt

Gudarna så kallt det blev plötsligt, endast 9 grader just nu ute! Så ni som tyckte jag bar larvig med täckena till SM kan nu ändra er till att det var bra att jag packade dom ;) för en klippt häst kan inte stå utan täcke i endast 9 grader hela natten enligt mig. Faktiskt så har alla våra hästar täcken på nätterna i stallet nu, för hästar som drar på sig spänningar om de står och fryser. Nog om kylan.

Något roligare är att Phaffe gick väldigt bra idag! Vi har börjat hitta den stora traven med en ordentligt takt som kommer bli mycketbra med mer styrka. Så roligt det är när man gör dessa framsteg i träningen, det sporrar mig verkligen.
Besiktad

Fina Puff gick igenom besiktningen på Strömsholm nu plättlätt, hade inte trott något annat då han är som en gummiboll i ridningen och känns loss och fin på alla vis.

Jag/ vi är väldigt stolta över vårat arbete med Puff. Han har även tagit oss med storm då vi gillar han massor.

Puff kommer lämna oss nästa helg och åka till sin nya ägare när alla papper är skrivna.
Någon som kan hjälpa en läsare?

.
Taggad!!

Startiderna till SM har kommit nu! Jag startar som nr 5 på fredag och sist som nr 24 på lördag.

Söndagens tider kommer ju ut på lördag kväll då man vet vilka som gått till A final.

Detta ska bli så himla roligt att få visa upp Oj Oj. Han är riktigt fin just nu och jag ber till Gud att jag verkligen RIDER bättre än någonsin inne på banan och Oj Oj är med på noterna!
Semester

Nu har Oj Oj semester i hela 1 och 1/2 dag haha. Men alltid något ;)

Red idag för både Emelie och Chrille, så ni kan tro att jag fick kämpa! Oj Oj var iaf väldigt fin :)
Snygg

Denna ponny är så jäkla snygg! Snacka om utstrålning till Max. Det blir att rida ut på honom och jobba lite kondition nu.

Känns som regn i luften så har faktiskt ländtäcke på honom, redan höst snart..
Sporrar

Se frågan nedan på bilden:

Mitt svar blir: Kul att ta steget upp på storhäst, men varför måste du byta sporrar för att du går upp på häst?

Regel är att sporrar på ponny måste vara trubbig och Max 1,5 cm. Men inget säger att du MÅSTE byta sporrar för att du rider häst.

Jag hade mina ponnysporrar på E-type när jag tävlade honom förra helgen. Det ska alltid finnas ett syfte till varför man ändrar utrustning och byter till skarpare saker, så fråga din tränare varför hon tycker det och om du själv håller med om det :)
Planen

Måndag: Ikväll efter Brolöten rida Puff och packa klart Oj Ojs saker till SM, klippa klart Oj Ojs ben.

Tisdag: Brolöten 6.30-11.00 träna Oj Oj för Emelie, packa till mig och rida Phaffe & Puff

Onsdag: Elin & Sarali (Elins kompis) har en träningsdag ihop, dressyr för elin på förmiddagen och hoppning för Sara på eftermiddagen jag tar med Puff och Ida ska rida Phaffe (finns två platser kvar om någon som bor nära är intresserad, 2 lektioner, lunch/fika 500kr)

Torsdag: träna Oj Oj för Emelie, rida Puff & Phaffe sedan lasta och åka cirka 14.00

Fredag- söndag tävla SM

Och på måndag börjar skolan igen, vart tog lovet vägen??

E-type var enligt elin väldigt glad att få röra på sig igen :D
Ihop

Idag släppte vi ihop E-type Puff och Phaffe, det gick jättebra inga problem alls -skönt!

Dessa tre herrar ska gå ihop i hagen när vi är på SM med Oj Oj. Vi har sparat en hage hemma vid stallet som de ska gå i, det är lite mera gräs där samt bra skydd med träden i hagen vid dåligt väder, de ska få lite semester och vara ute dygnet runt, bästa faster Lena kommer fodra dom åt oss.
Godnatt!

Har varit många långa dagar denna vecka, känns i kroppen därför ligger jag redan i sängen och halvsover!

Imorgon kommer jag vara på Brolöten 06:30 till 18:30 sen hem och rida Puff, Phaffe har vilodag imorgon! Elin ska även rida ut på E-type imorgon. Det blir första gången sen olyckan, dock ska han bara ut och skritta med hakamore! Fina killen

Kan tyvärr inte dela med min av någon bild då min mobil har fullt minne och det går inte ens att öppna filer... men det ska snart fixas med ett SD kort ;)SM kvalgränserna.

Saxat ifrån tidningenridsport  http://www.tidningenridsport.se/Blogg--debatt/Debatt/Dags-att-hoja/
 
"Junior och ponny-SM i dressyr närmar sig med stormsteg. Även i år kommer många ryttare att bli besvikna eftersom de alla har lyckats kvala in enligt årets SM-regler - men ändå hamnar utanför startfältet.  I skrivande stund är 16 D-ponnier, 2 B-ponnier och 7 hästar utanför startfältet. Redan förra året (då runt 10 hästar ställdes utanför junior-SM) ställdes någon frågan till Ridsportförbundet om de inte kunde utöka antalet starter för att alla skulle få rida (dvs med fler domarteam), men icke.  Vad tycker ni andra, ska alla som kvalat få rida eller ska man ha kvalgränser som man har i dagsläget? Ska man höja kvalgränsen?  Ska man ha fler antal kvalificerande ritter än två? Ska alla som vill får rida de hästar de har kvalat in eller ska man ha begränsningar? För många ryttare är SM det stora målet, men även i år kommer många att bli besvikna då de inte kommer att få starta."
 
Visst tycker jag att det är tråkigt för alla ryttare som står på reservlistan att de inte kan få delta när de har uppnått kvalgränsen att få starta SM, då man självklart blev superglad att få sina provent så det räckte till ett SM kval.
 
Jag själv kan tycka att istället för att höja kvalgränsen så kanske man ska utöka till iaf 3 antal kvalritter istället för 2, för vi ryttare i Sverige blir bättre och bättre vilket är superkul, men att ha kval över 70 för att delta på SM kanske är lite väl högt. In med flera kvalritter istället då.
 
Såg att några tyckte i kommentarerna i debatten ovan att man kunde göra två grupper av ex D-ponnierna som är så många, men hur rättvist är det egentligen med olika grupper och olika domarteam? Njaa.
 
Svår fråga, vad tycker ni om det hela!?
 
 
 Söndag

Nu kör vi en dag till på Brolöten, idag börjar det ett läger!
Innan jag åkte hit så red jag Phaffe som jag skrev om igår, han var lite spänd i början men släppte sedan igenom väldigt bra, så jag är nöjd med hans träning idag.
 
Ska rida Oj Oj för Chris sedan, tror vi rider igenom Fei Mästerskap, det svåraste programmet! Vi behlver sätta några detaljer så vi blir lite mer trygga i  det he.a.
 
Vi tränar mycket på både öppnor och slutorna nu, och det blir bättre och bättre.
 
 hemma

Sådärja! Nu är jag på hemmaplan efter en heldag ifrån morgonfodring-kvällsfodring på Brolöten!
Oj Oj joggade jag för Chris, vi hade fokus på lösgörande och det gick väldigt bra.
 
Nu ska jag ut och rida Puff på åkern, det är nytröskat så nu blir det fullt ös!;) Phaffe har Ida varit här och ridit, så imorgon tar jag ett dressyrpass på honom innan jag åker till Brolöten vid 09.
 
Ikväll/natt ska jag , elin och pappa fiska kräftor vid sommarstugan, mysigt!
 
Lörgärande arbete för mig är rörelser som skolor, skänkelvikningar, åttvolter och sepentiner, funkar bra på Oj Oj. Här på bilden nedan gör Emelie en sluta!
 svanskappa

Fråga: Har du någon erfarenhet om svanskappor? Har en häst nu som det är omöjligt att få sadeln att ligga still på. Vi håller nu på att vänja henne vid svanskappa. Vi tävlar dressyr och jag har hört att hästarna får sämre gång och får svårare att samla sig med svanskappa. Vad tycker/tror du?
 
Svar: Hej!
Jag har ridit med svanskappa på min b-ponny Farabella, och nej gången blev inte sämre. Först och främst, ta hjälp av kunnig sadelutprovare som ska se över att hitta en sadel som inte glider fram och som passar hästen, ibland får man pröva 20 olika sadlar för att hitta just "den rätta" sadeln. Men i värsta nödfall så är det bättre att rida med svanskappa än låta sadeln gilda fram. Det finns ju även sadelgjordar och antiglidpaddar som kan hjälpa innan svanskappan måste åka på.
 
Låter man sadeln glida fram lite så hindrar man hästens rörselsemönster och det låser hästens gångarter mer tror jag än att använda svanskappa. Och sitter svanskappan rätt så är det ingen fara att använda det har jag hört av kunnigt folk =)
 
 
 
 
 
 Pyssel

Något jag alltid har gillat med hästarna är att göra de lite extra fina! Jag gillar att matcha ihop olika outfits och jag gillar att få göra dom snygga till tävlingar och att de ska se välvårdade ut hemma.  Mina hästar har alltid lite längre man, då det blir snyggare knoppar till tävling med längre man men annars vill jag att örona ska vara klippta, nacken ska vara klippt då inget onödigt tryck ska komma av tränset/grimman, svansen ska vara välborstad och hovskägget trimmat.
 
Är redan taggad på att sy Oj Ojs knoppar på SM då jag nu lärt mig sy och det ger ännu snyggare knoppar än innan.
 
Haha sedan om man tycker att det här är snyggt eller inte är ju en smakfråga, men vi glittrade ju iaf ;)
Farabella och jag år 2008!
 
 Brolöten

Jag är ju väldigt mycket på Brolöten som jag tror ni börjar förstå här! Och jag är på Brolöten av flera anledningar;
 
Jag har min bästa tränare Emelie där, Jag får vara med i vardagen och se upplägget på hemmaplan, jag lär mig hur man ser till att undvika visa problem och göra på rätt vis, Jag följer med på tävlingar och tar med mig erfarenhet därifrån, jag får se många många olika hästar i träning och man lär sig väldigt mycket på att se! Samtidigt som jag hjälper Emelie kan jag även träna lite oftare så jag får lektioner av Emelie när jag är där =)
 
Man får även lära känna väldigt mycket nytt folk, man lär sig jobba i  ett team och man lär sig att lösa saker hela tiden. Många chefer gillar ju hästtjejer/killar då vi är vana att ta i , ta ansvar och lösa problem samt att vi lärt oss att det inte finns några genvägar till att lyckas.
 
Nu  i helgen är Emelie i Skåne, hon kommer hem imorgon igen, så jag hjälper till i stallet med skötseln och igår red jag några hästar =D Det är även folk på Brolöten och imorgon börjar ett läger.
 
 
 
     
 
 Bästa Frida

Bäst jag säger det ordentligt här igen, jag kan ingenting om design till bloggar, utan det är superduktiga Frida som har hjälpt mig! Jag är verkligen jättenöjd med denna och tackar Frida till tusen! =)
 
Frida och jag har lärt känna varandra på Brolöten då hon kommer och jobbar där ibland. Vi är bra vänner och jobbar i ett bra team i stallet.
 
Tusen tack Frida!
 
 svar på frågorna

 
Fråga: Får du "pengar" när du rider "till" en häst, som puff o phaffe eller gör du de bara för att du tycker de är kul?:)
 Svar: Ja vi tar betalt för att hästen står hos oss, spån, hö, betfor och havre är det som ingår i priset samt ridning och skötsel såklart. 3000 kr/månaden Men visst gör jag det för att det är kul då det inte blir så mycket pengar över efter mat och spån ska köps in, samt att jag lär mig mycket av att rida många hästar =)

Fråga: När brukar du gå o lägga dig på en vardag när du ska gå i skolan, asså om du rider tidigt innan skolan.
 Svar: Oj det är olika, beroende på hur länge OTH håller mig vaken eller hur mycket plugg jag har, mellan 22-01!Men jag är väldigt kvällstrött, somnar alltid före mina vänner om vi tittar på film, fråga Linnea i helgen ;)


Fråga: hur gammal är elin?:)
Svar: 25 år!


Fråga: Vad hände med compa, vrf sålde ni henne? vilket år hade ni henne o hur många? Jag provred henne o hon var otroligt välriden men eftersom hon hade hosta (??tror jag) så valde vi att hoppa över att köpa henne</3
 Svar: Compa var Elins ponny som hon köpte som 4 åring och utbildade, de tävlade både hoppning och dressyr på henne, vi tog även 2 föl på henne Caramelle och Casanova. Hon såldes då Elin började leta storhäst och det var min vän Alice som köpte henne av oss =)


Fråga: Har elin ridit SM många gånger?
Svar: Nej igen gång, hon gillar inte att tävla som jag gör, men älskar att träna hemma och hjälpa mig!

Fråga:Vill du inte hopptävla nån gång?:D de e superkul!!
Svar: Jag har hopptävlat både Sir Owein och Casanova, 4 felfria rundor fick jag med mig! =)) Det var kul, men dressyren är roligare =)
 
Fråga: Vem gillar du mest av Phaffe och Puff?
Svar: De är helt olika att rida vilket är kul, Phaffe är känslig och framåt, rör sig som en katt ungefär, medan Puff är det med dynamit i med mycket power! Gillar dom båda =)
 
Fråga: Hur var prim att rida?Saknar du b- ponny tiden?
Svar: Lilla Prim var väldigt lätt att rida ihop och göra rörelserna på, däremot saknades 1-2 växlar framåt på honom haha. Men väldigt bra första "duktiga ponny" gjorde jag rätt så gjorde han rätt. Åh b-ponnytiden var superkul, hade gärna varit 14 igen och tävlat i år också ;)
 
Fråga: Vad tycker du är det bästa/roligaste med att tävla?
Svar: Det avsolut roligaste är när man skrittar ut ifrån banan och känner "fan vad bra det där va, vi lyckades verkligen!" den känslan är oslagbar! Sedan allting runt om, träffa vännerna, vara med hästen hela dagen, kicken att tävla och vara bäst när det gäller. Älskar att tävla!

Fråga: Har du utbildat Oj Oj själv eller hade han redan gått i de klasserna som ni tävlar i nu?
Svar: Nej Oj Oj hade gått de högsta klasserna med sin ryttare ifrån Norge så han kunde sina saker. Däremot är han bättre nu, gör sakerna bättre och med massa energi. Ruskigt svår läromästare som jag älskar.

Fråga: Vad vill du jobba med när du blir äldre?
Svar: Just nu vill jah bli idrottslärare och kunna ha hästar vid sidan om =)

Fråga: Hur ofta växlar du mellan olika bett på Oj Oj, eller gör du det alls?
Svar: Det är väldigt olika beroende på hur han känns i munnen, om han är stark och hänger sig i handen så växlar jag bett, men om han känns fin så stör jag honom inte. Det gäller att hitta 2 bett man trivs med och jag tror inte det är bra att ha för många att växla mellan.
 
 Fråga: När började du raka benen? Haha random fråga
Svar: Helt ärligt så minns jag inte haha.

Fråga: Vad är planen med ojoj?
Svar: Att kunna prestera på SM nästa helg och sedan ska han få vila 1 vecka innan vi satsar mot eliten i höst =)

Fråga: Tror du att puff kommer kunna gå sm?
Svar: Hade du frågat mig för 1 månad sedan så nej, men nu svarar jag  ja! Han har utvecklats så otroligt mycket senaste tiden och han älskar att träna, det kommer man långt på! =)
 
Fråga: Vem tror du har medalchans på SM , alla 3 kat och juniorerna?:)
Svar: Har gjort ett inlägg om ponnierna och medaljerna för någon vecka sedan sök i bloggen!=)
Juniorerna så tror jag väldigt mycket på Isabella Tovek &  Mathilde Hannell
 
 Fråga: Hur lång är du?
Svar: är rätt kort, 160 cm tror jag!

Fråga: Hur länge har du haft oj oj?
Svar: 3 år i vinter =) Mina bästa 3 år!

Fråga: Kan du skriva en historia om oj oj och e-type också?
Svar: det kan jag ordna senare =)

Fråga: Hur blev de med hans tunga? Har han bara en halv tunga nu, fatta riktigt inte när du förklara hahha
Svar: Han råkade bita sig själv när vi höll på att göra honom klart för start, han högg sig så illa att tungan var helt av på högra sidan. han är nu sydd i tungan och vi hoppas han läker bra. Stygnen ska tas om 9 dagar så får vi se om det läkt som det ska eller inte..
 
Fråga: Efter c-ponny ska du skaffa en d eller storhäst?
Svar: Jag / vi kommer börja leta efter storhäst, vi hoppar över d-ponny.

Fråga: Skulle du kunna tänka dig att köpa puff själv?
Svar: Nej eftersom jag har en riktigt bra c-ponny som jag satsar på så är det dumt med en till, i finaler osv får man bara ha en till a-final så det känns inte värt att satsa på två.

Fråga: Blir du betald när du rider hästar åt nån annan?
Svar: Ja det får jag, eftersom jag har hästar att träna/rida hemma så tar jag betalt om jag ska rida någon annans ponny även om det är få gånger,  då man lägger ner mycket tidoch energi  på det. Sedan blir jag tillfrågad för att jag är en hyfsad ryttare så många vill ha hjälp med derashästar pga det, vilket är jättekul att det uppskattar min ridning.

Fråga: Hur många shabrak har du?
Svar: Kanske 25 till vardags och 8 till tävling!

Fråga:När tycker du att man är för stor för sin ponny?
Svar: När man börjar tappa sin naturliga sits på hästen och det inte längre känns bra att rida. Sedan får man passa sig ex på b-ponny, det finns en maxvikt för att de helt enkelt går sönder om man är för tung, som jag blev på Ove till slut..

Fråga: Hur många ponnys har du haft?
Svar: Mina egna har varit: Viggen, Faraballa, Lilla Prim, Oj Oj, tre b-ponnier och sedan Oj Oj. Hade även King Co på lån en tid =)
 
Fråga: Hej! vet du vilka färger på scahbrak oså passar till en ljus fux som Sarina?
Svar: Jag tycker själv inte att det finns några regler på vad man kan ha eller inte ha, utan man använder sig utav det man tycker är snyggt själv!=) Jag tycker mörkare färger passar fuxar lite extra =) Dock är alla hästar snygga i vitt - dressyrtanten har talat haha.
 
Fråga: vad för klasser ska du tävla emelies häst och hur högt är den utbildad? ska du ha den hemma hos dig?
Svar; Jag ska börja med en LA:3 är tanken om det blir fler tävlingar vet jag ej, detta är planen just nu, jag har bara ridit denna fina 6 åring 2 gånger så haha ha inga höga förhoppningar, jag är superglad att jag får rida Emelies fina häst och glad att komma upp på storhäst nu när E-type är skadad med tungan. Ju fler hästar man får rida ju bättre blir man helt klart! Nej den står på Brolöten, jag är ju där ofta och bor nära =) Den är inte tävlad så mycket ännu, men Emelie tränar det som 6 åringar "bör" träna på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tiden går fort när man har roligt!

Jösses, jag trodde jag skulle vara klar tidigt i stallet idag men klockan bara flög iväg och vips så var klockan mycket!

Jag klippte Oj Oj, bra/dåligt känner på mig att jag kommer få några kommentarer om det. Men jag vade att kliopa honom för att han är lite långhårig och svettas lätt. Vilket inte är snyggt på tävling och desutom förlorar han mycket vätska vilket inte är bra. Det här att man förstör vinterpälsen gör inte mig så mycket då jag har mina hästar klippta under hela vinterhalvåret.

Nog om det, håll er kvar på bloggen för den nya designen är påväg upp!!!!Svaren

Svaren på frågestunden kommer upp imorgon, så fråga på!:)

Har fått in en bild som jag kan använda mig av till mina frågestunder redan, tack snälla! Och tack för de fina orden, hoppas vi ses på SM om du kommer och tittar, kom och säg hej :)

http://mitthastliv.wordpress.com/

Sedan kunde även Alice göra en bild så det räcker med dom två, supertack ifrån en icke datasnille ;)

Klockan ringer 05.30 imorgon, jag tar med mig Oj Oj och åker till Brolöten hela dagen, men har fixat tidsinställda inlägg :)
http://svenskponnydressyr.blogg.se/

Jag blev tillfrågad om jag kunde blogga om när jag tävlade i Jönköping, så det gjorde jag! =) Ni kan läsa om det här: http://svenskponnydressyr.blogg.se/
 
 
 Du frågar, jag svarar!

Nu är det dags igen! Du frågar, jag svarar! =D
 
lånade bild ifrån googel.com
 
FINNS DET NÅGON SOM KAN GÖRA EN SNYGG BILD TILL MIG OM JUST FRÅGSTUND MED EN BILD PÅ MIG OCH HÄSTARNA? Jag är själv rätt dålig på sånt =)
Jag länkar självklart den som gjort bilden! För då kan jag alltid använda den bilden vid frågstunderna.
Skicka isf bilden till elin_dolk@hotmail.com min mejladress går det inte gå in på =/ så lånar elins.
 Glad

Jag ska få äran att tävla denna snygging! Det är Brolötens häst, en väldigt snygg sportmodell på 6 år som heter Cadish.

Tack Emelie & Chris att jag får lov att komma upp på er fina häst !:)
Berättelsen om Puff

Kommentar: Hej! skulle du kunna berätta lite om Puff i ett inlägg, t.ex hur ham är att rida, hur det kommer sig att han kom till dig osv? Skulle vara superkul att få läsa!
Tack för en bra blogg
 
Svar: Hej!
 
Absolut kan jag göra ett inlägg om Puff!
Han heter Cynorian Misty Prince och är en valack på 10 år. En väldigt snygg kille som vet om det själv ;)
 
Han kom till mig 1 februari då ägaren nu inte längre kan ha honom kvar, han hade vilat en period och jag satt igång med igånsättningen direkt. Fokuset var att börja bygga upp hans kondition och syrka innan vi började träna på banan så vi var nästan bara ute i skogen på uteritter och galopperade i snön första tiden.
 
En av våra första turer ihop, en liten nallebjörn med all päls ;)
 
 
 
Puff är lite pigg när man rider ut, han är så pass glad och tycker det är roligt, speciellt när man rider ut flera, han är inte dum eller så utan han är på tårna kan man säga =)
 
Vi klippte han och det var inga problem alls han var verkligen som en liten hund att klippa, hur smidig som helst och det gick väldigt snabbt, vi försöker få E-type att lära sig av Puff hur det ska gå till vid klippning ;)
 
 
 
När konditionen och styrkan kom igång så var det bara att börja träna, och det gjorde han enkelt! Han gillar verkligen att lära sig nya saker och tycker om att visa upp sig, väldigt bra egenskaper. Han har lätt för samling och gör väldigt bra övergångar, vi jobbar just nu med skolorna som snart kommer sitta!
 
Vi har gjort några starter ihop och först var i Örebro där vi red på 67% La:1 och en 2a plats fick vi med oss hem, sedan tog jag med mig honom till lilla rundan på derbyt där han ledde inför finlaen på finfina poäng ifrån La:1 och Lagtävlan, dock orkade vi inte riktigt i finalen som gick på stor bana samt ett program vi inte ens tränat på (vi trodde han skulle gå till b-finalen hehe)
Sedan startade han i Jönköping La:1 på 73% och vann där.
 
 
Hemma tränar vi även hoppning som han tycker är väldigt kul. och kan säkert bli riktigt lovande om han kommer till någon som är mera hoppintresserad än mig ;)
 
 

Puff har nu en familj som vill besikta honom och därefter köpa honom om allt går som det ska. Får se om besiktningen hinner bli innan SM eller efter. Jag gillar honom väldigt mycket som ni hör i min text.
 
 Umesläp

Fråga: Åh, är det fronturlastning? Vad är det för märke på trailern?

Vi har nämligen en häst som är lättlastad, men som inte kan backa ur transporten. Han har nästan vält hela transporten när han fått panik och inte kunnat backa - så det slutar oftast med att vi får vända honom (han är storhäst) i vår mindre transport vilket inte funkar så bra.

Finns det sadelkammare eller liknande i er transport?
 
Svar: Hej!
 
Det är en umesläp! Vi tycker väldigt mycker om den. Smidigt med frontinlastning för då är det så lätt att göra iordning hästen själv i trailern och kunna lasta ut den själv också med bra säkerhet eftersom den går bara rakt fram ur den. Den är stor och luftigt så det känns aldrig instängt för dom.
 
Det finns ingen sadelkammare, så vi använder oss av sadelskåpet när vi ska åka.Men det finns ju de m
 
http://www.umeslap.se/
 
På denna länk ser du en film hur trailern ser ut samt hur man lastar hästarna i den: http://www.umeslap.se/produkter/b50/information
 
 Fräsch

Nu är Oj Oj tränad för Emelie och det gick bättre än på länge, härligt!

Sedan kollade även Kathis igenom honom och hon tyckte han såg bäst hittills ut på de gångerna hon har sett honom, tummen upp! :D
Han var lite stel i korset men det jobbade Kathis igenom. Imorgon ska han få vila sedan är det bara att rida på igen.

Nästa vecka ska Phaffe kollas av Kathis.

Att ta hjälp av duktiga equiterapeut kan hjälpa dig att förhindra ev skador då de upptäcks i tid samt att hästen får hjälp med stelheter. Kan verkligen rekommendera att titta igenom hästen regelbundet det lönar sig i längden.
träningsschema

Något jag själv lärt mig det senaste året är vikten av att planera ett träningsschema om hur varje häst ska gå.
Jag tror det är därför mina hästar har lyckats gång på gång nu på tävlingarna.
 
Förr kunde jag stå i stallet när jag gjorde klart Oj Oj för ridning och tänka "hmm ska vi rida ut idag eller träna ett dressyrpass idag" Jag skrattar åt det nu, för det är väldigt stor skillnad på att rida ut eller träna drerssyr.
Visst kan det bli ändring i schemat, det kan bero på att hästen känns trött eller stel eller att den kändes så jädrans bra igår så idag skrittar vi bara ut eller vad som, men det finns alltid en anledning till att jag gör en ändring isf.
 
Sedan har jag även mål för varje häst, Puff hade jag som ni vet mål att på en månad skulle travökningarna bli bättre, nu har jag att skolorna ska bli bättre. Jag har småsaker hela tiden att bättra. Jag säger aldrig att nästa månad ska jag kunna gå upp ett program  utan först måste alla delar sitta i träningen innan man ens kan tänka gå upp i klassen. Allt kan man självklart inte klockrent det är omöjligt, men man ska kunna ha gjort förbättring hemma på träningen innan man ger sig ut på tävling.
 
Nu är jag heller aldrig rädd att ge hästarna vila några längre dagar, utan jag vet att det kan göra gott för hästarna med ett break och sedan börja om igen. Antingen för att de tränats/tävlat mycket under en period eller om hästen lärt sig mycket nya saker på kortare tid så kan de behöva villa några dagar för att smälta det hela.
 
 träning + equi

Nu är det dressyrträning på Phaffe som gäller sedan Puff, och efter det åker vi till Brolöten med Oj Oj för träning! Även equiterapeuten Kathis kommer och går igenom Oj Oj efter jag har tränat vilket är super då han kanske har någon stelhet som han behöver få hjälp med.
 
Linnea är hela dagen också!
 
 Trailern

Elin och Alvin (kusinbarn) gjorde rent våran trailer idag medan Linnea och jag red ut. Känner nog att jag valde vinstlotten på vad som skulle göras ;)

Nu är den ordentligt skurad invändigt med såpa och luktar gott.

Vi skurar säkert trailer 4 gånger på år, skulle aldrig kunna lasta in hästen och sakerna i en smutsig trailer.
Uteritt på Oj Oj & Puff
back on track!

Fråga: Bruker du Back On Track-dekken på dine hester? Hva syns du om det, hvor mye bruker du det og dine erfaringer? :)
 
Svar: Hej!
 
Jag använder mig av både back on track täckena och skydden/paddarna, jag tycker verkligen att de är jättebra. När hästarna har gått lite hårdare vid träning eller vid tävling så får de alltid använda back on track.
 
Oj Oj har kylskydden direkt efter hårdansträgning sedan på natten använder jag mig av back on track.
 
Bena på alla våra hästar är nu alltid jämna och fina, inga svullnader eller något på dom, och jag tror det är back on track som hjälper oss med det.
 
Jag skulle gärna vilja ha nättäcket också nu på sommaren, men det får bli lite senare så mycket pengar har gått åt andra saker..
 
 
 onsdag

Hej onsdag! Gud vad fort dagarna går..
 
Över 900 unika läsare igår, superkul!=)
 
Igårkväll följde jag med Linnea på hoppträning, sedan följde hon och hennes häst Indra med sig hit hem till oss och ska stanna till imorgon. Kul!
 
Hästarna idag:
 
Oj Oj- ridas ut
Puff - ridas ut
Phaffe - Hans ägare Ida kommer ikväll och rider,de skulle hoppa lite på banan
 
Ihelgen kommer jag åka till Brolöten och hjälpa till i stallet, då kommer jag ta med mig OJ OJ, eller vi ska dit och träna imorgon, sedan fredag och söndag ska han tränas igen. Jag gillar att han har sin vilodag efter två träningsdagar, det upplägget funkar på honom nu inför SM när det är lite hårdare träning som gäller.
 
Jag och Linnea en kväll på derbyt:
 
 Stigläder

Är det någon av mina läsare som har mjuka svarta stigläder?
Helst av märket Equipe.
 
Mina som jag har nu är lite för hårda och nöter på sadeln lite.
 
Skicka bild och pris till elin_dolk@hotmail.com
(min mejl funkar inte)
 
 Dressyrsadel

Letr du dressyrsadel? Kolla in denna annons! Det är min vän Linnea som säljer en sadel
http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=586240
 
Prisvärd och välvårdad!
1500 kr
 
 vi ska debutera MSV

Uppdatering om E-type
 
Han är fortfarande väldigt pigg och glad, skönt! Hans ögon visar att han är glad och det betyder mycket, han har den där extra glimten. Han äter bra och dricker ofta, dock inte så mycket åt gången men han gör det iaf. Han kan gnägga lika högt som tidigare och han busar med OJ OJ i hagen = sunt!
 
Morgon och kväll spolar vi rent hans mun så att såret får tvättas rent ordentligt, och han har medicin tillochmed torsdag. Tungan ser ut att läka på bra, på måndag ska vi låta en vetrinär titta till honom så att det läker som det ska.
 
Problemet med E-type är att han inte verkar ha någon smärtgräns, han går in i saker och slår huvudet i dörren utan att lära sig att det faktiskt kan göra ont. Han är väldigt oförsiktigt herre helt enkelt och sådana stora killar gör lätt illa sig. Men snart har han varit med om det mesta så man kan hoppas på att oturen vänder snart...
 
Emelie sa i helgen efter det hade hänt "Det gäller att ta vara på lyckan när man har den och njuta av stunden, det kan så fort ske någon olycka" Och det är så sant. I fredags vann vi LA:1 trots missar och lite halvmesigt travprogram, vi bestämde oss för att efter denna cup skulle han inte gå några mer LA med mig, utan vi skulle ta klivet upp till MSV. Och bang! Så händer detta, jäkla skit alltså! Blir så ledsen när han gör sig illa, för han tycker det är så kul att få följa med på tävlingarna ibland. Men men, vi tror han kommer bli helt återställd och tusan vad vi ska se till att denna herre kommer ut på banan igen, allt ska vi göra!
 
Jag må vara snäll och ganska mesig av mig, men jag kan vara jädrans envis, och det är något man kommer långt på.
 
Jag ska debutera MSV på E-type så är det bara <3
 
 
 Phaffe träning hemma

Här kommer en riktigt bildbom påPhaffe hemma imorse när jag tränade=)
 
Tycker man ser på bilderna mot de tidigare att vi har hittat en mjukare överlinje nu samt att han börjar bli riktigt ihop och rund. Inte sant?
 
Glöm inte att denna kille är till salu, han står hemma hos mig nu för tränin, en framåt kille som tycker du är kul att jobba. Lätt i handen om du själv har en stadig hand, ingen häst som "dör" på banan utan har lätt och framåt bjudning.
 
 
 10 täcken

Fick frågan hur jag ska hinna använda 10 st täcken på en helg?

Haha ja det är många täcken! Men jag hänger dom finaste segertäckena vi samlat på oss på boxen. De används inte, utan hänger bara där och ser fina ut.

Samt att de faktiskt påverkar mig positivt, för varje gång jag ser dom så får jag en påminnelse att jag faktiskt KAN hur larvigt det än låter ;) sedan så har jag den åsikten att man aldrig kan packa för mycket, utan bara för lite hehe.
Varmt

Var varmt när jag tränade så både jag och Oj Oj behövde oss en dusch!

Det gick bra idag, slutorna flöt på väldigt bra medan öppnorna var lite sämre.

Kommer bilder på Phaffe ikväll ifrån träningen.
Tack ni

Är så kul att komma in på bloggen att mötas av positiva kommentarer! Man blir så glad, det sporrar mig verkligen att blogga vidare.
 
Sedan har statestiken ökat under senaste tiden, nu ligger den stadigt på runt 750 läsare varje dag.
 
Snar kommer bloggen bli ännu snyggare då duktiga Frida har gjort en ny snygg design, hon är grym!
 
 Packlista

Packlista OJ OJ Meeting

 

Sadel + sadelgjord

Träns

Extra bett

Ledträns med nosgrimma

3 vita schabrak

3 uppsättningar vita benlindor till framridning

Prisutdelningsbenlindor

Paddar , 2 uppsättningar

Boots - vita, svarta, ludd

Spö

1 nummerlapp med bling bling, 1 på ledtränset 1 extra i skåpet

Hjälm

Stövlar

1 träningsschabrak 1 par uppsättning träningsbenlindor

Sax

Gummisnoddar, nål, tråd

Pälsglans

Torrschampo

Flugmedel

Clerasilschampo, lactasydtvål , glansschampo

3 gröna äpplen

Socker

Godis

4 små putshanddukar

2 stora handdukar

Spegel

Barnolja

Putsmedel

Liten svamp, stor svamp

Kedja till boxen

Extra grimma, extra nosgrimma, extra tyglar

Longerlina

Sporrar

Maskoten

Framridningsväskan, vattenflaska, socker, godis, liten handduk

Namnskylt till boxen

Tränshängare

Täckeshängare

Hårspray

Regnställ

Hovlack

Tejp , pennor

 

Täcken:

Nättäcket

Fleecetäcke  

Täckena att hänga på boxen: SM täcket, 2 derbytäcken, 2 cuptäcken, Swedentäcket

Tunt täcke till natten

Back on track täcket

 

Back on track skydden + benlindor

Ryktlådan

Sjukväskan

Vattenhink

3 småhinkar morgon lunch kväll

Boxgardin

Foder

Pellets

Betfor

Mineraler + muscelpower

Fodermått

2 tomma höpåsar

1 fyllt hönät

Vattendunk + vattenkanna

Skottkärra, grep och sopborste

Saltsten med hål i samt snöre att hänga upp den

Mjukkrubba + Hängkrubba
Godmorgon

Hästarna är fodrade och jag har ätit frukost, så nu är det dags att sätta fart.
 
Ska träna Phaffe för Elin nu på banan, sedan åker vi med OJ OJ på träning för Emelie. Efter det ska jag och Linnea Ph åka till Eskilstuna, jag ska till tandläkaren och sedan ska vi gå lite på stan.
 
Ska även packa nu inför SM, packlistan kommer upp i bloggen som ni hade som önskemål.
 
 Biffen OJ OJ

 
Dessa två bilder tog Julia ( www.juliawesen.blogg.se ) på mig och OJ OJ på Derbyt i år. Och visst tusan ser han stark och maffig ut?!
 
Jag har alltid gillat hästar som är lite biffigare och inte så taniga, och har aldrig varit rädd när de lägger på sig lite, utan då har jag bara tränat på lite extra med konditionsträningen och så har de slimmats till och blivit med musklade.  Somliga tycker nog att OJ OJ ser lite tjock ut, men smaken är som baken, jag tycker han är perfekt här! Mer muskler önskas alltid men det går att ordna.
 
 fokus redan nu

Nästa fredag drar SM 2013 igång, och jag är väldigt taggad för att visa upp min fina ponny.
Men samtidigt lite rädd att inte lyckas sätta allt när det väl gäller?! Nerver!
 
Men jag tänkte faktiskt börja packa redan imorgon, börja gå igenom allting ifrån täcken till små saker i skåpet för att komma in i fokuset. Jag vet själv att när jag nästan överdriver fokuset så blir det som bäst. Får inte lämna någon detalj till slumpen.
 
Imorgon åker jag till Emelie för att träna ett pass på Oj Oj, han fick vila idag och sedan kommer han tränas två pass till denna vecka.
 
Eftersom jag inte vill slita på Oj Oj för mycket nu, utan vill komma med en taggad och glad häst är planen att rida två dagar vila 1 dag fram till SM. Då går han inte för hårt samt att han hinner återhämta sig. Efter SM kommer min prins få en hel veckas vila med endast promenader och mycket tid i hagen.
 
 
 
 
 
 Andra ekipage!

 
 
 
 
 
 Detaljer

Tog några detaljbilder på Emelie, spana in hjälmen!! :D
 
Glitter på som gör att det skiner ordentligt i solen, den gör sig inte på bild, ni ska se i verkligheten.
 
 
 Emelie Brolin

Emelie St George 65% 3e placering
 
 
 Slow

E-type som inte får äta för fort nu har vi köpt en hönät med små masker där hästarna är tvungna till att äta långsammare och inte glupska i sig allt direkt.

Många har använt dess nät länge, Phaffe hade ett nät med sig och de är ju asbra verkligen. Maten räcker mycket längre vilket är bra då är hästarna mer sysselsatta i boxen också på kvällarna och nätterna.

Oj Oj fick också ett för han blir lite orolig i boxen om man låter han vänta inne medan man rider en annan, så nu kommer hans morgonfoder räcka längre.

 

Pris cirka 240 kr (kommer inte ihåg exakt) köpta på MaskinCenter i Sparreholm
Hem!

Elin och Mamma är och hämtar hem E-type :)

Han kan nu äta igen och verkar pigg trots det hela han har varit med om.
Han har stygn som ska tas om 14 dagar efter det får man se hur han kommer reagera med bett igen i munnen. Tills dess hoppas vi att han kommer läka som det ska!

Han kommer äta uppblött mat nu en bra tid framöver, som gröt.

Bästa E-type, håll tummarna för han nu.


Ses snart...

...nu lite hästar sen bloggning!Tittar

Kan man inte starta själv så kan vi iaf åka och titta på tävlingen. Dock väljer vi bara sista klassen som är en St George där Emelie ska starta.

Jag vet inte riktigt men det känns som att regional dressyrtävling på häst har sämre standard på ekipage än på ponnytävling? Nu kanske någon blir upprörd men som det sett ut i helgen så har det varit så och jag har ju faktiskt varit på väldigt många tävlingar och kan jämföra.

Absolut så har det funnits några riktigt fina ekipage i helgen att se, men överlag har det inte varit någon toppen kvalité. Kanske tränar vi ponnyryttare lite mera innan vi ger oss ut på tävling för tränare? Vad vet jag :)

Igår vann iaf min vän Alice son debut i Msv c2 stort grattis! Och Världen bästa tränare vann Msv a1 :)

Zlatan är taggad att heja ;)
Blå

Fick fråga om vilken färg det är på kavajen, den är blå med svart på kragen och fickan.

Skulle ha den svarta men ändrade mig när jag såg både brevid varandra. Den svarta hade guldiga knappar och såg lite hårdare ut, så jag valde denna blåa med silver.

Pris 3.539 kr Men jag vann 700kr på presentkort med E-type i fredags hos dom se det kom väldigt passande :)
Kingsland ~ Sanna Nilsson Dressyr Center

 
Här kommer lite bilder på nya kavajen! Vad tycker ni?
Attitude is a little thing thats makes a big difference 
 
Jag köpte kavajen hos Sanna Nilsson bra service och trevliga som attan!
 
 
 Provridning

Fick frågan om hur det kändes när jag provred Oj Oj och hur det gick.

Och grejen är att det såg inte särskilt bra ut, för Oj Oj var så väldigt svår att rida och mycket mer teknisk än någon häst jag hade ridit innan.

Men känslan fanns verkligen och jag hade bestämt mig efter 5 min att han skulle jag ha :) Gångarterna var otroliga och när jag skulle göra travökning höll jag på att studsa av i de stora stegen.

Känslan måste finnas sedan kan man lära sig hur man ska rida!

När jag köpte Lilla Prim kunde jag inte fatta galopp på 2 veckor haha. Elin fick jaga igång oss nästan. Men även på han så var känslan rätt.
Bra

Operationen gick bra för E-type, de kunde sy han bra. Däremot så var tungan helt av på höger sidan.

Vi får mer information på måndag om det hela om det inte händer något akut under tiden.

<3
Operation

E-type kommer bli kvar några dygn på Strömsholm. Han har nu fått mediciner och de har undersökt honom.

Han kommer bli opererad ikväll då han har bitit sig så kraftigt , hoppas innerligt på stående operation så han slipper bli sövd.

Sedan är det bara att hoppas på att det läker bra och att han kommer igång att äta igen så ska det säkert ordna sig.

Finaste E-type du grejar det! <3
Skadad

Jag är struken ifrån klassen och vi är påväg med E-type till Strömsholm.

Han har bitit sig kraftigt i tungan och måste in och sys omgående.

Detta hände när vi höll på att göra honom klart för start.
boxgardin

Fråga: Vart köpte du din boxgardin?
 
Svar: Köpte den härifrån: http://shop.textalk.se/se/artgrp.php?id=2206&grp=27859
 
 
 
 
 
 Provridning

Det kommer en familj ikväll och tittar på både Puff och Phaffe, måste vara perfekt att provrida två på samma gång.

Puff är det full igång på folk som ringer, så just nu hat elin sagt stopp och de två som provred/provrider han först ska få de två första chanserna. Dumt att för många rider samtidigt också.

Eftersom vi är iväg och tävlar med etype idag badade vi Puff och Phaffe imorse, Puff tackade oss genom att rulla direkt ;)
ice-vibe

Fick frågan om vart man kan köpa vibrationsskydden med kyla.
Och här kan du göra det: http://www.stromsbergsgard.se/nyheter/ice-vibe
 
Pris: 1700 kr
Jag älskar dom, Oj Oj med.
 
 Formiga

För ett år sedan fick jag detta schabrak av bästa MaskinCenter i Sparreholm.

Jag har helt glömma bort det! Så E-type ska få testa det idag.

Har läst på lite om det, och tydligen så är det tryckutjämnande för hästen, vilket är bra så man belastar jämnare och sedan är det väldigt tunt och "andas" perfekt en riktigt varm dag som idag.

http://www.stallprodukter.se/newsdet33.htm

Igår hade jag E-types nys schabrak ifrån Mias. Och kanske är det dom som har bästa passformen på sina? Ligger perfekt.
Gymnasiet

Fråga: Hej lina. Tänkte bara fråga om du är nervös inför att börja gymnasiet? Träffa nytt folk o få nya vänner? Kram.
 
Svar: Hej!
Ja lite nervös är man alltid att lämna sin trygghet med vännerna i flen och skolan man gåt på i många år. Men det ska bli jättekul att börja i Eskilstuna och se lite nytt!
Jag har med mig min vän Linnea Philipsson till samma så vi går dit tillsammans första dagen så vi ska nog överleva ;)
 
Mina vänner på hemmaplan kommer jag ju ha kvar, riktiga vänner finns kvar även om man inte träffas varje dag :)
 
 
 
 Godmorgon

Hästarna kom in 06 imorse och vi gjorde helt rätt, de såg så glada ut i hagen och tyckte det var skönt att vara ute när det inte var så varmt. Nu får de stå inne till ikväll och sedan ut då igen.

E-type är badad och har nu flätad svans, nu får han vila några timmar.

Jag själv ska träna Oj Oj för Elin nu och ikväll efter tävlingen är det provridning som vi ska fixa med.
emelie och Sevilla

Emelie och Sevillia 6 år
 
 
 Ute i natt

Eftersom det är så varmt idag och ska vara det hela helgen så får våra hästar gå ut sent ikväll och sedan komma in tidigt imorgonbitti. Och så gör vi nu när det ska vara såhär varmt.

Även E-type som ska tävla kommer göra det, de får komma in 06 imorgon så hinner han vila några timmar till start :)

Gulliga Alvin var med och hejade idag!
www.ryttarsmycken.se

Ursnygga grejer ifrån  www.ryttarsmycken.se
Gunilla strår och säljer på Gripentävlingarna så pass på ni som  är där och pimpa er outfit! :)
 
 
 
 
 
E-type hade benlindorna ifrån ryttarsmycken på prisutdelningen, pärlorna är supersnygga
Detta ska pryda mig på SM! =)
 
 
 E-type Gripen dag 1

 
 
 
 
 Seger E-type

Gripen dag 1
Seger!

Kul ! Tävla är roligt, speciellt när man vinner ;)

Emelie kom 5a!
Shoppat!!

Titta vilken snygg kavaj jag köpt! :) så nöjd! En Kingsland som jag fick av Elin.
69%

Ledning just nu vi får se hur länge det räcker. Missade en skänkelvikning helt haha, vi missförstod varandra, sedan måste jag vara lite snabbare i bena så vi travar på bättre.
Syr

Har sytt två hästar idag för första gången! Blev bra kommer bli bättre med mera övning.

De lär sitta ordentligt iaf

Sydde etype och en av Emelies hästar.
Syr knoppar
Oj Ojs sadel

Oj Oj har en ny sadel, av märket Equipe!

Den är superskön att sitta i och jag hannar i en naturlig bra sits i den.

https://cdn1.cdnme.se/2435092/6-3/pic_51fb6d40e087c35724957854.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/2435092/6-3/pic_51fb6daf9606ee0c2d43c5e2.jpg" class="image">
Kylskydden

Dessa skydd är verkligen jättebra! Innan träning står oj oj med de med endast vibration för att öka blodcirkulationen, sedan efter träning sätter jag i kylskydden och har vibrationen igång samtidigt. Oj Oj har fått jättefint ben av dessa och han ser verkligen ut att gilla dom när de är på.

Ice-vibe som jag beställde ifrån internet. De kom efter bara två dagars beställning.
Oj Oj träning

Idag hade vi saker att ta igenom, men det är som det brukar. På träning tar man fram det som är sämre just för att kunna utvecklas .

Oj Oj blev riktigt fin till slut och travade på ordentligt i skolorna.

Exakt två veckor till första start på SM och vi är laddade och sjukt taggade för träning nu.
Phaffe

Träning i morse. D-ponny till salu
Go go go

Phaffe är tränad och han kändes väldigt mjuk och fin - kul!

Nu ska jag till Brolöten och träna Oj Oj för Emelie, sedan är det tävling på E-type!

Ska rida Puff ikväll. Härlig hästdag :)
morfar puff!

Att blogga är bra, man får veta så mycket mera om allt!
 
Här fick jag en länk till en blogg som har En 1 åring som heter Trazzel som Puff är morfar åt!
Finns stora likheter eller vad säger ni? ;) Så söt, som sin morfar!
http://kreativhasttraning.se/
 
 
 
 Annonsen på Puff

Har uppdaterat om Puff, så ni hittar allt om hans info och försäljning här:
 
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=740797&inriktning=&typ=
 
 
 
 tips på blogg

Var ett tag sedan jag tipsade om blogg, kan länka min väns blogg! Ella!
Hon red NM tillsammans med oss andra c-ponny ekipage. Hon laddar också nu för SM, Vi båda tävlar för Årsta- Runsten :)
 
Ella bloggar tillsammans med två andra.
 
länk : http://seendressage.blogg.se/
 
 tävling i helgen

Imorgon är det tävling för mig och E-type!
Det är en cup som är i 3 dagar
 
Fredag start 15.13 LA:1
Lördag start 13.22 LA:3
Söndag start 17.09 LA:4
 
Vi kommer inte stalla upp honom på plats då det är endast drygt 1 timmes bilfärd och han sover skönare och bättre hemma. Samt att jag då hinner rida alla hemma mycket bättre än om vi ska vara på plats hela dagarna.
 
Min tränare Emelie kommer med en hög hästar också ;) Kul! Även min vän Alice ska starta.
 
Storhästtävlingar är dock inte lika roliga som ponny, men det ska bli kul iaf såklart!
 
Elin red E-type imorse eftersom jag är på Årsta som funktionär, han hade varit fin. Egentligen skulle Elin till Västervik denna helg, men det blev inte av, därav att jag ska tävla!
 
förra året på samma cup
 
 
 
 
 Tandläkaren

Nu har vi bokat tid för tandläkaren till E-type & OJ OJ, det är efter SM den 20 e augusti. Perfekt för då blir det en lugnare period för OJ OJ och han har tid att vila så de kan fixa tänderna om det skulle vara något.
 
Vi ska ha samma tandläkare som sist, hon kommer till ett stall utanför Gnesta.
Lalla heter hon som är tandläkare, hon är superbra för hon förklarar hela tiden enkelt och lätt så man förstår och visar ordentligt.
 
Låter ni era hästar bli undersökta av tandläkare? Om inte, så gör det! Det är värt det så väldigt mycket även om det kostar en slant.
 
Bilder sen sist vi kollade dom:
 
 Medaljer

Fråga: Vilka ekipage tror du kommer att ha chans till medaljer i SM kat.B-D?
 
SM 2013 går på samma stället som förra året, och det är alltså dessa som är värdar för det: http://www5.idrottonline.se/ForeningenforEqualityriders-Ridsport/
 
Svar: Eftersom jag har varit dum nog att svara på denna fråga de andra åren så får jag väl fortsätta med det haha. Men på ett SM kan verkligen allting hända, de som är toppade kan dala och det är alltid någon underifrån som slår till! Nerverna kan verkligen spöka för oss ryttare! Och alla som kvalat till SM är värda sin plats och jag önskar självklart alla stor lycka till!
 
Detta är utan inbördes ordning och de ekipage jag tror lite extra på! Så svårt det  finns så otroligt många bra!
 
Kat B :Zelma Björk, Ida Janzon, Matilda Jakobsson Jag har minst koll på kat b om jag ska vara ärlig, ska spana in ekipagen ordentligt på SM! =)
 
Kat C :Moa Södergren, Linnea Holmgren, Ella Viebke , Olivia Andersson, sedan tror jag på Oj Oj också ;) Måste våga tro!
 
Kat D : Miranda Widell, Amanda Svanberg, Felicia Brännström, Paulina Harsem , Jennifer Lindvall, Emma Tegelskär , Anna-Malin Lyden , Julia Wesen
 
Det är tufft för d-ponnierna då det är hela 20 st på reservlistan, Galet! 67,7% har den som ligger på 40e platsen till SM.
 
VILKA TROR NI SJÄLVA LITE EXTRA PÅ?=)
 
Här är kvallistan till SM: http://www5.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_584262/cf_87178/130731.PDF
 
 
 
 
 mellantrav

Fråga: Hej Lina, jag har en fråga till dig som jag gärna skulle vilja se ett inlägg om. Varför jag vänder mig till dig är för att du har ridit många olika och stor variation på hästar men dom du rider lyckas alltid dansa fram med dig. Grattis till dina framgånger förresten!

Hur som helst till min fråga, jag har en häst som har ett väldigt bra steg i sig, alla säger de och jag vet det. (Chris har sagt ordagrant att han har ett sjuhelvete steg;)) men han vet inte hur han ska använda det. När vi ökar traven så står det bara "springit, kan bättre" i protokollen. Alltså han springer istället för att länga. Har du några tips hur jag ska få han starkare så han orkar och hur jag kan få han trava ännu större? att trava över bommar är inget som har gett något resultat.. vore väldigt tacksam för svar, kram
 
Svar:Tack snälla!
 
Ja om Chris säger det så stämmer det! ;) (chris är emelies mamma)
 
Det som gäller att hitta med de hästar som bara springer på istället för länger är att hitta takten i dom, nu när jag tränar travökningar på Puff så har du tips i inlägg lite nedanför samt att jag även brukar gå in på diagonalen och bara öka några meter för att sedan ta tillbaka honom och hitta takten för att sedan öka igen. Just för att ha kontroll på stegen och att han inte bara springer ifrån det.
 
För att kunna göra en bra travökning gäller det att man fångar upp energin med halvhalter och har kontroll på det hela, se på Oj Oj han är grym på ökningar men det gäller att jag fångar upp det hela och inte bara släpper iväg honom för då kommer det taktmissar eller att han blir mer springig än att han länger.
 
 
 
 
 
 
 
 för att få fina och rena hästar

Fråga:   Film/bilder när du tvättar dina hästar steg för steg. Speciellt på OjOj som är vit önskas
 
Svar: Det kommer här!
 
Jag kör inte enbart på hästshampo utan använder mig av vanliga medlen också.
 
1. Spolar hästen ordentligt blöt, även svansen och mannen.
2. Häller på schmpo på stor svamp och sedan gnuggar jag in det ordentligt och länge.
Det jag tycker funkar bäst på vita hästar är att först använda clerasilschampo, sedan spolar jag av, och sedan har jag dett glansschampo i. Då blir hästen riktigt ren på djupet och får en fin glans.
 
 
 
3. Sedan har har jag alltid lactacyd på bena då de blir riktigt riktigt vita om dom när jag har det på
 
 
4.Sedan har jag i detta pälsglans i svansarna ordentligt  och gör även en fiskbensfläta i svansen över natten för att få en fin stor svans till tävlingsdagen. Jag tar inte ur flätan förän precis innan jag ska sadla för start.
 
 
5. på tävlingsdagen sprutar jag även på hästen pälsglans och låter hästen lufttorka innan jag ryktar, det ger bra resultat! Avslutar alltid med att dra en fårskinnspadd över hästen, då skiner de ordentligt efter allt detta :)
 
Och sedan måste jag tipsa om detta torrschampo! Bästa någonsin, perfekt att ha med på tävling om hästen har smutsat ner sig i trailern och man inte har tillgång till vatten, då är det bara att spruta på detta och borsta bort. Super!
 
Jag använder även barnolja på knopparna så de ska skina ordentligt i solen :)nerverna

Fråga: Haha va precis sadlar jag tänkte på! Men en annan sak då. Du ligger ju klart på toppen av alla ponnyryttare i Sverige (tänker främst på dig och Oj Oj då i kat. C) Hur känns det när du åker på tävling? För du ligger ju stadigt där på toppen och kommer hem med segrar efter segrar. Svårt att formulera en ordentlig fråga... Men ja hur känns det att veta att du till hör toppen? Är du självsäker när du åker iväg på tävling att du ska ha placering? Skulle kunna fråga- hur känns det att va bäst? ;)
 
Svar; Haha tack vad snällt skrivet eller vad jag ska säga!=)
 
Det är inte direkt att jag går runt och tänker på hur bra vi faktiskt är just nu och att vi ligger på den absolut högsta nivån. Däremot är jag stolt över Oj Oj och mig som lyckas ligga på denna höga nivå och att vi har presterat bra gång på gång nu, absolut! Är väldigt tacksam och glad över alla som hjälper mig runt om för att kunna göra detta med min prins.
 
Den häst jag tycker är svårast och är mest nervös på när jag ska tävla är just OJ OJ. Jag vet att vi kan så mycket och vi vill så mycket så ibland kan det liksom låsa sig och vi tappar tråden. Jag har ett väldigt noggrant upplägg på OJ OJ när jag ska tävla just för att kunna hålla rätt på allting, ingenting får fela för då tappar vi mycket.
 
Självsäker är jag på ett sätt för jag vet att vi är riktigt bra tillsammans, men jag vet också att allting måste stämma för att vi ska kunna få visa det också.
 
Emelie har hjälpt mig mycket med den mentala biten på hur allting ska vara på tävlingen och hur jag ska tänka, det jar hjälpt mig massor.
 
Förr när jag red fram fick jag nästan ont i magen av att se alla duktiga på framridningen och tappade allt fokus på vad jag skulle göra. Nu struntar jag i allt runt om och lägger den tiden på mig själv och OJ OJ och släpper omgivningen helt. Den finns ju faktiskt kvar sen ;)
 
 
 
 travökning Puff

 
Fråga: Jag har följt Puffs utveckling väldigt noga sedan han kom till dig eftersom jag tycker att han liknar min ponny lite i ridningen. Jag tyckte därför att det skulle bli väldigt intressant att se hur hans travökningar bland annat skulle utvecklas eftersom min ponny har lite svårt för det ibland. Och det har verkligen blivit en stor skillnad på Puff!

Även om jag har följt er utveckling så skulle jag vilja ha lite tips på hur man ska träna ökningarna med sin ponny? Hur ska man tänka? Agera? Någon bra övning? Är så sjukt nyfiken efter att ha sett hur Puff svävar fram på denna filmen :)
 
Svar: Ja visst har det blivit skillnad! Denna kille är grym och att det har blivit så stor utveckling i nästan allt är för att Puff verkligen gillar att jobba, han älskar att träna och få lära sig nya saker. Jag gillar verkligen honom.
 
Nu när jag har tränat travökningar har jag ökat hela tiden under korta perioder.Jag brukar börja på diagonalen och öka, sedan ökar jag även på kortsidan samt in på diagonalen igen och fortsätter öka på långsidan. Detta gör jag för att han ska hitta ökningen själv och liksom ramla in i den. Sedan hjälper det ju när Elin står och ropar MMMEEEEER efter oss under tiden haha. Och det gör inget att de ramlar in i galopp ibland det är bara att ta ner dom till trav och fortsätta ökningen med massa beröm när de gör rätt.
 
Jag brukar även rida lätt när jag gör denna övning och sedan varva med att sätta mig ned i sadeln. Jag blandar hejvilt!
 
 
 Phaffes sadel

Phaffe har en Swedich Crown och jag har aldrig ridit i en sådan innan. Det jag märkt är att man "släpper ner bena" väldigt bra i den.

Snyggt märke då det är en krona som jag gillar.
Fråga bett

Jag har ev fråga till er!

Vad heter detta bett??
E-types Sadel

E-type har en Amerigosadel, som är utpassad efter han och Elin

Den är väldigt bekväm att sitta i och man hamnar naturligt i rätt sits.
Den blev omstoppad för 2 månader sedan och då satte Elin även i extra klossar vid knä för att få bak bena mer och en stabilare sits.
Equipage kavaj

Märke Equipage
Storlek 164
Pris 400 kr
Färg svart
Två fickor fram samt snygg delning bak nertill på ryggen vilket ger en väldigt snygg rygg i sadeln.

Stilren och enkel kavaj, använde denna innan min Spooks kavaj!
RSS 2.0