Det gör ont

Fråga: Varför får vi läsa så lite om ojoj? :( de var ju han som var roligast att läsa om...
 
Svar: För att Oj Oj är till salu och jag tycker det är jättejobbigt att veta att det är folk som är intresserade av min älskade ponny även om jag gör detta för hans bästa. Det gör ont att veta att han kommer släppas vidare någon gång och det känns nästan som att man sviker honom eftersom att jag har två år kvar jag får tävla honom i Sverige. Oj Oj går jättebra just nu och ska vara med imorgon på träningsdagen, vi ska delta i markträningen med bommar och det kommer bilder upp imorgonkväll på honom hoppas jag.
 
Men som sagt det gör ont även om han inte är såld ännu och kanske bli kvar en längre tid, men att veta att han ligger ute för försäljning är en hemsk tanke och att veta att allting är på en obestämd tid är skitjobbigt på ren svenska.
 
Jag älskar denna ponny så otroligt mycket och han är min bästavän och det finaste jag har just därför skrivs det lite mer om de andra i stallet just nu.
 
 
 
 
 klippning

Fråga:När tycker du man bör "sluta raka hästen för att inte förstöra sommarpälsen?
 
Svar: Hej
Jag försöker att inte klippa mina hästar när det är som kallast men nu håller det ju sig runt 3 minus hela tiden så jag valde att raka Oj Oj i veckan för att jag tycker att om man klippt en häst en gång så får man hålla det i trim och sätta på täcken istället. Det här med att man inte bör klippa dom försent för sommarpälsen tror jag  inte spelar någon roll eftersom man redan har förstört deras natuliga pälsfällning/sättning när man börjat klippa dom. Våra hästar har alltid fått fin sommarpäls hur sent vi än klipper dom. Oj Oj klipps nästan året om känns det som ;) Iaf från oktber-mars!
 
Hur gör ni med klippningen?
 
 Tävling snart

Starttiderna inför tävlingen på tisdag har kommit ut, jag går först ut i klassen med Jullan 17.00 sedan startar E-type 19.05 som det ser ut nu, det är 26 st med i klassen. Msv c:2 som gäller och jag hoppas på att sätta sista kvalet på Jullan.
 
Det som känns roligt nu på storhäst är att man tävlar mot de man såg/ser upp till i samma klass, Per Sandgaard ska vara med på tisdag. Alltid roligt att se duktiga ryttare på tävling och se deras upplägg på framridningen och hur de rider på banan. Christian Brolin kommer även på fina Alien och hon har sett väldigt fin ut nu på hemmaplan av det jag sett :)
 
Jag kommer att rida på kandar på Jullan och träns på E-type. Får hoppas den bruna herren vill lite mer som jag denna gång ;) Damen kan få gå som hon gick senast tack ;) haha
 
Stort megagrattis till min tränare Emelie som tog placering i Danmark nu ikväll! Briman har sett rusktigt fin ut nu innan de åkte så det förvånade mig inte. KUULLLL!!
 Att göra det man älskar är lyx

Fråga: Jag läste i ett av dina inlägg att du inte får allt på en räkmacka. Jag förstår att du kämpar på med dina hästar och lägger ner all tid och energi på dem. Men samtidigt så är ditt liv lyx. Hur skulle du vilja definiera ordet kämpa? Är det att ha mkt att göra och sova gott på nätterna ?

Svar: Lyx är att få hålla på med det man älskar,
Och visst gör jag det och är tacksam över att jag har den möjligheten. Jag kämpar varje dag att kunna ha mina hästar, fodrar innan skolan, ut med hästarna, bär vatten och ger Hö i hagen, springer in och äter frukost och duschar samt skyndar till bussen. Pluggar och hänger med på lektionerna för jag vet att hänger jag inte med i skolan skulle jag inte få ha hästarna för mina föräldrar, sedan skynda hem för att hinna allting i flera timmar hemma i stallet. Jag jobbar extra för att kunna träna ännu fler gånger i veckan. Det jag menade med att jag inte har allt serverat på räkmacka är att jag verkligen kämpar varje dag. Det är tidiga morgnar och kvällar och det är tungt i mellan åt, men det finns inga genvägar med hästar. Jag tror många tror att jag har det lätt och enkelt för att vi har hästar hemma i eget stall vilket har jättemånga fördelar men samtidigt är alla utsläpp/insläpp/fordringar/mockning i våra händer, man kan aldrig vara borta en heldag med familj någon måste vara hemma. Vi har kallstall hemma och inga vattenkoppar i boxarna så man får vända allting till det positiva och istället för att gnälla över att bära vatten så får man se att man får extra träning ;) Förstår inte riktigt vad du menar med att sova gott? Det hoppas jag alla gör.

Messi har vuxit i sitt huvud nu! Han såg lite klumpig ut förut men nu så :D Konditionspass

Fråga:Hur lägger ni upp konditionspassen i snön? :)
 
Svar: Hej!
Vi rider ut våra hästar rätt mycket just för att de ska bli starka och sunda för att hålla till dressyren som faktiskt kräver väldigt mycket styrka och kondition för att klara rörelserna och samlingen.

Det gäller att inte rida för länge i snön, för det tar väldigt mycket på hästarna att pulsa fram, men det ger väldigt mycket!

Vi travar rätt länge men alltid på rakt spår och inte på volt just för att det ska vara lättare för dom att bara röra sig framåt än på volt. Lägger in skrittpauser och in med galoppen. Svårt att säga exakt tid hur vi gör det beror på underlag samt vilken häst man sitter på. Vi jobbar alltid våra hästar i låg form även när vi rider ut men ställer inte mer krav än så. enkla byten

Fråga: Hej! Skulle inte du kunna göra ett inlägg på tips hur man gör enkla byten? Ska snart börja lära min ponny det och det varit kul att läsa hur du får enkla byten som bäst :)

Svar: Hej!

Detta med enklabyten är min paradgrej med Oj Oj, han är en klippa på dom! E-type gör dom också bra medan Jullan inte riktigt hajjar att man ska vara snabb i nergången ännu men vi övar på det ;) 

För det första när man gör nya saker ska man se till att göra det enkelt för dom. Så jag brukar galoppera på en volt och bara göra nergångar till skritt ifrån galoppen och sedan fatta samma galopp igen. Just för att inte blanda in så mycket nya saker. När det sedan sitter så sätter man ihop allting mer och mer. Innan man gör övergången gäller det att samla ihop galoppen för att förbereda hästen på att något ska ske och att den sätter under bakbena lite extra.

Något som är bra att träna på innan enkla bytena är att se till att hästen svarar bra tillbaka efter en mellangalopp, att man kan variera tempot och steglängden lätt med sätet och med lätta förhållningar, då ser man rätt fort om hästen är mogen för att göra enkla bytena och fall den är lyhörd för vad komma ska.

Om hästen inte tar övergången till skritt ifrån galoppen brukar jag göra en halt just för att hästen ska förstå att den ska vänta på mig och inte rusa iväg. Och när jag lär en häst enkla byten så skrittar jag alltid betydligt fler skrittsteg än vad man ska göra just för att hästen och jag ska få tid på oss så vi kan komma till rätta med allt innan vi fattar nya galoppen.Alltid kvlité i allting man gör istället för att skynda iväg i rörelserna.

Massa beröm när hästen gör rätt så lär dom sig fort =)

 

 

 
Den finaste av dom alla

Frågor: Har några frågor, (som många andra ;)) 
Hu gör du när du blir sjuk och verkligen inte kan rida? Hjälper Elin dig mycket då? 

Du har ju så nycket bollar i luften hela tiden, ingen rast ingen ro. Blir du aldrig trött? Jag förstår ju att du älskar det du gör, men ibland kanske man bara vill ha en dag ledigt? 

Sen skulle det vara jätteroligt om du skrev lite mer om Oj oj, ridpassen och allt. Ser mest Jullan och E-type i bloggen nu! :) 

Sen måste jag även tillägga att du är min största förebild och du har en superbra blogg! 

Svar: hej!
som tur är så är jag väldigt sällan sjuk, utan om jag har dagar jag verkligen är krasslig så får hästarna longeras eller helt enkelt vila om inte Elin kan rida dom.
Vi har ju tur som är två i stallet så förhoppningsvis är någon av oss frisk när den andre är risig. Men vi hästfolk är ju tuffa, hästen först i alla lägen året runt:)


Hehe jo jag är trött, oftast somnar jag så fort jag sätter mig i soffan, men jag vill inget annat göra så även om det är tufft visa dagar så orkar man. Vi brukar se till att rida alla på morgonen eller sen eftermiddag just för att kunna vara ledig innan eller efter så man inte drar ut det över hela dagen.

Absolut ska det bli mer av Oj Oj, han är ju faktiskt hästen med bäst resultat i stallet så de andra bör känna sig lite i lä till honom. Svårt att hinna med att blogga om alla fyra bara. 

Vi sa det på tävling sist, att jag hade två fina hästar med mig på tävlingen men den bästa just nu står hemma. Den känslan är rätt bra. Tacksam över våra fina hästar <3 

Tack snälla för dina ord! Kram 

Samarbete

Fråga: Hej Lina! Jag har lite frågor. 
Hur mycket kunde Ojoj när du fick honom? Och hur gör man för att hitta samarbeten? Mejlar man till olika företag eller hur går det till? Och vad får du av dom och vad ger du dom eller vad man ska säga?

Din blogg är grym och så inspirerande :D
 
Svar: Hej!
 
Oj Oj kunde allting innan jag köpte honom, han hade gått med i Norska landslaget. Därmot gör han allting bätter nu med större rörelser och mer gångarter. Men visst fick jag honom som läromästare.
 
Jadu.. Maskincenter har vi handlat av sedan vi hade våra första schettisar hemma så vi har varit trogna kunder i alla år och Ellen som har hand om hästdelen började senare att sponsra mig. Kvalité Häst och Hund är nytt för i år och de tog kontakt med mig. Jag syns ju på rätt många tävlingar på både ponny och häst och har bloggen där jag kan visa upp saker så jag är ju lite reklampelare för dom, sedan tipsar jag såklart bara här i bloggen om det jag gillar så ni inte tror något annat. Sedan är det roligt att man får sponsorkontrakt då allting i denna hästvärld är så satans dyrt så alla bidrag gynnar absolut. Flens event och nöje ger mig 5000 kr i träning och började med det förra året, superroligt att ett företag går in och ger mig det.
 
Sedan är jag ett bra ansikte utåt tror jag då jag alltid månar om hästen och verkligen sliter för att kunna lyckas på tävlingsbanan. Det är ingen räkmacka här inte och då får folk upp ögona för en och vill vara med i satsningen.
 
 planering planering

I helgen
 
Fredag: Skola sedan Åka och rida Moas ponny Flippan på Finntorp, städa sadelkammaren och lägga iordning schabrak/lindor till morgondagens träning. Elin har lånat ut E-type till Ellen på lördag så hon kommer och känner på honom lite eftersom det är första gången hon ska rida honom :)
 
Lördag: Träningsdag tillsammans med ett helt gäng, börjar 09-15.30
08.00 Rida Jullan för Elin, Rida Maaike 10.00 (hopp-ponnyn som var här två veckor i träning om ni mins det?) 10.45 Rida ponnyn ifrån Stockholm, 13.30 Rida Oj Oj för Sarali markarbete/små hinder
 
Söndag: Träna Jullan och Oj Oj sedan packa allting klart för tisdagens tävling med E-type och Jullan, Msv c:2 i Eskilstuna.
Fira världens sötaste Alvin som fyllt 3 år :D
 
 kandar/träns

Fråga: Hej Lina !! Jag har en fråga:När du tränar dressyr på Jullan rider du då bara på kandar?
 
Svar: Hej!
Nej det gör jag inte, rider mera på träns än kandar faktiskt. Jag tycker det är lättare för mig att rida lösgörande arbete med träns och ta igenom hästarna i den rundare formen med tränset så kandaret åker på ibland för att stämma av det hela.
 
Jag tror det är väldigt bra att variera sig mycket med kandar och träns så detta funkar bra för mig =D
 
Idag kandar
Igår träns
 
 Lyx innan skolan

Att kunna träna alla hästar ett ordentligt dressyrpass innan skolan är lyx! Och faktiskt så är jag riktigt nöjd med alla tre. Gårdagens lösgörande arbete gjorde rörelserna positivt idag.

Jag måste bli bättre på att efter vila så ska alla hästar endast gå bassakerna såsom övergångar och lågform, kontroll och lydnad helt enkelt.


Herr E-type

Utvärdering av E-type idag
 
Han har inte tränats dressyr sedan tävlingen i lördags, så idag var det först lite fokus på lösgörande sedan kunde vi övergå till rörelserna ganska direkt. E-type gör rörelserna väldigt bra just nu, däremot tappar vi lite energi framåt och inte har ritkigt rätt takt. Så nu har vi bestämt att minska på gesten hur pass mycket rörelserna ska utföras och helt enkelt göra dom med mindre ställning och bakdel i skolorna så han orkar mera vinst i steglängd istället.
 
E-type kommer tävla nästa vecka sedan ställer vi av honom i två-tre veckor helt. Han har uppnått målet vi hade med honom så vi tänkte ge han paus så han får återhämta sig innan vi trappar upp till nästa tävlingsnivå.
 
 
 Utvärdering Jullan

Utvärdering Ridpass Jullan

Mycket bättre idag, vi fokuserade på små steg och låg form. Kontroll kontroll hela tiden. I övergångarna är hon inte tillräckligt snabb att bryta av, hon är inte stark däremot lite långsam att ta min förhållning ifrån galopp till skritt så nu lägger vi till en halt om hon inte tar övergången rätt. En förtydligande av övergången, blev mycket bättre efter bara några halter. Galoppen är bättre mer bärig men fortfarande brister det i styrkan men det kommer med tiden.

Gjorde mycket skänkelvikningar i både galopp och trav på diagonalen. Även där tyckte vi att hon var lite långsam så då fick jag se till att vara snabb med skänkeln utan att klämma och verkligen se till att hon var framför skänkeln= mycket bättre skänkelvikningar.

Imorgon ska vi jobba med förvändagaloppen och skolorna. 

Emelie har ju rullat iväg till Holland så nu gäller det att jag är supernoga med detaljerna och håller mig till planen själv hemma. Nyttigt men jag saknar redan att inte ha träningar inplanerade. 

Tre hästar

Stallet färdigt och höstarna var intagna samt Jouleen stod sadlad på gången nu när jag kom hem. Bra syster och bra teamwork!

Nu ska tre hästar tränas sedan blir det uppdatering på bloggen.

Jouleen har Oj Ojs täcke han vann i Ungern, sa sig själv att det var liiiite stort på honom va?;) Nu får Jouleen bära det me solthet och känna lite press. Rösta gärna

Lägg gärna din röst på mig, man kan smsa hur många gånger man vill och mejlrösta en gång per mejladress 

Smsa till 72001 
Ungidrottare EK GALA 32
Kvinnligidrottare EK GALA 51

Mejl nominering@flensidrottsgala.se
Och då skriver ni som ovan i ämnesraden 
Duktiga tjejer i kommunen som är nominerade, roligt att vi lyfts fram lite :) 

Oj Oj tyckte sådär om fotografen haha ;)


Planen

Min plan med Jullan i träningen de närmaste dagarna är att verkligen rida henne i låg form utan att hon drar in sig för mycket. Utan att hon sträcker ut ordentligt och stretchar, för hon vill gärna gå i den höga formen men hamnar dock ibland bakom lod och det vill vi såklart inte.

Sedan jobbar vi på sidvärtsrörelserna då hon tycker det är lite svårt och tappar takt i det. Så nu backar vi allting några steg och sänker till små steg och låg form men att hon gör rörelserna rätt.


Frågor

Fråga: jag har aldrig förstått om du betalar för dina träningar med emelie eller om hon är mer som en kompis? för när hon kommer och stöttar på tävlingar betalar ni då? 

svar: jag betalar för mina träningar, och även när hon kommer och hjälper mig på tävlingar. Det är ju Emelies jobb även om vi står varandra nära. Jag brukar dock "jobba" in lektioner med att hjälpa henne i stallet så vi hjälps åt väldigt mycket.


Fråga: Och så undrar jag om du inte tycker det är konstigt att i höga klasser måste man tävla på kandar (som är skarpt) men i alla klasser är det förbjudet att tävla med nova som typ är det snällaste man kan rida på?

Svar: Ett kandar är endast skarpt om du som ryttare rider med för hård hand annars är inte kandar skarp.. Din hand bestämmer hela tiden känslan vilket är väldigt viktigt att tänka på. Jag kan tycka att man bör få rida på träna upp i några högre klasser än vad som är med dagens regler. Det skulle gynna både ryttare och hästar som inte är redo för kandar ännu men känner sig klar för klassen. 

Fråga: Hej! Det hade varit jättekul om du hade skrivit ett inlägg ang. dina tankar om att man måste använda kandar i dom högre dressyr klasserna. Tycker du det är "plågeri"? 

Kram

Svar: Som jag skrev ovan, det är ryttaren som styr om betten är skarpa eller inte. Använder man kandar på rätt vis så är det förfinade av hjälperna man kan rida med. Däremot tycker jag att flera bör lätta på stången som man ser på tävlingar men jag hoppas tränare och domare tar ansvar för att säga till om man rider med för hård/ fel hand, det vet jag att mina tränare skulle göra till mig. Så nej absolut inte plågari, om man gör rätt :) Massa snö

Mycket snö har det kommit inatt! Nu räcker det tycker jag. Skönt att det blåser mindre idag, så ikväll vågar vi oss ut på vägarna med trailern för att åka till Brolöten för dressyrträning med Jouleen för Emelie.

Oj Oj får hänga med och ridas efter Jullan och Elin skulle rida konditionspass på E-type i snön.


Agria produkter

För ett tag sedan tog vi bilder på Brolöten till Agria, nu finns det bilder i deras shop som går att beställa hem. Bra kvalite och snygga saker kan jag lova att du får hem =)
 
http://www.agriashop.se/alla-produkter
 
Fotograf: Linnea Philipsson
 Blåser!

Det blir ingen uteritt idag, blåser för mycket samt att snön bara yrrunt så det skulle inte ge något alls. Det blev vila för hela högen.

Passar på att raka Oj Oj idag, han ser lite väl tuffsig ut minst sagt. 

De andra står just nu och mumsar Hö med torra täcken på sig :)

frågor

Fråga: Hej! Kommer du rida med i runstens div.1 lag? :) men vilka i så fall? Svara gärna i inlägg!
Svar: Hej! Nej det kommer jag nog inte göra som det ser ut nu. Jag har en tävlingsplanering redan som jag ska försöka följa. Det är isf att E-type kan vara reserv om det kris i laget efter lagryttare.
Det bli rätt mycket helger uppbokade iaf nu när jag kommer tävla både häst och ponny.
 
 
 Fråga: Vet du någon duktig dressyr tränare i södra Sverige? Jag har kollat lite men inte hittat någon intressant som inte bort för långt bort. :)
Svar: Jag kan tyvärr inte rekommendera någon då jag inte vill tipsa om folk jag själv inte ridit för eftersom jag tycker man ska bilda sig en egen uppfattning efter lektionen.
 Jag tränar alltid för Emelie Brolin, sedan 1 gång i månaden för Mattias Jansson! Kanske har någon annan av mina läsare tips på tränare?
 
Fråga: Hej först och främst din blogg är grym, några frågor: kan inte du förklara hur de går till för att ta sig till ponnysm med kval osv, eller vet du en bra sida med den informationen? När brukar anmälan till sm släppas? Hur blir de om klassen blir full eftersom den brukar bli de, är de dom som har högst poäng i kvalklasserna som kommer med? :)
 Svar: Hej! vad roligt att du gillar min blogg =)
För att kvala till ponny gäller det först att kvala ifrån regionalt till nationellt. 62% I LA P:1 eller Fei inledande för c och d ponny då det måste ingå skolor och enkla byten för ett kval, b ponnier kan kvala i la klasserna.
 
Sedan kvalar man till SM genom att man tar sina bästa resultat på nationellnivå och får ett medelvärde av dom två (måste vara över 65%) , sedan får man ha koll på kvallistorna hur man ligger till, de ligger ute i godtid tycker jag så det är lätt att ha koll.
men det är 15 st b-ponny, 25 st c-ponny och 40 st d-ponny som rider SM i dressyr och det är dom med högst kval som får delta. Anmälan tror jag brukar släppas 1 månad innan.. här hittar du alla information
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_34255/cf_559/Mall_f-r_Dressyr_SM_2014_-_Ponny.PDF
 http://www.kvalitehasthund.com/

Fanns några som undrade vart jag köpte mina boots och kandar, och det gjorde jag på Kvalité Häst och hund i Flen.
 
De har en hemisda ni kan kolla, finns inte det ni söker så skicka iväg ett mejl så hjälper de dig eller ring till butiken
 =)
http://www.kvalitehasthund.com/
 
 jag är i skolan =)

Fråga: Hola!
Hejjja dig, Lina! Du är grym och jag har stor respekt för dig som verkligen ger ALLT för ridningen och hästarna. Samtidigt så ödmjuk och jordnära (vad det verkar som) :)
Men jag tänkte på en sak; Har du mycket i skolan (läxor)? Nu skrivs ju inte allting i bloggen, men man får en känsla av att du nästan bara är i stallet haha, så man undrar hur du hinner med dem...
Ha det gött!
 
Svar: Hej! tack snälla, jag älskar det jag gör så då är det lätt att göra det lilla extra =)
Haha ja jag tror folk tror att jag inte är i skolan, MEN jag är där! Visst är jag ledig ibland då det är tävling eller någon viktigt träning, min mamma är lärare så hon låter mig inte missa mycket..
Jag pluggar mycket när jag är i skolan, försöker hänga med på lektionerna ordentligt. Sedan blir det plugg hemma på kvällarna efter ridningen.
 
Saker bli mycket lättare om man planerar och ser ljust på allting.
 
 Snöstorm

Jösses vad det blåser och snöar på tvären idag, man får ju hoppas att Messi inte blåst bort när man kommer hem. Om inte annat är han väl på äventyr någonstans mellan hagen och stallet ;)Tror också det råder lite avundsjuka i stallet hemma. När jag är hos Jullan sparkar Oj Oj och E-type, när jag är hos Oj Oj sparkar Jullan och E-type och när jag är hos E-type sparkar Oj Oj och Jullan. Så håller dom på, jag får ju vara glad att några tycker om mig iallafall!
 små tips.

Det som märks nu när de första tävlingarna på året är att allting är lite slarvigt av många ekipage. Och det säger jag ifrån det jag sett på både Strömsholm och Katrineholm.
 
Många hästar är långhåriga och ser lite raggiga ut, lite taskigt flås på några? (nej man måste inte klippa hästen, men då behöver man se till att hästen blir ordentlig varm och torr direkt efter ritten) Jag skulle inte vilja rida min häst svettig om den var långhårig i denna kyla. Sedan vet jag att många inte vill raka sin häst för denna kyla heller. Delade meningar på hästfolket på den punkten.
Felridningar dyker upp titt som tätt - nerver tror jag helt klart på den delen samt att man inte kommer helt förberedd. Smutsiga hästar, tycker faktiskt man får se till att hästarna ser lite mer rena ut, jag tvättar endast ben och svans denna årstid eftersom jag står i kallstall hemma. (passade på när jag var hos Sanna och tvättade hela E-type då det är värme i hennes stall) men jag ser till att rykta dom ordentligt innan start och torrschampo är super att använda! Sedan ett tips jag tycker alla bör göra, sätt upp håret ordentlig när man tävlar, det ser så mycket prydligare ut än när håret hänger och flänger samt att man slipper få hår i ansiktet.
 
Dressyr är en bedömningssport och helheten ger poäng och då tror jag man tjänar lite extra på att se välvårdad ut.
 
Självklart har jag blivit imponerad av många, har sett fina juniorekipage samt några fina yngre hästar som lovar gott för framtiden.
 
Mina silverboots får faktiskt hänga på ett tag till på tävling, de verkar ge oss lite extra spark i baken! De passade ju bra nu när jag kom 2a om inte annat ;)
 
Vad är era tips infö tävling och på tävlingsplatsen?
 
 
 
 Hård mot mig själv

Kommentar; Ni är grymt fina tillsammans! Det är ett riktigt kap du skaffat! ;) Jag tycker du var väldigt hård mot dig själv när du skrev att du hoppades på ett kval, men att ni antagligen inte skulle få mer! Du kanske är lite av en pessimist? ;) Kram och Grattis, det kommer gå så himla bra för er <3
 
Svar: Tack jag är verkligen nöjd med min nya häst, ibland glömmer jag att hon faktiskt är min <3
Hehe ja jag är hård mot mig själv, men jag har väldigt respekt för att komma ut på tävling. Jag vill kunna visa upp att vi har där att göra vilken start/nivå jag än ger mig in på. Och till saken är att vi inte är redo att visa det vi kan ännu, vilket jag inte kan begära efter denna korta tid, men då knyter det sig lite på mig och jag vill verkligen sätta allting och då blir det pannkaka. Då fick jag helt enkelt dra ner på kraven, inte rida i för stor trav då vi inte ännu orkar hålla ihop det och vi hinner framförallt inte med. Vi fick satsa på ordentliga vägar och att det skulle se kontrollerat ut, det plockar man också poäng på.
 
Jag har aldrig tränat så hårt som jag gör nu, jag har en plan som heter duga och jag SKA bli bättre i allting jag gör. Hästarna ska tränas varje dag med en plan, det får inte bli för mycket för dom utan en välplanerad veckoplan hela tiden. fokus fokus fokus.
 
Mitt mål är att träna mer än mina motståndare, jag ska rida så mycker hästar jag bara kan och jag ska utvecklas en massa. GOGOGO!
 
 nästa start

Nästa tävling blir i Eskilstuna,  den 4/2 alltså nästa tisdag, en kvällstävling. Sånt gillas när klubbarna lägger in!
Det blir msv c:2 igen, och jag är ute efter kval nummer 2 till msv b så jag hoppas vi sätter det direkt så är vi klara med det delmålet på Jouleen. E-type den rackaren ska få följa med också och då inte stanna i öppnan tack, domaren uppskattade inte det alls hehe.Min första 1 a i protokollet? Klarar mig utan det flera gånger om jag får bestämma.
 
Både E-type och Jouleen fick vila idag efter gårdagen, E-type vilar även imorgon medan Jouleen ska få sig en tur ut i skogen. Elin och jag rider Oj Oj och Jouleen ihop ut, hoppas det inte hinner bli för mörkt bara.
 
Emelie åker till Anky i Holland nu i veckan vilket betyder att jag får klara mig utan hennes hjälp tyvärr. Är såklart glad för emelies skull att hon återigen får komma till en av världens bästa tränare. Ska se till att boka några lektioner av Chris utöver att Elin hjälper mig.
 
På lördag kommer det vara träninsdag här i sparreholm, Elin håller i dressyren på förmiddagen och Sarali i hoppningen på eftermiddagen, finns några få platser kvar om någon vill vara med.
 Kontakta elin isf på elin_dolk@hotmail.com för info och prisuppgifter.
 
 
 Katrineholm

Tänkte fortsätta att utvärdera tävlingsplatsen jag är på, kanske någon som tycker det är bra om ni själva ska dit?

Katrineholm

+ : att de har tävling såhär tidigt på året!
+: tyckte starttiderna rullade på, jag märkte inte av några förseningar för mig
+: att de använder sig av equipe.
+: trevliga funktionärer, speciellt i seket ;)
+ underlaget inne på tävlingsbanan var bra

-: riktigt dåligt underlag på framridningen i ridhuset, hade varit bättre att ta med solstolen och spela volleyboll där ;) alldeles för löst och för tungt. Jag ville inte utsätta mina hästar för det och valde att rida fram på utebanan som var bättre men inte bra.

-: lite dålig belysning på utebanan när det började skymma (dock red jag innan det mörkna så jag drabbades inte av det)

Jag kommer tillbaka :)MSV:C2 Jouleen 72,3%

Våran första tävling ihop!
Vilken fantastisk debut!

Fina Jouleen, hon skötte sig så bra idag! Lugn och lyhörd hela tiden trots riktigt kass underlag att rida fram på i ridhuset så vi fick lov att rida fram utomhus där det var lite bättre men blåst och kallt.

Det blev några mindre missar i programmet men vi hade kontroll på det hela ändå. 
Det blev 72.3% och en andra placering.
Bra debut efter två veckor tillsammans :) första kvalet till Msv b fixat!

Klara Andersson Antelli gjorde även hon debut med sin nya juniorhäst och knep första platsen på 73%. Vi är på gång vi juniorer! Grattis Klara!

Tyvärr knappt några bilder då systemkameran strejkade och prisutdelningen hölls utomhus
Stort grattis till min vän Alice som också är junior som red på 73% i Msv b:4, en ritt utan missar alls. Första ritten

Rackarns, det gick inte som tänkt. Framridningen var bra men sen var det trångt i ridhuset när man ska vara i collektingring så hatar etype trånga utrymmen, och då tar det stopp.

Vi stannade i en öppna vilket gav en 1a och snurrade i en bakdelavändning som gav 3,5 
Så 64% det övriga var helt okej.

Nu jouleens tur!Målet med dagens tävling

Målet idag med tävlingen:

E-type- han har faktiskt känns väldigt bra senaste dagarna så jag tror vi sätter vår bästa ritt hittills på banan. Känns så just nu isf, men sedan kan ju allting hända. 

Jouleen- vi är långt ifrån klara, vilket man inte kan förvänta sig på denna korta tid heller. Det jag vill få ut idag är att se hur hon blir på tävling för att jag ska kunna matcha det i framtiden på ett bra vis. Vore skönt om vi klarade 62% kvalet men mer än så blir det nog inte idag då vi inte är redo ännu.

Jag- rider välplanerade vägar och ser till att hästarna får rätt förutsättningar för att prestera. Att jag inte blir stum inne på banan utan att jag faktiskt vågar rida mig igenom rörelserna. 

Nu ska hästarna ut i hagen några timmar, vi ska mocka och fixa stallet. Packa till tävlingen sedan får dessa två komma in igen för tillfixning genom att bli ryktade samt att knoppar ska sys.

"Kan man inte vinna kan man vara snygg" 
Fina är dom mina tävlingskompisar iaf :) Sitsträning

Får rida väldigt mycket utan stigbyglar för att komma ner i sadeln på Jouleen. Svårt att hitta sitsen på ny häst men jag kämpar på..
Dyon

Det blev ett Kandar ifrån Dyon, tog med lack och helt svart, hoppade över med vittfoder.
Kosta cirka 3500kr köpt  på Kvalité Häst och hund i Flen
 
 
Tycker det blev bra eller vad säger ni? 
 

Nya boots och Kandar

Outfit från idag

Tror det blir ännu bättre med bruna lindor till dessa boots :D 
Nya kandaret är även på, svart med lack ifrån Dyon


Leopard boots

Hiss eller diss?
 
Haha jag och elin tycker dessa boots är så snygga, tror Jouleen kommer passa super med dom:) men här kommer det nog vara delad mening om vad ni tycker. Köpta på Kvalité häst och hund i Flen.
 
Kommer outfits bilder sedan.


 Vilken färg till fuxar?

Fick frågan om vilka färger jag tycker passar fuxar. Och jag tycker inte att man ska begränsa sig utan köra på med det man tycker är snyggt. Däremot kan jag inte tro att rött och rosa passar så det låter jag bli.

Får pröva mig fram så kommer det ett inlägg med outfits på Jullan om någon vecka.


Matchande !

Ser i kommentarerna att ni också tänkt på att Jouleen passar bra in med Team Brolin.


Haha Briman och Jullan är lite lika, dock är Jullab mycket tunnare då Briman har ordentligt med muskler. Men vänta du Briman jag hörde av Jullan igår att hon hårdtränar för att komma ikapp ;)

Briman

Jullan

Hur det hela gick till

Jag har inte skrivit så mycket om hur vi hittade ”Jullan” och hur det hela har gått till så tänkte göra det nu för er.

 

Jag och Elin hade spanat in Jullan då hon låg ute på hästnet för att den hon stod hos bodde nämligen bara 15 min ifrån oss, så vi spanade in försäljningsvideon och tyckte hon såg trevlig ut men det var ju inte riktigt det vi sökte, utan vi letade lite mer efter en häst som kunde lite mera och hade lite bättre resultat än vad Jullan hade i bagaget. Men sedan ringde Emelie till Elin och hon hade också kollat in videon och tyckte hon var värd att åka och prova. Så sagt och gjort vi bokade tid.

 

Den 3 januari åkte vi hem till Camilla Toll som bedriver träningar/försäljningsstall, hon bor utanför Malmköping så alltså nära oss. Carina som Jullans tidigare ägare heter tränade för Camilla då och då och Camilla har haft Jullan i träning ibland.

 

Camilla visade Jullan först och det såg bra ut, vi rider lite olika så jag visste inte riktigt om Jullan var något för mig. Men Camilla visade lite skolor och byten sedan hoppade Emelie upp och Jullan började växa mer i våra ögon. Emelie gjorde fina skolor på henne och hade bra takt i traven, galoppen var inte allt för bra. Till slut var det min tur och jag tyckte att det var svårt, hon är mycket känsligare än vad jag brukar vara van vid och vi fick lite kommunikations problem men jag hade även en känsla om att det kunde bli bra…

Vi funderade några timmar och ringde sedan upp Carina igen och frågade om vi fick ha henne på prov för att testa ännu mera, och det var inga problem. Elin och hennes kompis Dennis åkte upp och hämtade Jullan den 10e januari och sedan har hon fått stanna kvar ;)

 

Jag började med att ha henne på Brolöten där Emelie och Chris tittade på henne ordentligt. Orden var trevlig häst med bra trav hade något i sig som de trodde på, däremot är galoppen svag och det är mycket träning som gäller nu för att stärka henne där. Vi visade henne efter för Line W som gillade henne och vi beslutade oss sedan för att om vi la ner ordentlig träning med Emelies hjälp så skulle det kunna bli riktigt bra, så vi besiktade henne och slog till för köp efter lite förhandling.

 

Igår var jag och pappa och skrev papper på Arlanda med Carina, hon skulle flyga iväg på semester och det var en bra mötesplats då det är närmre än att åka till Dalarna för oss. Idag lämnade vi åter trailern och nu är hon alltså min. Skum känsla men otroligt roligt.

Planen är nu att försöka göra våra kval i Msv C ganska omgående om vi får önska ( 62% två gånger) för att sedan få starta msv B:4 som ger oss rätten att sedan få rida Juniorprogrammen om vi kvalar även i b:4. Ni hör en massa kval så det finns inte tid att träna och låta saker bli så bra som vi tror det kan bli, utan vi måste igång.
 
Hoppas ni vill följa våran resa tillsammans.
 
 
 Syskon

Fråga: Hej! 

då jag nyligen börjat läsa din blogg och tycker om den undrar jag lite vem elin är? Jag har läst lite att det bla är hon som kör mycket på dig och hästrna samt i frågestunden svarade du att det var hon som hjälpte till med utrustning och sådant? 

Svar: hej!

Roligt att du har börjat läsa min blogg. Elin är min storasyster :) vi gör allting tillsammans med hästarna och hjälper varandra jämt. E-type är Elins häst som jag nu börjat tävlat, då elin inte gillar att tävla som jag gör. Elin bor i ett eget hus en bit ifrån våran gård så vi har väldigt nära till varandra och åker på alla träningar och tävlingar ihop. 

Vi är världens bästa team tillsammans! 

Elin & Messi :)Tränat X3

Tre hästar tränade idag på Brolöten imorse, avslutade med Jouleen som gick bättre idag, kan bero på att jag red bättre och var mer avslappnad:)
 
Så fort jag stöter emot och inte är mjuk så blir det inte bra, men när jag är följsam och lättar av snabbt så går det! Hon är en känslig dam helt klart och teknisk att rida.
 


tack ni!

Tack för all hjälp om råd om kandarfärg åt Jouleen. Det är delade meningar om det hela så det funkar med vilket som :D
 
Det hade varit så mycket lättare om jag hade en sadel som var Jouleens för då hade jag ju tagit kandarfärg efter sadelfärg, men just nu går hon med min svarta equipesadel och vi prövar även Elins bruna amerigosadel på henne, så där är vi ju inte heller klara haha. Jag har ju båda bruna och svarta stövlar, gahh. Ett sådannt litet problem som blir så stort i min lilla bubbla;)
 
Idag: Strax Brolöten med Jouleen, E-type ikväll efter skolan
Imorgon: Jouleen och E-type dressyrträning
Lördag: Rida ponnyn som jag ska träna/tävla på förmiddagen, träna Oj Oj och Tävla E-type och Jouleen på eftermiddagen
Söndag: Träna Oj Oj
 
Här är iaf kandaret vi spanat in, av märket Dyon, finns på Kavlite Häst och Hund i flen.
Rundsytt, lack och vitt foder.... snyggt!
 
 
 
 
 
 Jouleen & jag

Första filmen på oss. Mycket att träna på för att det ska bli bra men fet är roligt och jag tror på henne.vad tycker ni?
Programridning

Programridning idag för Gustaf Svalling på Jouleen. Ja jösses,jag har inte hunnit ridit igenom programmet på denna korta tid. Och man blir lite paff när allting kommer så fort på varandra och man hinner inte med. Jag vet inte ännu hur jag ska lotsa henne men men det kommer bli bra.

Men sen fick jag riktigt bra hjälp och tips hur jag ska göra så det var roligt. Gustaf är så posetiv till min ridning så man blir lite stolt varje gång man ridit för honom.

Jaja som sagt får bli som en träning på lördag så växer vi i varandra så småningom om. 

Finns kort film på instagram liinadolk sedan kommer det upp en film ikväll eller imorgon.

Emelie får hårdträna mig imorgon och på fredag så vi kan försöka genomföra programmet :) 


Svart eller brunt?

När man går ifrån ponny till storhäst så betyder det uppgradering av utrustning. Jouleen kan inte direkt ha Oj Ojs täcken. Man kan inte köpa allt på en gång så vi tar lite köp i taget.

På måndag ska vi till Kvalité häst och hund och köpa kandar om vi hittar något som passar.
Finns ett svart där som är såååå fint men Jouleen är ju fux och bör ha brunt.. Eftersom att man ska se hästen och inte kandaret först. Men svart lack är enligt mig snyggare än brunt lack.

Vad tycker ni, kan jag ha svart kandar på Jouleen eller ska jag köpa ett brunt?!

Beslutsångest! 

OBS! Uppdatering, ni som kommenterar att jag inte ska ha lack, nej nej jag är lackfrälst. Lack ska ska det vara varesig det blir brunt eller svart ;) 

Etype i sitt bruna kandar.


Hittade denna bild på en fux med svart. Jouleen har ju också mycket vitt i huvudet

Svar på frågor

Svar på frågorna
 
Fråga:Har du några andra intressen än bara hästar?
Vilken är den bästa tävlingsplatsen du har varit på?
MVH Madde =D
 
Svar: Mjaa. Hästar är ju liksom mitt allt, men klart jag gillar att umgås med kompisar. Tränar även innebandy när tid finns . Träning är mitt allt ;)
Jönköping tycker jag har bra tävlingar.
 
Fråga: vad har ni för bilar att dra trailern med?
Svar: elin har en vit Ford kuga och mamma en svart Audi Q5.
 
 
Fråga: kommer du sakna ponnytiden när Oj Oj är såld ? Tycker du att det är lika roligt att rida storhäst som ponny eller tycker du något är roligare?
 
Svar: ponnytiden är väldigt roligt på sitt sätt, man träffar sina vänner på nationellatävlingarna och det känns som en liten familj som ses ;) tycker inte att det är samma stämning på storhästtävlingarna, där sköter alla sig själva och inte samma umgänge.. På både gott och ont ;) 
Ponny är ju superroligt att rida, Oj Oj och jag är tajta som tusan och jag älskar honom. Men nu ska det bli kul att utvecklas vidare eftersom jag nått den högsta nivån.


 
Fråga: Jag har en 7årig c-ponny som inte blivit dressyrriden, förens när han var 6år då han kom till mig så han är lite efter men väldigt fin och sammarbetsvillig i dressyren/ markarbetet. Jag behöver tips på övningar som stärker ryggen om du har några?
 
Svar: kul att du sitter på en lovande ponny. Skynda långsamt och bygg upp styrkan och konditionen först. Ut och klättra med hästen det är bra för ryggen och rid över bommar. Träna hästen i låg form så den arbetar ordentligt bakifrån stärker hästarna också. Gymnastikhoppning är också bra, varierad träning är det bästa för att stärka hästen :) 
 
Fråga: tack för att du gjorde som jag ville. :) vad är dina mål för i år? Har du fått några i intresserade till Oj Oj?
 
Svar: så lite så :)
Mina mål med hästarna
Jouleen: Kortsiktigt är att hitta knapparna med varandra, förbättra galoppen som är svag just nu och börja befästa lite rörelser, allt måste bli bättre än vad det är just nu, men hon har det i sig. Långsiktigt mål är att om det går bra med träningen att kvala till junior SM. Nästa år höjer vi ribban. 
 
Oj Oj: han är till salu, och jag hoppas någon mindre ryttare tar över honom. Annars om han är kvar ta medalj på SM och hålla hög nivå på nationella tävlingarna.
 
E-type: kvala till Msv B som vi nu gjort redan och sedan rida Msv b på 68% innan årets slut. Nästa år junior SM.
 
Jag: bli mer teknisk och lite snabbare i mina hjälper.
 
Fråga: fick du med någon utrustning med Jouleen?vem betalar för täcken och utrustning till hästarna?
 
Svar: jag får ta över hennes träns, så det är bra så vi slipper byta allting nu direkt. 
Jag betalar i den mån jag kan, annars är Elin snäll och hjälper mig med nya saker. Mamma och pappa sponsrar ibland också.
 
 
Fråga: ska man köpa lite för höga stövlar eftersom de sjunker? Bra blogg <3
 
Svar: Ja alla stövlar sjunker lite, så ta lite längre skaft. Det kommer göra ont i början men sedan sitter de som en smäck ;) tack snälla!
 
Fråga: Vilka är de bästa dressyrstallarna runt om i Stockholm?
 
Svar: oj ingen aning faktiskt, har ingen koll alls. 
 
Fråga: hej! Jättefin blogg!
Har du sponsorer ? (Då det kostar mycket att tävla osv) hur kom det sig att det var dressyr du ville hålla på med? Kram :)
 
Svar: Hej!
Jag har MaskinCenter i Sparreholm som sponsrar mig ibland med lite kläder och utrustning. 
Sedan Kvalité Häst och Hund i Flen där jag blivit en av deras sponsorryttare, vilket innebär att jag har rabatt i butiken samt att de även kommer sponsra med vis utrustning.
Jag brukar själv jobba in lektioner så jag kan träna ännu mera, samt att jag nu kommer träna/tävla en ponny som jag tar betalt för, de pengarna går oavkortat till ridningen.
 
Flens event och nöje sponsrar med 5000kr till träning, de pengarna kommer tills sommaren. 
 
Jag började nog med dressyr eftersom jag var med Elin på Brolöten när jag var liten, svårt att inte bli intresserad av dressyr där ;) hade även en ponny som inte ville hoppa haha.
 
Fråga: när man vill kvala till nationellt i tex la:P1 hur går det till ska man meddela arrangörerna det när man anmäler eller säger man till i sekretariatet eller man kanske inte behöver säga till alls? Hur har du gjort?
Har det blivit så att man inte längre får ha stora loggar på utrustningen och kläder? Eller inga alls?
 
Svar: nej det behöver inte meddela att försöker kvala.
Däremot när du har anmäler till nationellt vill de veta vart du kvalat, datum och resultat. Det kan du skriva i tdb på anmälan under övrigt, sedan är det alltid bra att skriva ut resultatlistan och ha med till tävlingarna så du kan visa upp det om någon frågar.
 
Ja det är regler på hur stora loggar man får ha, kolla i TR det står väldigt bra där :) lycka till med kvalet!
 
Fråga: har du tips  hur hårt/löst man ska Linda är alltid rädd för stt jag ska Linda för hårt för löst :) (lindning vid ridning)
 
Svar: Ja det är viktigt att man har koll på hur man ska göra, annars är det bättre att använda sig sv skydd.
Man ska ju ge ett bra stöd men man får inte dra åt för hårt. Se till tt det sitter bra och stadigt. Be alltid någon som kan Linda kolla efter du gjort det så kommer du lära dig snabbt om vad som är rätt :)


 
Fråga: Hur gick det med ponny du skulle "provrida"?
Hur får du Oj Oj så vit? Eller är han helt enkelt inte en skitgris? ;)
Hur är Emelie att träna för?
 
Svar: Ponnyn gick bra och jag kommer fortsätta träna och sedan tävla den. Den passade mig bra =) Den är inte till slau utan jag ska utbilda den lite då ägaren till ponnnyn är bara 8 år och ponnyn är lite "för bra" att endast lullrida eller vad man ska säga. Lyxproblem ;)
 
Haha nej Oj Oj är inte renlig av sig, men jag tävttar han ordentligt två gånger med schampoo vid badning då får man rent allt =)
 
Emelie är världens bästa tränare, hon är aktiv, puffar en framåt, vill mycket och bäst helt enkelt. Vill aldrig sluta träna för henne.


 
Fråga: Vad är bästa tipset för en ponny/häst med dålig bjudning?
Om Oj Oj inte säljs innan SM ska du då starta SM med honom?
Vilken är den högsta/lägsta procent du fått med Oj Oj och E-type?
 
Svar: Bästa tipset för att jobba fram bjudningen är att rida utan spö och sporrar, komma åt hästen för sätter. Samt att se till att man inte klämmer hästen utan att den blir snabbare för skänkeln.
 
Fråga: Vad tycker du om att din lagkompis Ella Vibke har fått Jarno?
Svar: Jättekul för Ellas del såklart, ska bli roligt att se dom tillsammans på banan sedan. Håller tummarna för dom två. Amanda visade ju att Jarno är en topp-ponny!
 
Fråga: Hur länge har du ridit?
När fick du din första ponny?
 
Svar: Har "ridit" framför Elin/Emma när  jag var 2 år ut i skogen på deras hästar.
Fick min egna ponny när jag var 3 år, ärvde Elins b-ponny Viggen =)
 
Fråga: hur många läsare har du?
Svar: det ligger över 1100 unika om dagen sedan över 2000 sidvisningar. Men vill locka fler läsare så ni får gärna tipsa om min blogg :)
 
Fråga: ska du starta något med Oj Oj?
Svar: ja det ska jag, är anmäld till nationell i Fagersta början på mars. Men som sagt jag ser helst att han blir såld, så en mindre ryttare får ta över stjärnan.
 
Fråga: vad är det bästa med att rida?
Svar: att man kommer ett djur så otroligt nära, sedan är det häftigt att få en storhäst på över 500 kg att samarbeta tillsammans med mig. Ingen dag är den andre lik :)


Fråga: 
 Varför fastnade du för just Jouleen? 

Hur gick det med ponnyn du kanske skulle rida och tävla? 
Vilken av hästarna som går VM och OS och sånt tycker du är finast? 
Hur många rosetter har du? 
Vad är dina styrkor samt svagheter som ryttare? 
Svar: Hon är posetiv till arbete och har en trevlig inställning. Gillar henne mer och mer för varje dag.

 
Ponnyn kommer jag fortsätta träna :)
Alltså jag tycker det finns så otroligt många fina hästar på världsrankningen så svårt att säga just en, men Tinnes Anton gillar jag mest bland de svenska.
Jag har många rosetter, vet inte hur många men många:)
 
Mina styrkor som ryttare är att jag kan visa upp hästar bra, har en bra känsla tror jag. Min svagheter är att jag vinklar fötterna utåt och att jag måste bli snabbare i mina hjälper.

 
Fråga: Hej! 

Jag undrar vem som har varit svårast att tävla mot under detta året som varit på ponny? 

Finns det någon bland juniorerna som du tror/vet blir svår att tävla mot? 

Tycker du att ojoj har förändrats något under dessa år du haft honom? 
Mvh, 
Matilda

Svar: svårast att slå på tävling var nog Linnea Holmgren, de levererar oftast väldigt stadiga ritter och gör sällan misstag.

Sofie Andersson har jag stor respekt för bland juniorena, rider väldigt bra och sitter på fin häst.

Oj Oj har blivit mer jämn och har blivit bättre i allt tycker jag. Men han är i sin bästa ålder nu så det finns nog ännu mer att hämta :)

Fråga: Vad är det i ridningen som driver dig framåt? Vad tror du är det som fått dig att lyckas i så ung ålder? Har du något tips för att jobba upp självförtroendet inför tävling? :) 

Du är sann inspiration! :D

 

Svar: Jag älskar att träna och det gör mig inget att vara i ridhuset 4 timmar efter skolan, jag har suget hela tiden att bli bättre. Att jag har det här drivet är för att jag är på Brolöten, man blir mentalt inställd på allt som krävs för att lyckas. Mitt tips att ha självförtroende är att släpp omgivningen, alla är så upptagna med sig själv så ingen reagerar direkt på andra. Du har dina egna mål och ingen annan ställer krav på dig än du kom väl förberedd. Tävla är så otroligt roligt :D 
Kul att höra, tack!

 


 
Fråga: Hej! 

Har du haft någon pojkvänn och är du intresserad av att skaffa en? Tycker du att det är tråkigt att du aldrig kan följa med och festa med de andra i din ålder? 
Kan du nämna de 5 bästa och 5 sämsta täclingsplatser du varit på? Har du något tips på vart man kan tjäna ihop lite extra höga poäng i FEI programmen? Roligaste ponnymeetingsen? 
Lycka till med Jouleen :)

Svar: mjo jag har haft en pojkvän men det var inte något längre och seriöst, hästarna lockar mera och min största kärlek just nu har fyra ben ;) jag är på fester ibland, men sällan. Jag vill bli bäst i ridningen och satsar allt. Jag firade nyår med mina vänner så ibland händer det. Träffar mina vänner i skolan och på tävlingar, detta är mitt val:)

Bästa tävlingarna tycker jag Jönköping brukar hålla stora ridhus och bra underlag. sedan trivs jag på många ställen. Sämsta vet jag inte direkt, bryr mig mest om underlaget sen kör man ;)

För att få höga poäng i Fei programmen gäller det att ha hög samling och kunna rörelserna, rida dom punkt till punkt.

Derbyt är roligt då man ser alla nivåer och att det är både hoppning och dressyr. NM var speciellt och SM är det alltid en speciell känsla att vara på. 
 
 
 
 
 
 
 Jag älskar han

Finast bästa Oj Oj
Behövs inga ord, dessa bilder beskriver hela han. 


Superfina hästar!

Åh! Världens bästa hästar jobbade på så otroligt bra idag.

Amanda (b-ponny 4 år Brolötens) svarade bra på gas och broms, fina gångarter 

Grand Valley (Brolötens) super i galoppen, tänkte att Jouleen skulle få lära sig av honom ;) en så skön galopp och vilket register.

E-type- bästa passet någonsin? Aå glad att han är igång. Elin är nog gladast :) jättefina skolor och travökningarna satt idag!

Oj Oj- som en gummiboll väldigt loss och mjuk i sidorna. Gjorde klockrena övergångar idag. 

Nu pker vi hem ifrån Brolöten, glada och utan stress! Ska hem och fixa det sista i stallet innan vi ta kväller.

Jag och Elin är ett grymt team om någon har missat det. <3 

Fråga

Se frågan nedan.

Jag har haft Jouleen hemma i två veckor på fredag. Och vi märkte direkt att hon finner sig i miljöer och är inte orolig av sig. Hon har varit med på Brolöten fram och tillbaka och tar det väldigt bra också. Annars hade vi såklart inte anmält. Jouleen är ingen unghäst utan har varit ut innan. Man måste anpassa allting efter varje häst visa klarar det och andra inte. 

Sedan är det kval som behöver göras och då vill jag nå det snart så vi kan ta en träningsperiod i lugn och ro sedan.

Jag är väldigt trygg själv att tävla så för min del är det ingen sak att åka iväg. Vi tar det som en träning och lär känna varandra. 


Idag

Utsläpp av hästar imorse innan jag gick till bussen mot skolan. Vi har en rymling hemma och det är att Messi har börjat gå runt i hagarna som han vill, han byter lite. Så nu måste ännu fler trådar upp , suck!

Jag kommer hem vid 17 idag, då pker jag, elin Oj Oj och E-type till Brolöten. Tränar dom två i ridhuset sedan ska jag även rida Valle. Full fart med andra ord!

Jouleen vilar idag så hon orkar med programridningen imorgon och tävlingen på lördag. 

frågestund

Dags för en frågestund känner jag, stall alla frågor ni vill (dock inget trams om mitt privatliv som trillar in ibland )
 
 
 
 Tävling med två

På lördag blir det start med två hästar u Msv c:2, E-type och Jouleen.
 
Jag har haft Jouleen i två veckor hemma och redan anmäld till första start. Och nej vi är inte redo helt för det att visa upp vad vi kan såklart, MEN att vi väljer det är för att vi behöver komma ut och se hur hon är på tävlingsbana, blir hon tittig? Spänd? Orolig? Loj? Hur länge ska man rida fram? Träns? Kandar? 
Träna dagen innan? upplägg?
Ni ser, det är så mycket frågor som behöver besvaras så det är lika bra att börja direkt. Jag kan tävla så det är unga problem, men kan vi det tillsammans redan nu? Det återstår att se.
 
Jag är junior nu, och tiden tiden ska jag satsa allt jag kan, det får bära eller brista roligt ska det bli hur som. Men det är en jäkla hets på kvalen och först ut är att rida två Msv c over 62% så vi får starta msv b.
 

Håruppsättning

 
 Fått frågan igen om hur man gör håruppsättningen jag nu använder mig av vid träning.
Kolla in detta inlägg: http://liinadolk.blogg.se/2013/november/tusen-tack-gunilla.html
 
Plättlätt att göra och går snabbt :)
 
http://www.blogkeen.com/view_blog.aspx?id=102538402
 
 
 Nominering

Glömde skriva att man även kan rösta på andra vis för er som vill.

Man kan även rösta via mejl på mig till Idrottsgalan nominering@flensidrottsgala.se 
I ämnesraden skriver man "Lina Dolk 32 & 51" 


Tack snälla om du la din röst på mig:)
Jag ska bli bättre

Min plan att bli ännu bättre och kunna nå mina mål: 

1. Ha en träningsplan med varje häst. Alla ska ha delmål för att nå det stora målet.

2. Träna ännu hårdare, ha ett upplägg med Emelie 

3. Hela tiden ha en bra cirkel med tränare- hovslagare- veterinär- equiterpeut- familj 

4. Tro på mig själv och mina hästar. Genom träning blir allting bättre

5. Rida så många olika hästar jag kan. Dock ska våra alltid komma först.

6. Utveckla min kondition och styrka ännu mera så att jag orkar prestera. Ha bra mat med mig på tävling och sova ordentligt innan tävling.

7. Packlistor till varje häst, vara förberedd och ha en plan b. 

8. Ha en bra planering med Elin om allt hur stallet ska skötas till att få hem foder i tid samt ha ordning på utrustningen.

9. Kvalité i allt, allting spelar in. allt!

10. Ha roligt på vägen, och se till att hästarnas välbefinnande alltid kommer först.

Ett råd till alla, sluta bryr er om saker ni inte kan påverka, det går bara påverka resultat ifrån sig själv genom att bli bättre hela tiden. släpp omgivningen och ödlsa inte enegi på onödiga saker, att gnälla eller prata illa om andra drar ner dig själv. Håll huvudet högt och se framåt. 


Grovplaneringen

 
 
Grovplanering för veckan
 
Måndag: Dressyr E-type, Rida ut Jouleen
Tisdag: Dressyr E-type, Rida ut Oj Oj
Onsdag: Programridning för Gustaf Svalling på Jouleen
Torsdag: Jogga Jouleen, Dressyr Oj Oj
Fredag: Dressyr E-type, Dressyr Jouleen
Lördag: Tävling Katrineholm Msv c:2
Söndag: Dressyr Oj Oj
 Outfit tävling

Outfit tävling
 
Hjälm: JW, Kvalite Häst och Hund
Kavaj: Kingsland,  http://www.sannanilssondressyr.se/
Träns: Hööks
Schabrak: Mias, Scharpman Eskilstuna
Stövlar: Ariat, Kalite Häst och Hund (vägrade frysa om fötterna så fick bli träningsstövlarna)
Benlindor: http://www.ryttarsmycken.se/
Hårnålar: http://www.ryttarsmycken.se/
Sadel: Amerigo
Jacka: Uhip, Maskincenter
Boots: Catego, Julklapp ifrån Emelie! Höjde hela outfiten inte sant?
Plats: Strömsholm
Klass: Msv c:2, 4e placering 65,6%
 
 
 
 Bilder ifrån tävlingen

Världens absolut bästa Linnea fixar fina bilder igen till mig. Detta är ifrån tävlingen på Strömsholm i veckan <3
 
 
Skrittar ut, näjda och glada att första starten är gjord!
Får man pris är man glad ;)
 
 
Ökad galopp!
Sluta! Som faktiskt blev riktigt bra, vi börjar lära oss.
Härlig trav, och kola mina armar, jag sitter mycket bättre än för bara några månader sedan.
Blicken! Att det ska vara så svårt att titta upp..
Älskar bootsen!
 
 trötta men glada

Det var jättekul igår när vi firade Emelie och Chrille på Brolöten, vi kom í säng strax innan 04 så idag är vi lite trötta här i stallet, men det är det värt och hästarna vill såklart ha sina vanliga rutiner! :D
 
Och även fast det är söndag så är hovslagaren och skor våra hästar, E-type och Messi är klara hemma och Ida håller nu på med Oj Oj och ska kolla på Jouleens hovar.
 
 
Klockan 12 ska jag prova ponnyn som ägaren vill ska bli tränad/tävlad, vi får se om vi passar ihop helt enkelt.
Jouleen ska tränas för Emelie och Oj Oj rider jag själv i ridhuset sedan ska E-type få röra på sig när jag kommer hem igen.
Det var Bondteama igår på festen =)
 
 Kontroll

Träningen idag var det fokus på kontroll och lösgörande.
 
Jullan som vi kallar henne för går naturligt i den höga formen, vilket är bra såklart. Men då finns det alltid ett men har jag fått lära mig;) Då har hon svårare för att gå i den lägre formen och kunna jogga lågt och avspänt. Så vi fokuserade på att variera formen och ställningen mycket idag. Vi jobbade även på att hon ska kunna gå med små steg och inte vara älga iväg. Fick riktigt bra hjälp idag så vi är nöjda :D
 
Oj Oj var fin men PIGG! Haha världens bästa ponny!


rösta på mig- flens idrottagala

Ni som vill och tycker jag förtjänar det för gärna rösta på mig till Flens Idrottsgala

Jag är nominerad i två grupper 
- Årets Unga Idrottare (32)
- Årets kvinnliga idrottare (51)

Man smsar och skriver 
EK GALA 32 och EK GALA 51
(Man måste skicka det i två sms)
Och sedan mellanslag som ni ser.

I år har jag Inviduellt 4e plats på SM, Silver Lag SM, 4e plats NM, Silver lag NM, derby segrare, internationella vinster, samt fina procent i juniorklassen på Grand Valley.

Hoppas ni vill rösta på mig!:)


Mot Brolöten

Nu är vi påväg till Brolöten, träning med Jouleen och Oj Oj sedan blir jag och hästarna kvar där.

Resultat

Många har säkert redan spanat in vad Jouleen har gått för klasser, och hon har startat Msv b:4 på 63% och Msv c på 65%
Detta är alltså ingen färdig juniorhäst som har en massa resultat med sig, och det känns BRA! 
 
Jag tycker det ska bli jättekul att få utvecklas med denna tjej och vi kommer att ut och starta snart då det är en massa kval som måste nås för att gå vidare. Men vi har ingen stress med något utan vi ska skaffa rutin nu för att se hur vi funkar på tävlingsbana ihop. När man har en ny häst är det jättesvårt att veta hur man ska göra  på tävling för att få sakerna att klaffa, små små detaljer är så viktiga. 
 
Men vi passar bra ihop det lilla vi har hunnit med och jag tror att nästa år blir vårt år ;) 
 

Hon är min!

Ni kan nu få säga Hej till min juniorhäst! Denna vackra tjej är nu min satsning på juniortiden. Jag bubblar av lycka och längtar till imorgon när vi drar igång på riktigt med träningen. ÅHHH!!!

Namn: Jouleen Af Högberget

Kön: Sto

Född: 2004

Stam: e: Biggles u: Jouce  e: Marino

 

Denna satsning gör helhjärtat med Brolöten med Emelie I spetsen. Världens bästa ställe att utvecklas på.

 

 
 

 

 
Hästbloggar

Hästbloggar jag spanar in mig på ibland är de jag nämner nedan, har ni några tips på bra bloggar att följa? Vilken är eran favoritblogg och varför är den värd att läsa?
 
Såklart min tränares blogg, massor med tips om övningar och hur hennes upplägg ser ut
 
http://blogg.agria.se/emeliebrolin/
 
Frida Hallgren, hon har en fin häst som rör sig trevligt.
http://fridahallgren.se/
 
 
Linn och Ingrids blogg, de har kloka inlägg då och då, roligt att följa deras blogg som blivit enorm. Jag och Linn red för samma klubb för några år sedan och deltog i elitlaget ihop. Ingrid är häftig som har så mycket på gång hela tiden.
www.dressyrmupparna.se
 Freeeeedag

Eftersom det är den efterlängtade dagen på veckan idag så kommer jag hem hyfsat tidigt. Skönt!

Oj Oj och Fröken X ska få röra på sig. Elin har tagit stallet imorse så då hinner jag plocka iordning lite. Har varit rätt mycket senaste tiden så vi har mest bara öst in sakerna i sadelkammare men nu behöver vi styra upp lite.

Imorgon ska jag fira min tränare Emelie som fyllt 30! Så jag tror jag tar med mig två hästar och tränar där innan festligheterna. Ska kolla upp det. 

Mitt hår såg förresten ut såhär på tävlingen i onsdags. Hiss eller diss? 


MessiDålig uppdatering om Messi här just nu.
Men han mår jättebra, han har blivit lite busigare och är snabb på att ställa till hyss. Han kan endast gå i hage med tre trådar annars är han inte kvar haha. 

Förr promenerade han väldigt långsamt men nu är det fart i han! 


E-Type har shoppat

Det roliga är att Elin nästan aldrig köpt grejer till E-Type, han har sina saker och det har inte behövs fylla på så mycket då han inte varit aktiv i träning/ tävling. Men nu går han snart om Oj Oj i garderobsmängd på kort tid. Senast köp Elin gjorde var att köpa detta superbra stalltäcke.
 
Märke: Pessoa
färg: blå
Storlek: 155cm
Köpt: Maskincenter
 
Det är fyllt med hela 550 gram och passar perfekt i vårat kyliga stall. Sitter riktigt bra. Och inte köpte hon ett täcke.. utan två likadana haha
Han fick även halsdel till som man tar på och av själv. 
 
Skydd och lindor

Fråga: Hej! Vad har du för skydd på? När du rider ut och inte lindar benen?
 
Svar: Hej!
Det är säkert många som tycker jag är lite larvig som alltid lindar bena vid träning/tävling och har skydd i hagen samt uteritter.
Men jag tänker såhär; Nu när hästarna har broddar tycker jag bara att det är dumt och lite respektlöst mot hästen att inte skydda den för broddtramp som lätt kan ske.Eller om hästen råkar sparka till sig själv i hagen eller något.. Hästarna är lite klumpiga och oförsiktiga i många lägen och när de har broddar kan det bli jättetråkiga olyckor pga det. Så att försöka minska ner riskerna för skador tycker jag endast är sunt än att man "lindar i hästen i bomull" som många tycker om mig hehe.Olyckor sker iaf men det man kan påverka tycker jag att man ska göra.
 
Jag har skydd när jag rider ut då det inte belastar bena lika mycket som vid hård träning. För när jag tränar vill jag kunna ge dom lite extra stöd, samt att lindade hästar är snyggare än hästar med skydd( där kom det fåfänga i mig men det bjuder jag på ;)) Tar inte ens lång tid att linda så det finns ingen ursäkt att jag ska strunta i det heller..
 
Jag har flera skydd ifrån Event, de är vaderade med bomull och skyddar lite extra samt det ser skönt ut för hästen att ha de på sig..
Mina har jag köpt på Maskincenter, bra priser där på dom!
 
Har jag en häst som är lite otålig på tävling så väljer jag skydd så man undviker onödiga diskutioner på tävlingen och att det går snabbt att dra av dom.
 
 
 Idag

Innan skolan imorse red jag ett konditionspass på Oj Oj, det är riktigt bra snö att galoppera på nu och faktiskt inte halt under. Kul att leka av oss lite :)

Efter skolan red jag Fröken X, vi joggade  endast på ridbana lite lätt och gjorde lite lösgörande i skritt. Hon fick vila igår efter några dressyrpass dagarna innan, då tycker jag alltid att det är bra med ett joggingpass dagen efter vilan. 

E-Type har vila i två dagar nu efter tävlingen, sedan ska han ridas ut på i helgen. Han förtjänar lite paus ifrån dressyren efter tävlingen igår.


Roliga nyheter

Något som är jättekul är att jag har blivit kallad till avsuttenträff i Falkenberg där juniorerna och ponnyryttarna är samlade till två dagar med föreläsningar som ska hållas. Vi ska bo på Standbaden som tydligen är väldigt mysigt och fint, härligt! Det är förbundskaptenerna som kallat oss.

Och jag är inkallad som juniorryttare :D Jag tror ingen förstår hur taggad jag är på att dra igång allt som har med juniortiden att göra. 

Men jag är tacksam till många, utan Emelie skulle jag inte vara på denna nivå, hon driver på allting framåt hela tiden. Elin som kör och ställer upp hela tiden, och självklart mamma och pappa <3

Superroligt med MaskinCenter och Kvalité Häst och Hund som även är med och sponsrar. 


E-Type framridning
En fjärdeplats !

Första starten är klar och det känns skönt! Lite vajigt och små missar men överlag är jag nöjd! E-Type har skött sig hela tiden och vi tog sista kvalet till Msv B enligt planen. 


En fjärdeplats på 65.6% i Msv c:2E-Type, Mattias Jansson träning
Frågor

Frågor: Du är så himla duktig Lina och du är en av mina förebilder, men jag har två frågor.

1. Skulle inte du kunna förklara det där med balanstraven lite mer, hur du kommer ur den och tränar bort den och hur han "blir" när han går in i den. :)
Svar: Balanstrav menas med att E-type går in i ett "gung" och travar inte ordentligt med ren takt, utan när han tycker att det är jobbigt och vill komma undan så lägger han till denna balanstrav. Det ser nästan ut som passage men han gör detta för att han inte är framför skänklen och helt enkelt smiter undan. Det är svårt att få bort då han nu är en expert på att försvara sig med denna trav när han inte orkar mer, det man får göra är att vara snabb med skänklen och se till att man inte trycker, och se till att han travar på framåt.

2. Får man välja själv om man vill rida ärovarv i trav eller i galopp? Har sett att många på högre nivå travar. :)
Svar: Alla gör som dom själva vill, hästar som är lite väl laddade vid prisutdelningarna brukar ryttarna välja att trava runt för att ha kontroll. Eller om man helt enkelt har en riktigt snygg trav kanske man väljer att visa upp den. Många (jag) lägger in mellantrav på slutet så Oj Oj får se riktigt snygg ut ;)
På NM var det roligt för där tog de in oss placerade genom att de hade satt rosetterna på alla placerade, sedan fick nummer 5 rida in först och galoppera runt banan, sedan kom nummer 4 in och galopperade runt, och till slut tog de in 1,2 och 3an som gjorde en "vanlig" prisutdelning. Detta för att få bort lite hästar vilket minskar skaderisken. Superkul tyckte jag :D Och jag hoppas fler gör på detta vis framöver.

Keep going, du är grym!
TUSENTACK!Tävling idag

Tävling idag, och det blir alltså första för år 2014! Mycket bra med tidiga tävlingar på året så man kommer igång igen. Att bli bra på att tävla handlar om att få rutin och trygghet. Och det får du genom att tävla ofta :P
 
Och man behöver inte vara så nojig över att allting ska vara perfekt och man vill kamma hem allting. (okej på Oj Oj känner jag så, men vi kan ju våra saker) På E-type idag kan det gå pangkaka eller bra, man vet inte. Han är inte säkerheten själv, utan ena dagen går han jättebra och allting flyter medans nästa dag så har vi lite annat för oss och knappt genomför en uppridning.
 
Mitt mål idag är att göra en bra framridning och sedan göra mitt bästa på banan, jag vill inte känna när jag skrittar ur att jag kunde gjort bättre, eller vi skulle lagt upp framridningen på annat vis. Utan bra förutsättningar sedan kan man inte göra mera än att träna ännu mer.
 
Vi passade på att tvätta E-type igår hos Sanna då hon har värme i stallet och ordnetligt med varmvatten. E-type trivdes som fisken i vattnet där höhö
 
 Svar på frågor

Fråga: Hur långt har ni till Brolöten
Svar. 10 min med trailer. Alltså har jag otroliga träningsmöjligheter =D
 
 
Fråga: Varför har inte du handskar när du rider? :)
Svar: Jag har inget behov av att ha handskar när jag rider, ibalnd har jag det och ibland inte =) Tjocka vinterhandskar kastar jag av mig direkt vid ridningen.
 
Fråga: Vad gör du när du har svårt att somna?‎
Svar: Hehe har aldrig svårt att sova. Utan jag somnar ovaggad varje kväll efter dagarna i stallet.
 
 
 
 
 
 Outfit

Outfit
 
Täcke: schockemöhle köpt Kavlite Häst och Hund
Schabrak: schockemöhle köpt Kvalite Häst och Hund
Fleecetröja: schockemöhle, (xs för er som frågat och de är normala i storleken) Köpt Kvalite Häst och Hund
Kandar: Otto Schumacher http://www.marietorpridsport.se
Benlindor: http://www.ryttarsmycken.se/ Har haft dessa i över två år nu, man tar bort pärlorna vid tvätt. Snyggt!=)
Boots: Eskadron
Hjälm: JW
Ridstövlar: Ariat
Anlägging: Hemma hos Sanna  http://www.sannanilssondressyr.se/
 


Och när jag red fram hade jag min Uhip jacka ifrån Maskincenter
 
 
 Träningsbilder 14/1

Bilder från träningen igårkväll
 
E-type tycker själv att han är ganska snygg ;)
Mattias är aktiv i sin träning och "red med" och visade hur jag skulle göra
Tränade på rörelser, gjorde bra inridningar halt hälsning. Raka!
Tränade på lite vändningar i skritten. Måste tänka på att E-type kliver ur rakt och att vi skrittar på framåt direct efter vändningen.
Jämn takt i traven är något vi ständigt jobbar på. Blir bättre men ännu inte helt bra.
En öppna där jag dock honom för rak..
Bättre ställninge här i öppnan
 
 
 
 Lös stång

 
Fråga: Hej! har en fråga, rider du alltid med stången väldigt lös när du rider på kandar? tycker det ser skönare ut för hästen iallfall! är det bara en slump att tygeln glider eller rider du så medvetet? :)
 
Svar: Jag rider medvetet med lösstång då jag blivit skolad så utan Emelie  när jag började rida med kandar. När man rider med kandar så blir det mycket skarpare än vanligt träns, då stången blir lite som en hävstång. Jag tycker man inte ska ta mer än vad som är nödvändigt i stången så därför har jag den lös. Jag tycker det är väldigt tråkigt att se så många ute på tävlingar som slänger på sin häst kandar och endast rider ihop dom på stången. Om man tycker det är svårt att se hur mycket man ska ta i stången brukar jag kolla på om stången åker bakåt. Stången ska alltid vara lodrätt.Träningen

Träningen idag var bra, som vanligt mycket tips på hur jag ska träna vidare.

Mattias tyckte traven var mycket mer jämn nu och att E-Type tog i med bakbena bättre. Han går in i sin balanstrav efter skolorna när han tycker det är jobbigt, men bättre är det! Galoppen var mycket bättre och han orkar nu samla sig mera och bära sig. 

Galoppökningarna måste vi vinna mer luft och mark och inte bara sätt fart i en högre fart.. Men vi jobbar även på det ;) 
Bilder och filmer kommer imorgon.

Tips nu när det är kallt ute och hästarna är svettiga/blöta är att köra på lager på lager metoden. Då håller de sig varma och torra längst in :) E-Type åkte hem med halstäcke och två agria fleecetäcken. Och självklart Hö så han tuggar och håller igång lite.


Outfit E-Type

Outfit E-Type idag för Mattias Jansson hemma hos Sanna Nilsson :)

Ellen som har hand om hästdelen på Maskincenter följde med och kollade. Roligt när sponsorn får se mig i action.


Grattis Emelie

Idag fyller världens bästa tränare 30 år! Stort grattis på födelsedagen Emelie :)

Tur jag har en ung tränare så hon orkar med mig många år till;)


Oj Oj igår

Igår tränade vi med Oj Oj tidigt ca 7 och red i ridhuset innan fotograferingen. Han känns väldigt bra just nu och är väldigt glad och positiv till all form av arbete. Nu när snön och minusgraderna har kommit så har han fått mer energi än vanligt ;) 
 
 
 
 
 Min stora kärlek!♥

 
 
 vintern!

Fråga: Tycker Briman och Fröken X är lite lika varandra, med stor bläs och vita strumpor som går högt på bakbenen. Fröken X är verkligen super fin! :)
En fråga, vad tycker Elin eller någon annan som kör dig och hästarna, om att köra i snö och när det är halt på vägarna med släp?
För min mamma som kör mig och mina hästar, kör inte en meter så fort det blir snö och halt, även om vi har en fyrhjulsdriven bil. Vilket stör vinterträningen väldigt mycket.

 

Svar: Haha ja jag vet, vi skojar om det på Brolöten att hon passar in med gänget. Emelie är ju lite frälst i fuxar med bläs om någon missat det ;)

Klart att det finns risker med att köa nu när snön kommit, men om inte så betyder det att jag förlorar min uppbyggnad med hästarna och hamnar rejält efter i utvecklingen så för oss finns det ingen tvekan om att låta bli trots snön. Man får se till att ta extra god tid på sig, inte stressa och ha bra däck på bilen och trailern.

Är det blixthalka så låter vi självklart bli annars så rullar vi, två gånger till Brolöten med hästar idag. Sedan Eskilstuna imorgon och Strömsholm på onsdag innan vi börjar om med turerna till Brolöten igen ;)

Idag blev det rackarns tajt om tid när jag skulle träna med Fröken X, jag trodde jag skulle vara där 15.30 men det stod klart och tydligt 14.30.. ouups! Men det gick.. hehe

 Varmt och gosigt!

Jag älskar mina uhipkläder! Kylan stoppar då inte mig vill jag lova, varm under hela träningstiden på Oj Oj och E-Type nu ikväll. Tummen upp!

Alla tre hästar är därmed tränade och jag är glad. 


Outfit idag

Outfit 

Fröken X

Lindor: Eskadron, köpta Maskincenter Sparreholm
Schabrak: Habso, pris ifrån Lag SM
Täcke: Agria
boots: Eskadron 
Lisen Bratt Fredricson

Något roligt som sker här hemomkring är att Lisen kommer till Flen och håller i Öppen träning samt föreläsning. Jag tävlar tyvärr då och missar detta men jag hade absolut gått annars. 


Träningen är utanför Flen, man åker in vid golfbanan sedan hem till Sarali (Elins kompis) sedan är föreläsningen på Kvalité Häst och Hund.

Alla dagar hästar

Denna vecka

Måndag: träna Fröken X för Emelie och Liane W ska göra ett utlåtande, träna E-type, träna Oj Oj

Tisdag: Emelie rider Fröken X, E-type träning för Mattias Jansson,
Oj Oj konditionsträning

Onsdag: E-type tävla, 

Torsdag: träna Fröken X och Oj Oj

Fredag: träna Fröken X och Oj Oj

Lördag: lämna åter Fröken X , E-type ut i skogen, Fira Emelie som blir 30 år nu i veckan :D 

Söndag: ut i skogen med E-type och Oj Oj, testa ponnyn som vill bli tränad ibland samt tävlad. 

Hästar hästar hästar 


Dubblatäcken

Just nu sitter jag på bussen till skolan, och det är kyligt må ni tro -13!
Nu kommer det säkert någon ifrån Norrland och tycker jag är mesig när jag tycker 13 grader är kallt ;)

Vi tog iaf stallet imorse, släppte ut hästarna med dubblatäcken och lite Hö i hagen så de kan tugga och hålla värmen lite.

Fröken X följde med oss hem ifrån Brolöten igår, bra att se henne i olika miljöer och då kunde jag mysa lite extra med henne igårkväll. Hon går nöjt i hagen nu och spanar in omgivningen.

I eftermiddag åker jag och Elin till Brolöten igen, även E-type och Fröken X hänger med. Träning på båda :)


Foton åt Agria

Igår så fick jag Emelie och Chrille samt djuren bli fotograferade åt Agria! Det är ju Emelies sponsor så vi har fotat en massa produktbilder.

Roligt att Linnea fick visa sina otroliga kunskaper med kameran. Så just nu kan jag ladda upp lite bättre bilder ett tag ;) Linnea kommer även följa med på tävlingen med E-type :D

Briman är ju renarama modellen haha han ställer upp sig direkt när kameran kommer fram.
Outfit

Fröken X
 
Kandar: vet ej
Täcke: schockemöhle köpt på Kvalité Häst och Hund Flen
 
Jag
Jacka: Agria
Ridstövlar: Ariat Kvalité Häst och Hund Flen
Ridbyxor: Fodrade vinterridbyxor köpte på Maskincenter Sparreholm
Hjälm: JW, Kvalité Häst och Hund Flen
Handskar: Roeckl
(varför har alla märken så konstiga stavningar?)
 
 
Oj Oj
 
Schabrak: Agria
Träns: Hööks
Lindor: Agria
 
 
 
 Bästa tränarna

Att ha tränare som är ärliga och raka om vad dom tycker om hästar jag provrider är guldvärt. Det är så mycket som ska stämma och saker som utvärderas. Chris och Emelie är proffs på det och har ett skarpt öga, vilket gör att det är både ris och ros på Fröken X, det är inte lätt att hitta häst, men med dom på min sida är det större chans till att jag lyckas.
 
Haha ja de är stenhårda även om det inte syns på denna bild.. Och som jag sagt tidigare, alla hästmänniskor har en hund vid sin sida. (de har 3 dock)
 Fröken X

Fina bilder på Fröken X
 
Superfotografen Linnea som tagit! =)
 
 
 
 
 Tummen upp

På tisdag är det träning för Mattias Jansson hemma hos Sanna Nilsson utanför Eskilstuna. Nice att rida i isolerat ridhus nu när kylan kom :D 

Lite kul att se vilka fler som ska träna och vilka hästarna är efter. 

Fröken X kommer ni få se en massa bilder på senare ikväll ifrån dagens träning :) Traven gick ännu bättre idag och känslan finns. Det är galoppen som behöver utvärderas mera och försöka få en uppfattning om hur mycket träning som måste läggas ner gör att få den bättre. 


Fotodags

Idag är det fotodag på Brolöten, ska bli kul att visa er när det är klart! Spännande!

Någon som har en idé om vad det ska bli när det klart?

Fina hästar = glad lina

Åter på hemmaplan igen, och det har varit en bra dag.

E-Type gick bra och jag var nöjd med passet när jag hoppade av!:)

Valle var fin (som alltid) tog upp han i den högre formen och det gick bra.

Fröken X kändes bra! Jag skrittade fram länge och gav henne tid att kolla in omgivningen, sedan joggade jag fram i en låg form innan vi gjorde lite rörelser.
+ byter bra när jag gör rätt innan 
+ traven, fin takt och rör sig trevligt
+ jättesnäll häst i hanteringen
+- skritten är bra i den fria skritten, stor och avspänd skritt. Dock när jag skrittar i den samlade skritten så smiter hon iväg och taktar.
- låg galopp, måste komma upp och sätta sig mer i galoppen och bära sig bättre

Det är svårt det här med att hitta häst! Men jag har turen med mig och får träna henne hela veckan :)) så då hinner vi hitta knapparna mera och inte stressa fram ett beslut. Det kommer även vara en till tränare som ska titta på henne nästa vecka. 

Jag är väldigt tacksam att jag får denna möjlighet med Fröken X att testa i lugn och ro. Vilken möjlighet för att det ska bli rätt.Hets på kval

All denna hets på kval till olika tävlingar är helt enorm nu! Jag såg att när Täby ska ha regonaltävling så är det över 30 st reserver till båda klasserna! Så det var ju bara att glömma den tävlingen hehe.

Det kommer även vara ojämnt startfält i klasserna nu i början på året, många duktiga ryttare kommer med sina fina 6 åringar som gått Falsterbo / Flyinge som unghästar och som självklart de måste kvala i rätt ordning för att komma vidare i klasserna. Sedan är det många som tränat ordentligt i vinter och ska satsa på att gå upp en nivå och man är precis där och nosar på nivån. Alla fina juniorekipage måste ut och kvala och många hästar hos juniorerna är riktigt fina så de brukar försvinna rätt snabbt ifrån msv c. Jag och E-type är inte alls stabila ännu då vi ena dagen dansar fram och nästa dag kan vi knappt galoppera in på medellinjen och göra en ordentlig halt , men det finns ingen press på oss alls utan vi ska ut och få rutin på tävlingsbanan tillsammans sedan nästa år sätter vi målen och kraven höjs. Just därför letar vi väldigt aktivt efter en juniorhäst jag kan satsa på i år, för E-type är inte redo för den uppgiften.

Hur som tycker jag att det ska bli kul att tävlingarna är igång och det är en härlig jakt (galen) att ens komma med i startfältet när anmälningarna släpps i tdb.

Tävlingar jag har kommit med i är 
15/1 Strömsholm MSV c:2
25/1 Katrineholm MSV c:2
4/2 Eskilstuna MSV c:2 
Tävling varannan vecka  vilket är bra nu i början på året så vi kommer in i det hela och sedan kan vi fokusera på att förhoppningsvis börja träna MSV b program istället. 

Detta är nästan mer starter än vad E-type genomförde hela förra året bara det i sig är ett framsteg! Hästig lördag!

Åkte till Brolöten och hjälpte till med morgonfodringen idag, nu ska hästar ridas hela förmiddagen.

Jag tog med mig E-Type, ska rida igenom några rörelser på honom. Sen är det Fröken X som ska ridas också.

Idag har det kommit snö! Någon månad sent tycker tycker jag allt och hade lika gärna klarat mig utan ;)
På plats

Nu har fröken X kommit till Brolöten. Hon skötte sig jättebra i trailen och tog allting med ro på brolöten.

Imorgon ska jag rida för Emelie och Chris,sedan kommer självklart Emelie hoppa upp och testa. 

Tack Dennis för att di ställde upp och köra :)

spännande!

Idag är det en rolig dag, Elin och hennes kompis Dennis åker och hämtar hästen som jag ska låna över helgen för att provrida. Kan berätta att det är den hästen jag provred förra fredagen så självklart gillar jag den redan men den behöver testas igen då vi får se om den är vad vi letar efter.

Ni kommer säkert få se lite bilder i helgen på den om ni vill, filmklipp vill jag inte lägga upp med respekt till ägaren.

Men som sagt, ett sto efter Biggles.

 

Nu till skolan, hörs senare =)

 

 medryttare

Kommentar: Hej Lina, snarare vill jag byta liv med dig som har hästar att vara efter skolan, dock skulle jag vilja det genom att skaffa en medryttar häst men har ett litet problem! Vad ska man igentligen skriva i texten som gör att andra skall bli intresserade? Hur skulle du vilja att din medryttare skulle vara och hur börjar man texten med :D skulle gärna uppskatta ett svar då jag är i behov av en medryttarhäst under gymnasietiden (förövrigt är jag 17 år och inte 18 vilket många ägare skulle vilja ha nuförtiden) snälla svara :D

Svar: Ja jag älskar mitt liv som det är nu =)

Jag skulle börja med att besöka några stall i närheten där jag bor och helt enkelt gå dit och presentera mig och berätta att jag letar efter en häst att få hjälp till med. Det är alltid bättre att ta kontakt mänskligt än att du skickar mejl tror jag, för det är mer seriös och ägaren till hästen kan bilda sig en uppfattning direkt om dig.

Annars är ett tips att lägga ut annons på hästnet om att du letar häst, finns många annonser där om samma sak så kolla dom =)

Lycka till och hoppas du hittar någon lämplig!
Torsdag = Morgonträning

Idag är det somsagt torsdag, vilket betyder att jag börjar skolan kl 12 och har träning på Brolöten på morgonen.

Så imorse körde mamma mig till brolöten kvart i 7, Oj Ojs tur att följa med idag. Först hjälpte jag till lite i stallet. Sedan joggade jag en häst och red lektion på Oj Oj. Eftersom Oj Oj blev vaccinerad i tisdags så tog jag det lite lungnare idag i den låga formen. Jobbade på att ha en bra och korrekt ställning och enkla byten. I enkla byterna (i den låga formen) måste jag vara noga med att Oj Oj väntar på mig och har en bra skritt. Det gäller att vänta ut honom i skritten.
Jag red även min favorit på Brolöten = Valle :)
Elin red ut på E-type hemma under tiden. Så när jag kommer hem ifrån skolan ska jag ut och gå med Messi.


Man gör ett val

Fick frågan i bloggen hur jag hinner med att träffa kompisar och hur skolan hinns med.

Kompisar träffar jag i skolan och på tävlingar, och det är ju rätt ofta man är på tävlingar och skolan är jag i även om jag inte skriver om det mycket  så man träffar ju sina vänner mycket i "en smäll". Däremot är jag aldrig med någon efter skolan. Kanske låter tråkigt i mångas öron men jag har valt att satsa på mina hästar och jag kan ju inte begära att hästarna vill träna klockan 22 på kvällen eller stå ute i hagen i mörkret..  Har man djur kommer de i första hand vare sig man är på elitnivå eller skogsryttare.

Linnea var ju med mig hela helgen och hade sin ponny Indra med sig, det var mysigt <3
Sedan är ju jag och Elin riktigt bra vänner och när jag är på Brolöten hänger jag ju med min tränare som man kan se lite som allt möjligt; tränare, rådgivare, kompis, och ja hon är även inte som alla andra så jag har roligt ned Emelie, och även ibland åt ;)
Tjejerna i stallet på Brolöten är också jättesnälla och vi har roligt ihop.

Skolan ser jag till att hänga med på när jag är på plats, har inte så jättesvårt för mig så ligger oftast bra till. Men utan hästarna skulle jag såklart ha ännu bättre betyg, men man behöver ju inte överdriva;) 

Sedan är ju hästar inte bara "hästar" Oj oj vet rätt mycket om mig.. Haha
Jag älskar detta liv och vill inte byta mot något.

Hästledig!

Ja ni ser rätt, när hände de senast? Jag var ute och gick med Messi och hundarna när jag kom hem. Nu väntar middag sedan styrketräning, min bror (som idag fyller 29, grattis!) säger att det är riktigt jobbigt pass så idag ska nästan hela familjen prova ;)Nya skorna ska invigas!


Idag för 15 år sen, jag sitter och tittar nyfiket vad storebror gör :)Mycket som sker

Det är väldigt mycket som händer på hästfronten just nu, vilket är jättekul! På fredag åker vi och hämtar hem en storhäst som jag ska ha över helgen för att provrida den ordentligt, lämnar den åter på söndag. SPÄNNANDE!
 
Sedan har jag fått förfrågan att tävla en ponny och träna den ibland, får se hur vi kan få ihop det hela..Sedan kommer en äldre stjärna jag har haft i stallet hit på en månadsträning också i februari.
 
Som sagt, man ska rida allt man kan för att bli bättre, och vi har fått väldigt bra träningsmöjligheter nu så jag kan rida dubbelt så mycket ;)
 
 
Planerar man och hjälps åt hinner man så mycket mer än vad man tror.
 
 
 Runt om på gården

Jag passade på att prova Linneas kamera, vilken skillnad ifrån min!
Elin ville också prova kameran och tog en mindre charmig bild på mig, hahah ;)
 
 Lite fler rosetter på plats

 
 I helgen satte jag upp en del rosetter som har legat inne i mitt rum. Jag har snart fyllt denna tavla med 1a, 2a och 3dje plaster, sedan har elin en tavla ifrån hennes ponnytid. Vi har även en halvfull tavla med bådas rosetter. Det ska även vara en "plastdörr" över som skyddar alla rosetter :) 
 
Hur sätter ni upp era rosetter och plaketer?  
 Nu blev jag glad!!

Jag har blivit nominerad till årets unga idrottare och årets kvinnliga idrottare till årets idrottsgala!
TACK SNÄLLA!

Förra året fick jag stipendium på 7000 kr utdelat på Flens idrottsgalan. Jag var även förra året nominerad till årets unga idrottare!
Vaccinerade - check!

Hästarna är nu vaccinerade gick jättesmidigt och bra, eftersom de fick vaccin idag måste de då vila imorgon efter sprutan. Vi fortsätter vaccinera Oj Oj efter feis regler = två gånger per år.

Jag tror att även om det tar tid att hitta en ny ryttare till Oj Oj så kommer han vara på högsta nivån igen. Han är en stjärna i sina bästa år <3 Mitt upplägg

Fråga: Jag undrar hur du lägger upp träningar! Hur tänker du inför träning/tävling och hur lägger du upp en vanlig/tävlings vecka?
 
Svar: Jag kan visa hur E-type kommer tränas nu inför nästa veckas start (det kan bli förändringar beroende på hur han känns eller andra omständigheter men jag utgår alltid efter detta)
 
Igår: Dressyrträning Brolöten
Idag/tisdag: Lösgörande arbete hemma
Onsdag: Vila
Torsdag: Konditionsträning utomhus
Fredag: Longering over bommar
Lördag: Dressyr
Söndag: Vila
Måndag: Dressyr, rida igenom programmet
Tisdag: Dressyrträning för Mattias Jansson
Onsdag: Tävla, Strömsholm
Torsdag: Vila
Fredag: Vila
Lördag: Ut i skogen
 
Alla hästar funkar inte på detta upplägg, det gäller hitta något som passar varje häst :)
 
 Sista dagen på lovet!

Idag är det sista lovdagen, jag har fullt upp hela dan.
- Två hästar ska ridas
- Ta stallet
- Vara händig och göra en hage shettis vänlig
- E-type och Oj Oj ska vaccineras, vi väljer att åka till veterinärstation med dom då det blivit så dyrt att ta ut för vacction, det kosta över 1000kr sist att vaccinera Messi och de pengarna kan man träna mycket hellre för.

Sedan kommer det komma upp nya bilder på olika saker och en bloppis!Igår åkte Linnea och Indra hem, lite tomt här nu. Tur att jag kommer träffa Linnea imorgon igen ;)Feta hästar är inte gulligt!

Det är inte "gulligt" att hästarna är tjocka, och vi som hästägare måste ta ansvar att fodra våra hästar rätt och att motionera dom! De är födda att vara i rörelse och det är vår plikt att ge dom. Det finns väldigt kunniga inom foderområdet, ta hjälp av dom! De vill hjälpa, glom inte det. Och ingen fråga är för dum att ställa.
 
Saxat ifrån tidningenridsport : http://tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2014/1/Fel-mat-och-for-lite-motion/

"Hästen är det djur som drabbas oftast av välfärdssjukdomar som diabetes och högt blodtryck. Och det sker i högre grad än tidigare.        

 

Det händer allt oftare att hästar drabbas av de sjukdomar som forskarna för bara några år sedan inte ens  kände till att hästar kunde få.

– I stallen ser jag att hästar är fetare och fetare och har sämre  och sämre muskler. Jag tror att ryttarna eller hästägarna generellt ger  hästarna för mycket och fel mat och motionerar dem för lite, säger veterinär Marianne Lindsjö till SRP4Stockholm.
Fel och för fet mat i kombination med för lite motion ger rubbingar i ämnesomsättningen, vilket kan innebära både  diabetes, EMS, ett förstadium till diabetes, insulinresistens och fång. Omkring 15 hästar drabbas varje dag av fång som till stor del beror på insulinresistens. Fång är en allarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till att hästen måste avlivas.
Johan Bröjer, som  är docent i hästmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, forskar om hästars sjukdomar. Han säger i radioprogrammet att många hästägare måste ändra utfodringen av hästarna; ta bort  kraftfodret och se till att hästen får väldigt lite socker. De måste  också motionera hästarna ordentlig och få  överviktiga hästar  att gå ner i vikt."
Zlatan - perfekt stallhund

I nästan alla stall finns det någon person med hund.

Vi har Zlatan som är med nästan ständigt, ni som sett oss på tävlingar har säkert sett Zlatan strax efter. En liten maskot helt enkelt ;) tog några fina bilder med Linneas superkamera idag. Zlatan är Elins hund och är en blandras mellan papillon/ powderpuff, 2 år gammal!


Hästar på Brolöten

Wisse
King-Co och Amanda
Briman
 Hagbilder, vi älskar lera!

Påvägen till hagen är det väldigt lerigt just nu... men inga sura minner för det ;) 
 
 Bilder på g!


RGB

En interjuv med RGB som tidningridsport lagt ut, kul med film istället för text. Mer sånt!
 
 ojämn

Fråga: Hej Lina! Jag har en ponny jag tävlar på la:p1 nivå. Ska debutera fei inledande inom kort. Köpte ny sadel för ca. 2 månader sedan och nu har den anpassat sig lite mer till honom och måste stoppas om. Sadeln är helt ojämn i bossorna och för ca. 1 månad sedan började han kännas jätte ojämn. Han puttar över mig till vänster, välter in på vänster skänkeln och vill inte ha en jn kontakt på vänster. Att rida i höger varv känns överlag lättare men en vänster öppna känns lättare då han "lurar" genom att bara ställa.... Sadeln ska stoppas om om 2 veckor. Jag ska gå timmen naprapat om 1 vecka och hästen masseras var 3:dje vecka. Vad kan jag göra för att få honommed liksidig?!! Rider med min hoppsadel nu som ligger bra.

Svar: Hej! Vad kul att du snart ska debutera svårare klass än vad du brukar göra, tummen upp!

Jag skulle ta hjälp först av en duktig equiterapeut istället för en massör då de jobbar olika (iaf de jag varit med om) Jag tycker att en equieterapeut mer jobbar med att ”fixa till" ojämnheter som behövs och en massör gör det mer skönt för stunden. Men alla har vi olika uppfattningar, jag tycker man kan jämföra dom som att equiterapeut är en mänsklig sjukgymnast och en massör är en massör haha ;) Dock är båda bra inte så jag menar, men jag tror du får mer hjälp om du vänder dig till en equi.

 

Jag tror inte du kan göra så mycket själv utan jag tror hästen lurar dig lite för att den helt enkelt har ont/ är sne som behöver rättas till först. Kanske inte är den nya sadeln alls något som passar?Jag skulle avbryta träningen och göra en check först innan man börjar med övningar.. Annars är skolor väldigt bra att träna på trekvartslinjen så du inte alltid gör öppnan på spåret, för du känner mycket tydligare hur hästen skjuter ut eller är vinglig när man kommer bort ifrån väggarna som man tar lite stöd av. Jag har börjat göra alla min öppnor vid sidan om spåret just för att känna ordentligt och parera upp skolan som jag bör alltid göra men istället fuskar jag lite med hjälp av väggen..

Hoppas det löser sig för dig!

 

 
frågor

Hej Lina!
Jag har en fråga till dig ang. lindor. Vilket material är bäst på lindor, och använder du aldrig "elastiska" lindor? Använder du lindor som är 3m eller längre? Och har du alltid paddar under? Helt enkelt, vad tycker du är bäst? 
Vore kul att höra din åsikt. Kram
 
Svar: Hej!
Jag använder alltid mig av fleecelindor, de kan man sällan dra åt för hårt som man kan med elastiskalindor som kan ge skada. Under elastiskalindor måste man använda paddar, under fleece gör jag det för att ge bättre stöd och minska risken för skada om hästen skulle sparka/trampa sig vid ridningen.
 
På Oj Oj har jag klippt bort en bit av 3 meters lindorna då de blir för tjocka annars runt hans ben, då blir det bättre!=) E-type har långa =)
Kram
 
Fråga: Vilken fin fleecé, måste få fråga vad det är för märke? Schockemöhle? Jätte fräsh verkligen :)
MvH Erika Andersson
www.eadressyr.blogg.se
 
Svar: Tack! Ja det är en schockemöhle! Supernöjd med den. Och roligt med färg som livar upp i detta mörker..
Köpt på Kvalite Häst och Hund i Flen. Kram
 
Fråga:Måste bara fråga vartifrån ditt träns till Ojoj kommer ifrån? :)
Svar: Hööks! Beställde det, men har nog haft det två år nu så vet inte om det finns kvar.
 
 
 
 
 Glöm inte att följa mig på Instagram
Duktiga hästar!

Både E-type och Indra var fina idag, så nu åker vi snart till Brolöten med glatt humör och lasagne i magen!Linnea och Indra är här

Min bästavän Linnea kom hit igår och hade även med sig sin ponny Indra!
Vi konditionstränade Indra och E-Type tillsammans, roligt att kunna göra det bästa man vet med sin bästavän:)


Linnea och Indra stannar till imorgon, idag ska vi träna för Elin sedan åker jag och Linnea med Oj Oj till Brolöten och hjälper till i stallet. 

Linnea och Indra
Säljes

Ännu mera saker till salu
Min mejl fungerar ej skriv till elin_dolk@hotmail.com 

Brun kavaj (vardags) med skärp i midjan
Storlek 38
Pris 150kr

Vit t-tröja med paljetter högst upp storlek Small
Pris 100krKortärmad skjorta 
Storlek 38
Pris 50kr

Skjorta, ljusblå längre modell
Storlek 34
Pris:80kr

Klänning
Svart med silver detaljer 
Storlek medium
Pris 100krKlänning guldfärgad (ett band med som man knyter runt midjan om man vill)
Storlek Small
Pris 100kr

True

Hahaha detta är jag ;) och säkert många av er också.


Pikeur

Pikeurkavaj säljes
Färg: Svart
Figursydd

Pris: 500kr 
storleken

Fråga: Hej! Jag läser ofta din blogg för att få inspo då jag tycker du är jätteduktig och driven!
Kan inte du svara hur höga är alla dina hästar som du rider och hur lång du själv är? Tycker du skillnaden storleksmässigt på hästarna märks mycket vid ridning eller inte?
Kram och Tack för en bra blogg!

Svar: Hej! Kul att du blir motiverad av min blogg :D

Jag är cirka 160 cm alltså inte så jättelång men det är ju bra eftersom jag har min c-ponny kvar ännu. Oj Oj är 138 cm, E-type är 167cm så det är ju en rätt stor skillnad på dom. Men eftersom jag har haft turen och möjligheten att rida så pass många olika hästar som jag har haft i träning och även de jag får rida på Brolöten så tycker inte jag att storleken är någon ”big deal”

Visst är det lättare att rama in Oj Oj runt mina skänklar och få han att spåra ordenligt mot vad det är med E-type. Men E-type är det lättare att sitta snyggt och prydligt på just för att han gör allting lite större och man liksom hinner med mera i den rörelsen än på ponny där allting är lite mindre och lite snabbare. Dock så har ju Oj Oj riktigt bra gångarter men jag sitter bättre på storhäst än på ponny.

Det som är svårare på storhäst är att verkligen se till att inte få hästen i handen och se till att den arbetar med bakbena utan att man bli klämmande. Man måste vara lite mer teknisk i sin ridning på större hästar då de struntar fullständigt i en annars. Och om jag klämmer på E-type då blir han sur och gör livet lite mer besvärligt för mig på hästryggen ;)

Annars är mitt råd till alla, rid alla hästar ni kommer åt! Spelar ingen roll vad de kan, man lär sig något av alla och man utvecklas enormt som ryttare av att rida flera hästar. Och då blir heller inte övergången ifrån ponny till häst någon större sak.

 

Dessa fyra har jag ridit på två dagar, och den jag provred. Olika hästar gör mig bättre!

 
 resultatet av provridningen

Åkte iväg i förmiddags och provred hästen, vi har sett den på film innan men så mycket mer visste vi inte om den. Tycker det kan vara bra att komma och låta det vara helt oskrivet och bilda sig en uppfattning på plats. Men iaf, den var väldigt söt, hade en härlig uppsyn och såg glad ut, en riktig blogghäst som stod med öronen framåt hela tiden ;) haha.

Den som hade hästen på försäljning visade den först, gjorde lite rörelser som vi fick se vad den kunde samt vi såg även bristerna. Sedan hoppade Emelie upp och testade den, och den blev finare och finare. Galoppen är inte så bra ännu, den måste bli starkare och komma upp lite, däremot hade den en väldigt fin trav som var taktmässig och inte för stor så den bara ångade iväg. Utan en lagom trav med fin takt, Emelie gjorde fina skolor med den även om den var lite vinglig ibland. Sedan var det min tur, och jag började med att jogga fram den igen för att känna signalerna lite, sedan satte vi igång. Den är svår, riktigt svår man måste hela tiden tänka på vad man gör och vara väldigt försiktig för det är en känslig häst, vilket är bra absolut men jag är inte helt van med den typen av hästar.

Jag gillar den absolut och vill provrida igen, Elin gillar den ännu mer än mig haha. Men detta är ingen häst som man bara kan gå ut och tävla med direkt utan det är en massa träning som ligger kvar, och då måste man ju ställa sig frågan om man har tid att vänta på den för att man tror på den eller hur man vill göra. Svårt men riktigt kul är det att börja leta storhäst :D

 Efter det åkte jag och E-type med Emelie till Brolöten, tränade och red två hästar där =LIVET! Jag vill rida varje dag. Det bästa som finns!

 

 

 
Fråga om provridningen

Se frågan nedan:
Denna jag ska provrida idag har inga resultat, den är 9 år och efter Biggles. Jag kan inte ha jättestora hästar då jag är rätt kort och liten, denna idag är precis som E-Type i storlek.

Vi kollar på hästar som har tre bra gångarter som är taktmässiga och sedan ska hästen kunna byta ordentligt.
Den behöver inte ha tävlat en massa utan vara en häst som gillar att jobba och som har en bra ridkänsla.
Priset varier mycket, det skiljer det dubbla på hästarna jag ska provrida mer än så behöver vi inte prata om priset utan det blir den häst jag gillar bäst:) 
Emelie ska med idag och Provrida hästen, tycker det är jätteviktigt att ha sin tränare med sig som man litar på fullt ut somr rutinerad och kunnig. Tack!


Resultatet av oplanerat!

När jag hoppar upp på hästryggen så har jag alltid en plan på hur jag ska lägga upp passet. Den planen saknades lite på E-type idag vilket resulterade att det blev dålig ridning ifrån min sida. Jag red inte punkt till punkt, började på andra övningar innan jag var helt nöjd med den jag höll på med. Vi fick andrig flytet. Då skrittade jag ett varv och tänkte igenom vad jag gjorde för fel och hur jag skulle rätta till det. 

Jag började med öppna innanför spåret som jag måste träna mycket på med E-type. Det blir gärna skänkelvikning istället då rumpan åker ut mot spåret. Innanför spåret känner man så tydligt hur ostabilt det blir när man imte har ytterhjälperna med sig. Så istället för att han skulle gå och trycka mot min ytterskänkel så sa jag till en gång stället för 10 och se så bra det gick sen! Det gäller att vara ärlig mot sig själv och tänka efter ifall man fick en bra reaktion, man måste också vara mer konsekvent. Han blev i vilket fall riktigt fin sen.

När jag sen hoppade upp på Oj Oj hade jag en plan. Mycket lösgörande och lågform. Han skulle även gå i de små stegen med kvicka ben. Han gick som en klocka hela passet!

Träning

Godmorgon! 
Hoppas ni hade ett trevligt nyårsfirande :)

Idag ska både E-Type och Oj Oj tränas dressyr, mycket övergången och lösgörande på båda. 
Imorgon åker vi iväg och provrider den första hästen av de tre vi ska kolla på. Ett sto.. Har jag inte ridit på länge!

RSS 2.0