SM kvalgränserna.

Saxat ifrån tidningenridsport  http://www.tidningenridsport.se/Blogg--debatt/Debatt/Dags-att-hoja/
 
"Junior och ponny-SM i dressyr närmar sig med stormsteg. Även i år kommer många ryttare att bli besvikna eftersom de alla har lyckats kvala in enligt årets SM-regler - men ändå hamnar utanför startfältet.  I skrivande stund är 16 D-ponnier, 2 B-ponnier och 7 hästar utanför startfältet. Redan förra året (då runt 10 hästar ställdes utanför junior-SM) ställdes någon frågan till Ridsportförbundet om de inte kunde utöka antalet starter för att alla skulle få rida (dvs med fler domarteam), men icke.  Vad tycker ni andra, ska alla som kvalat få rida eller ska man ha kvalgränser som man har i dagsläget? Ska man höja kvalgränsen?  Ska man ha fler antal kvalificerande ritter än två? Ska alla som vill får rida de hästar de har kvalat in eller ska man ha begränsningar? För många ryttare är SM det stora målet, men även i år kommer många att bli besvikna då de inte kommer att få starta."
 
Visst tycker jag att det är tråkigt för alla ryttare som står på reservlistan att de inte kan få delta när de har uppnått kvalgränsen att få starta SM, då man självklart blev superglad att få sina provent så det räckte till ett SM kval.
 
Jag själv kan tycka att istället för att höja kvalgränsen så kanske man ska utöka till iaf 3 antal kvalritter istället för 2, för vi ryttare i Sverige blir bättre och bättre vilket är superkul, men att ha kval över 70 för att delta på SM kanske är lite väl högt. In med flera kvalritter istället då.
 
Såg att några tyckte i kommentarerna i debatten ovan att man kunde göra två grupper av ex D-ponnierna som är så många, men hur rättvist är det egentligen med olika grupper och olika domarteam? Njaa.
 
Svår fråga, vad tycker ni om det hela!?
 
 
 


7 Kommentarer till "SM kvalgränserna."

Fanny A Skriver:

Fler kvalprocenter låter vettigt tycker jag. Sen tycker jag också att man kan begränsa så att varje ryttare bara får starta en ponny/häst i SM, man får ju ändå bara starta en i A-finalen...

2013-08-11 | 10:52:49
Alice Skriver:

Jag tycker att det kan vara som det är nu. Om man på något sätt skulle göra det svårare att kvala in, skulle ändå de som ligger långt ner på SM-listan inte komma med.

2013-08-11 | 11:06:40
Karin Skriver:

jag tycker ditt förslag med mera kvalritter eller att man bara få starta en häst som ngn annan kommenterade är väldigt bra och jag har också tänkt mkt på det där och det största problemet är ju på D-ponny med många som har kvalat men inte får vara med, ett förslag är att man delar upp d-ponnyerna i två sm klasser en för upp till 16 år och en där 17-18 åringar tävlar (som är för gamla att rida internationellt) men som ofta har målet att rida sm. De äldre (17-18) tar då upp ganska många platser för yngre talanger som inte alltid kommer fram iochmed att det är hårdkonkurrens. Vet inte om det är ett bra förslag men känns som att det är en del som borde förändras exempel anmälan till tävling där det är kaos. Missförstå mig inte jag tycker det är bra och roligt att man i Sverige får rida ponny tills man är 18 så fler har möjlighet att tävla nationellt och rida SM :) Superbra och fin blogg du är verkligen jätteduktig och verkar va en väldigt glag och ambitiös tjej!! :D

2013-08-11 | 11:46:13
Sara Skriver:

Fler kval för då kommer inte de med som endast lyckats två gånger med bra ritter. Så kanske ska man göra ett snitt på de 5 bästa procenten man har ? För då får de bästa starta.

2013-08-11 | 12:38:48
Moa Skriver:

Jag tycker att de ska släppa in alla och köra 2 domsrteam. Att det ena domarteamet dömer grupp 1 dag 1 i samma program som de dömer grupp 2 dag 2. Och det andra domarteamet dömer grupp 2 dag 1 i samma program som de dömer grupp 1 dag 2.. Då kan ingen klaga på att det blir orättvist. Annars tycker jag att man sa ha 2-3 kvaltävlingar som liknar derbyt dör alla rider för samma domare. De 40 bästa går vidare. Dom en uttagningstävling. Sedan har jag en annan åsikt.. Det borde vara så att man bara får starta en ponny! Och om det finns plats så kan man ta med två. I kat. D i år är det minst 2 ryttare som harvmed sig 2 ponnys.. Det är faktiskt en ryttartävling! Där man ska kora Sveriges bästa ponnyryttare. Inte Sveriges bästa häst. Då borde inte en ryttare få 2 chanser.. Det är orättvist.

2013-08-11 | 18:13:49
Anonym Skriver:

Jag kan förstå att det är tråkigt att inte få rida SM när man har kvalat, meeen SM handlar om att ta ut sveriges mästare. Har man inte tillräckliga resultat så har man det inte, då kan man fortsätta träna och satsa mer nästa år.
Man få helt enkelt kämpa för att få en plats i SM, att se till att vara topp 20 i sin kategori, eller är det 40 st i D ponny gruppen?
Kvalar man inte så platsar man tyvärr inte där just det året. Att öka kvalgränsen är kanske en ide. dock inte att öka antalet starter i varje kategori. Så funkar inte sm att så många som möjligt ska få rida, utan att det är dom bästa i sverige som ska få rida. Enligt mig.

2013-08-12 | 01:30:39
Anonym Skriver:

Tycker att man bör sätta tre kval över max gränsen, ett i varje program.
B- ponny: la:2 / la:4 / la:p0
C-ponny: fei lagtävlan / fei mästerskap / fei inledande
D-ponny: fei lagtävlan / fei mästerskap / fei inledande ( dock rider man kür i A- finalen.
Men tycker att man ska sätta 3 kval i de tre vanligaste nationella klasserna man rider. ( inte la: p1) 😊

2013-08-12 | 11:17:39

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0