Feta hästar är inte gulligt!

Det är inte "gulligt" att hästarna är tjocka, och vi som hästägare måste ta ansvar att fodra våra hästar rätt och att motionera dom! De är födda att vara i rörelse och det är vår plikt att ge dom. Det finns väldigt kunniga inom foderområdet, ta hjälp av dom! De vill hjälpa, glom inte det. Och ingen fråga är för dum att ställa.
 
Saxat ifrån tidningenridsport : http://tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2014/1/Fel-mat-och-for-lite-motion/

"Hästen är det djur som drabbas oftast av välfärdssjukdomar som diabetes och högt blodtryck. Och det sker i högre grad än tidigare.        

 

Det händer allt oftare att hästar drabbas av de sjukdomar som forskarna för bara några år sedan inte ens  kände till att hästar kunde få.

– I stallen ser jag att hästar är fetare och fetare och har sämre  och sämre muskler. Jag tror att ryttarna eller hästägarna generellt ger  hästarna för mycket och fel mat och motionerar dem för lite, säger veterinär Marianne Lindsjö till SRP4Stockholm.
Fel och för fet mat i kombination med för lite motion ger rubbingar i ämnesomsättningen, vilket kan innebära både  diabetes, EMS, ett förstadium till diabetes, insulinresistens och fång. Omkring 15 hästar drabbas varje dag av fång som till stor del beror på insulinresistens. Fång är en allarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till att hästen måste avlivas.
Johan Bröjer, som  är docent i hästmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, forskar om hästars sjukdomar. Han säger i radioprogrammet att många hästägare måste ändra utfodringen av hästarna; ta bort  kraftfodret och se till att hästen får väldigt lite socker. De måste  också motionera hästarna ordentlig och få  överviktiga hästar  att gå ner i vikt."0 Kommentarer till "Feta hästar är inte gulligt!"


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0